Op deze pagina:

Een oriënterend gesprek bij de adviseur

Als je een huis koopt, kun je ervoor kiezen om in gesprek te gaan met een adviseur op het moment dat je een bod gaat doen. Een andere optie: al vroeg in je zoektocht een afspraak maken voor een oriënterend gesprek.

Na dit gesprek heb je een goede berekening van wat je kunt lenen en voorkom je dat je huizen gaat bekijken die eigenlijk niet binnen jouw budget passen. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets.

Wat doet de hypotheekadviseur?

In het oriënterende gesprek bereken je samen met de hypotheekadviseur hoeveel je ongeveer kunt lenen. Ook legt hij of zij in grote lijnen uit hoe het kooptraject er uit ziet, wat de rol van de adviseur daarin is en geeft hij een indicatie van de kosten. Daarnaast bekijken jullie samen de verschillende hypotheekvormen en geeft de adviseur advies over de hypotheek die mogelijk bij jouw situatie past en de daarbij behorende maandlasten.

3 Tips voor je eerste gesprek bij de adviseur

Afspraak gemaakt? Lees onze tips hoe je je voorbereidt en waar je aan moet denken.

 • Bedenk van te voren wat je wilt weten van de adviseur. Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past? Zet alle vragen op een rij.
 • De adviseur kan je pas echt goed helpen als je alle benodigde documenten bij je hebt. Vraag van te voren aan je adviseur welke stukken je mee moet nemen. Denk aan: een kopie van je legitimatiebewijs, recente salarisstroken (of als je ondernemer bent: de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar) en gegevens over spaargeld, beleggingen, pensioen en lopende leningen (bijvoorbeeld een studieschuld). Heb je al een lopende hypotheek? Dan is het ook handig om deze gegevens mee te nemen.
 • Bespreek welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Hoe ga je dat betalen? Moet je nog even doorsparen of heb je nu al genoeg eigen geld?

Je bod is geaccepteerd: tijd voor het adviesgesprek

Is het bod op je huis geaccepteerd? Gefeliciteerd! Vaak teken je binnen een paar werkdagen het voorlopige koopcontract. Daarna ga je met de hypotheekadviseur zo snel mogelijk aan de slag met het regelen van de hypotheek.

5 Tips voor je adviesgesprek

Met deze vijf tips ben jij helemaal klaar om het gesprek aan te gaan over de hypotheek voor jouw nieuwe huis.

 • Ook als je al een oriënterend gesprek hebt gehad, is het verstandig om voor het adviesgesprek goed na te denken over je hypotheek. Denk goed na over wat een hypotheek voor jou betekent en welke vragen je de adviseur wilt stellen, zoals:

  • Hoe lang wil je jouw rente vastzetten?
  • Wat is Nationale Hypotheek Garantie? Kom je hiervoor in aanmerking?
  • Wat zijn acceptabele maandlasten voor jou?
  • Wat betekent een studieschuld voor jouw hypotheek?
  • Wat zijn je kansen als zzp’er?
 • Voor het adviesgesprek onderteken je een adviesovereenkomst met je adviseur. Hierin staat wat hij voor je regelt en welke kosten daarbij komen kijken. Lees het document voor het gesprek door en noteer eventuele vragen die je hebt.

 • Vaak is het bij een hypotheek ook verplicht dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en een opstal- en inboedelverzekering. Bespreek met je adviseur wat je nodig hebt in jouw situatie.
 • Wil je familie mogelijk helpen bij het kopen van jouw huis? Dit kan in de vorm van een schenking of lening. Ook dit wordt tijdens het adviesgesprek besproken en meegenomen in de keuze voor de hypotheek.
 • Heeft jouw toekomstige woning een laag energielabel? Dan kun je ook kijken naar duurzame energiebesparende maatregelen. Hiervoor kun je, bovenop je hypotheek, tot maximaal 6% van de marktwaarde van de woning extra lenen.

Een hypotheekgesprek voor een bestaande hypotheek

Ook als je al een hypotheek hebt, kan het soms goed zijn een hypotheekgesprek aan te vragen. Bijvoorbeeld als je je hypotheekvorm wilt aanpassen, de looptijd van je hypotheek wilt verkorten of de tariefgroep of de rente van je hypotheek aan wilt passen. Dan is het fijn als iemand even met je meekijkt.

Wat gebeurt er na het adviesgesprek?

Na het hypotheekgesprek ontvang je een financieel voorstel van je adviseur. Hierin staan alle zaken die jullie hebben besproken tijdens het gesprek. Denk aan:
 • Het bedrag dat je wilt lenen
 • Hoe de hypotheek wordt opgebouwd (annuïtair, lineair, een combinatie van beide of aflossingsvrij – als je al een aflossingsvrije hypotheek hebt)
 • De maandlasten die je gaat betalen op basis van dit hypotheekbedrag
 • Een overzicht van de documenten die de hypotheekverstrekker nodig heeft om de hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen

Ga je akkoord met het voorstel? Dan vraagt je hypotheekadviseur de hypotheekofferte aan bij de hypotheekverstrekker.

Wat kost hypotheekadvies?

De kosten voor hypotheekadvies verschillen per hypotheekadviseur en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De tarieven variëren van € 1600 tot € 3500. Het is daarom verstandig verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken. Goed om te weten: je bent niet verplicht een adviesgesprek af te nemen bij de hypotheekadviseur waar je het oriënterend gesprek hebt gevoerd.

Kijk bij de keuze voor een hypotheekadviseur naar de kosten, maar luister ook naar je gevoel. De kosten voor hypotheekadvies kun je onder voorwaarden eenmalig aftrekken bij de belasting.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Het liefst wil je iemand spreken bij jou om de hoek. Iemand met wie het klikt, iemand met verstand van zaken. Ben je op zoek naar advies op maat? Vind in onze tool eenvoudig een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt!

Vind een adviseur

Meer weten over: