Op deze pagina:

Voor hypotheekadvies op maat naar de adviseur

Onze hypotheektool laat zien wat financieel ongeveer past. Je geeft antwoord op de belangrijkste algemene vragen die nodig zijn voor het eenvoudig berekenen van jouw maximale hypotheek. Wil je een exacte berekening naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie, maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

In een persoonlijk gesprek krijg je informatie die specifiek voor jou van toepassing is, zoals bijvoorbeeld over je kansen als starter met een studieschuld of als  zzp’er.

Een oriënterend gesprek

Als je een huis koopt, kun je ervoor kiezen om in gesprek te gaan met een adviseur op het moment dat je een bod gaat doen. Een andere optie: al vroeg in je zoektocht een afspraak maken voor een oriënterend gesprek. Na dit gesprek weet je wat je kunt lenen en voorkom je dat je huizen gaat bekijken die eigenlijk niet binnen jouw budget passen. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets.

Wat doet de hypotheekadviseur?

In het oriënterende gesprek bereken je samen met de hypotheekadviseur hoeveel je ongeveer kunt lenen. Ook legt hij uit wat hij voor je kan doen tijdens het kooptraject en wat de kosten daarvan zijn. Daarnaast bekijken jullie samen de verschillende hypotheekvormenn en geeft hij advies over de hypotheek die mogelijk bij jouw situatie past.

Voorbereiden oriënterend gesprek

Om te kunnen berekenen wat je maximaal kunt lenen, heeft de hypotheekadviseur gegevens van je nodig. Daarom moet je meestal wat documenten meenemen, zoals:

  • Een kopie van je legitimatiebewijs
  • Recente salarisstroken (of als je ondernemer bent: de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar)
  • Gegevens van je huidige hypotheek als je die hebt
  • Gegevens over spaargeld, beleggingen, pensioen en lopende leningen (bijvoorbeeld een studieschuld)

Let op! Staat je Burger Service Nummer (BSN) op een document dat je bij ons aanlevert voor de hypotheek? Streep ’m door, zodat ie onleesbaar is.
Tip: Gebruik de gratis KopieID app om een veilige kopie te maken van je identiteitsbewijs.

Bespreken kosten kopen huis

Als je een huis koopt, krijg je te maken met meer kosten dan alleen de koopsom van het huis. Tegenwoordig kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen, wat betekent dat je de overige kosten aan eigen geld moet meenemen. Ook daar zal je het in het oriënterend gesprek met de hypotheekadviseur over hebben. Zo krijg je te maken met onder andere de volgende kosten:

Koopcontract getekend: tijd voor het adviesgesprek

Is het bod op je huis geaccepteerd? Gefeliciteerd! Vaak teken je binnen een paar werkdagen het koopcontract. Daarna ga je met de hypotheekadviseur zo snel mogelijk aan de slag met het regelen van de hypotheek. Vóór dit adviesgesprek onderteken je de adviesovereenkomst. Daarin staat wat de adviseur voor je doet, wat de kosten daarvan zijn en eventuele aanvullende afspraken.

Wat bespreek je tijdens het hypotheek adviesgesprek?

Tijdens het adviesgesprek bespreek je jouw financiële situatie met de hypotheekadviseur en adviseert hij jou over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Ook nemen jullie de verzekeringen door die belangrijk zijn als je een huis gaat kopen, zoals overlijdensrisicoverzekering, inboedel- en opstalverzekering en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Schenking of lening

Het kan zijn dat je bij het kopen van je huis hulp krijgt van familie, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking of een lening. Ook dit wordt tijdens het adviesgesprek besproken en meegenomen in de keuze voor de hypotheek.

Verduurzamen

Daarnaast is het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk om een extra bedrag te lenen als je je huis wilt verbouwen of verbeteren, bijvoorbeeld om je huis te verduurzamen. Dit is ook het geval bij BLG Wonen. Je hypotheekadviseur zal je hierover informeren en adviseren.

Voorbereiden hypotheek adviesgesprek

Tijdens het adviesgesprek worden veel verschillende dingen besproken. Wij geven je een aantal tips voor vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen.

Hoe lang moet ik de rente vastzetten?

Hoe hoog het rentepercentage is, hangt af van de aanbieder. Als je een hypotheek afsluit, zet je de rente voor een bepaalde periode vast. Dit heet de rentevaste periode. Hiermee verzeker je jezelf bijvoorbeeld de komende tien jaar van de huidige rente. Hoe lager de rente op het moment dat je de hypotheek afsluit, hoe gunstiger het kan zijn de rente voor een lange tijd vast te zetten. Je hypotheekadviseur zal je hierover adviseren.

Wat zijn voor mij acceptabele maandlasten?

Met jouw inkomen (en dat van je partner) kun je een bepaald bedrag lenen. Maar wat betekent dat bedrag voor je maandlasten? Misschien kun je wel meer lenen dan je daadwerkelijk wilt betalen. Bepaal daarom wat voor jou acceptabele maandlasten zijn en houd daarbij ook rekening met andere uitgaven die je doet. Bijvoorbeeld voor leuke dingen die je graag wilt blijven doen, zoals op vakantie gaan of af en toe lekker uit eten.

Wat gebeurt er na het adviesgesprek?

Na het hypotheekgesprek ontvang je een financieel voorstel waarin alle zaken staan die jullie hebben besproken. Denk aan:

  • Het bedrag dat je wilt lenen
  • Hoe de hypotheek wordt opgebouwd (annuïtair, lineair, een combinatie van beiden of aflossingsvrij – als je al een aflossingsvrije hypotheek hebt)
  • De maandlasten die je gaat betalen
  • Een overzicht van de documenten die de hypotheekverstrekker nodig heeft om de hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen

Ga je akkoord met het voorstel? Dan vraagt je hypotheekadviseur de hypotheekofferte aan bij de hypotheekverstrekker.

Wat kost hypotheekadvies?

De tarieven voor hypotheekadvies verschillen per hypotheekadviseur en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit varieert van € 1600 tot € 3500. Het is daarom verstandig verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken. Je bent niet verplicht een hypotheekgesprek af te nemen bij de hypotheekadviseur waar je het oriënterend gesprek hebt gevoerd. Kijk bij de keuze voor een hypotheekadviseur naar de kosten, maar luister ook naar je gevoel. De kosten voor hypotheekadvies kun je onder voorwaarden eenmalig aftrekken bij de belasting.

Een hypotheekgesprek voor een bestaande hypotheek

Ook als je al een hypotheek hebt, kan het soms nodig zijn een hypotheekgesprek aan te vragen. Bijvoorbeeld als je je hypotheekvorm wilt aanpassen, de looptijd van je hypotheek wilt verkorten of de tariefgroep of de rente van je hypotheek aan wilt passen.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Het liefst wil je iemand spreken bij jou om de hoek. Iemand met wie het klikt, iemand met verstand van zaken. Ben je op zoek naar advies op maat? Vind in onze tool eenvoudig een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt!

Vind een adviseur

Meer weten over: