Op deze pagina:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheek aanvragen en afsluiten is voor veel huizenkopers ingewikkeld en ‘gedoe’. Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je hierbij en beantwoordt al jouw hypotheekvragen. Wil je bijvoorbeeld weten wat jouw kansen als starter met een studieschuld zijn? Of als zzp’er met een wisselend inkomen? In een persoonlijk gesprek geeft de adviseur meer informatie over de verschillende hypotheekvormen en het proces.


Hij of zij maakt op basis van jouw financiële gegevens een berekening en bekijkt wat je mogelijkheden zijn. Hij of zij adviseert welke hypotheek(verstrekker) daar het beste bij past. Bovendien vraagt de adviseur de hypotheek voor jou aan én helpt en ontzorgt tijdens dit proces.

Een oriënterend en vrijblijvend hypotheekgesprek

Als je een huis koopt, kun je ervoor kiezen om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur op het moment dat je een bod gaat doen. Een andere optie: al vroeg in je zoektocht een afspraak maken voor een oriënterend gesprek.

In het oriënterende gesprek bereken je samen met de hypotheekadviseur hoeveel je ongeveer kunt lenen. Ook legt hij of zij in grote lijnen uit hoe het kooptraject eruitziet, wat de rol van de adviseur daarin is en geeft hij een indicatie van de kosten. Daarnaast bekijken jullie samen de verschillende hypotheekvormen en bespreekt hij jouw hypotheekmogelijkheden.

Na dit gesprek heb je een goede indicatie van wat je kunt lenen en voorkom je dat je huizen gaat bekijken die eigenlijk niet binnen jouw budget passen. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets. Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt

Tips voor het voorbereiden van je eerste hypotheekgesprek

Afspraak gemaakt? Lees onze tips hoe je je voorbereidt en waar je aan moet denken.

 • Bedenk van te voren wat je wilt weten van de adviseur. Hoeveel je kunt lenen? Welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past? En wat zijn dan je maandlasten? Zet alle vragen op een rij. Welke? Zie hieronder ‘Vragen voor tijdens het hypotheekgesprek’.
 • De adviseur kan je pas echt goed helpen als je alle benodigde documenten bij je hebt. Vraag van tevoren aan je adviseur welke stukken je mee moet nemen. Bijvoorbeeld een legitimatiebewijs, recente salarisstroken (of als je ondernemer bent: de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar) en gegevens over spaargeld, beleggingen, pensioen en lopende leningen (bijvoorbeeld een studieschuld). Heb je al een lopende hypotheek? Dan is het belangrijk om ook deze gegevens mee te nemen.
 • Bespreek welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Hoe ga je dat betalen? Moet je nog even doorsparen of heb je nu al genoeg eigen geld?

Vragen voor tijdens je hypotheekgesprek

Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek roept altijd veel vragen op. Natuurlijk wil je weten wat je kunt lenen of welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past, maar stel ook vragen over onderwerpen als:

Tijdens het gesprek met de adviseur kan hij al deze vragen beantwoorden. Op onze website vind je ook al veel informatie over het kopen van je eerste huis of een volgende woning en het aanvragen van een hypotheek.

Je bod is geaccepteerd: tijd voor het adviesgesprek

Is het bod op je huis geaccepteerd? Gefeliciteerd! Vaak teken je binnen een paar werkdagen het voorlopig koopcontract. Daarna ga je met de hypotheekadviseur zo snel mogelijk aan de slag met het regelen van de hypotheek.

5 Tips voor je adviesgesprek

Met deze vijf tips ben jij helemaal klaar om het gesprek aan te gaan over de hypotheek voor jouw nieuwe huis.

 • Als je al een oriënterend gesprek hebt gehad, of misschien al een eigen huis hebt, weet je inmiddels meer over het proces, hypotheken en wat je grofweg kunt lenen. In het adviesgesprek draait het om de hypotheek voor jouw nieuwe huis, dus stel jezelf en de adviseur vragen die voor jouw (financiële) toekomst van belang zijn, zoals:

  • Hoe lang wil ik de rente vastzetten?
  • Wat is Nationale Hypotheek Garantie? Kom ik hiervoor in aanmerking?
  • Wat zijn acceptabele maandlasten?
  • Welke hypotheekvorm past bij mij?
  • Kies ik voor variabele of vaste rente?
 • Voor het adviesgesprek onderteken je een adviesovereenkomst met je adviseur. Hierin staat wat hij voor je regelt en welke kosten daarbij komen kijken. Lees het document voor het gesprek door en noteer eventuele vragen die je hebt.
 • Vaak is het bij een hypotheek ook verplicht dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en een opstal- en inboedelverzekering. Bespreek met je adviseur wat je nodig hebt in jouw situatie.
 • Wil jouw familie mogelijk helpen bij het kopen van jouw huis? Dit kan in de vorm van een schenking of lening. Ook dit wordt tijdens het adviesgesprek besproken en meegenomen in de keuze voor de hypotheek.
 • Zie jij mogelijkheden om jouw toekomstige woning te verduurzamen? Dan kun je onder voorwaarden vaak meer lenen. Als je energiebesparende voorzieningen meefinanciert, mag je tot 106% (in plaats van de standaard 100%) van de waarde van je woning lenen. Het gedeelte boven de 100% moet dan wel volledig gebruikt worden voor verduurzaming, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie.

Een hypotheekgesprek voor een bestaande hypotheek

Ook als je al een hypotheek hebt, is het soms goed een hypotheekgesprek aan te vragen. Bijvoorbeeld als je overweegt je hypotheekvorm aan te passen, de looptijd van je hypotheek wilt verkorten of de tariefgroep of de rente van je hypotheek aan wilt passen. Het is altijd verstandig om je hierover te laten adviseren en (alleen) de adviseur kan de wijzigingen doorvoeren of aanvragen.

Wat gebeurt er na het adviesgesprek?

Na het hypotheekgesprek ontvang je een financieel voorstel van je adviseur. Hierin staan alle zaken die jullie hebben besproken tijdens het gesprek. Denk aan:
 • Het bedrag dat je wilt lenen
 • Hoe de hypotheek wordt opgebouwd (annuïtair, lineair, aflossingsvrij of een combinatie hiervan)
 • De rente, de rentevaste periode en de maandlasten die je gaat betalen op basis van dit hypotheekbedrag
 • Een overzicht van de documenten die de hypotheekverstrekker nodig heeft om de hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen

Ga je akkoord met het voorstel? Dan vraagt je hypotheekadviseur de hypotheekofferte aan bij de hypotheekverstrekker.

Wat kost hypotheekadvies?

Ga je voor een eerste oriënterend gesprek naar een hypotheekadviseur, dan is dit vaak gratis. De kosten voor een adviesgesprek brengt een adviseur in rekening. Deze advieskosten verschillen per adviseur en situatie. Op de pagina ‘Kosten hypotheekadvies’ vertellen we je meer over de kosten voor hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek.

Goed om te weten: je bent niet verplicht een adviesgesprek af te nemen bij de hypotheekadviseur waar je het oriënterend gesprek hebt gevoerd. Kijk bij de keuze voor een hypotheekadviseur naar de kosten, maar luister ook naar je gevoel. De kosten voor hypotheekadvies kun je onder voorwaarden eenmalig aftrekken bij de belasting.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Het liefst wil je iemand spreken bij jou om de hoek. Iemand met wie het klikt, iemand met verstand van zaken. Ben je op zoek naar advies op maat? Vind in onze tool eenvoudig een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.

Vind een adviseur

Meer weten over: