Rente eerder aanpassen in het kort

 • Je kunt je rente aanpassen voor het einde van je rentevaste periode. Je gaat dan een nieuw rentecontract aan.
 • Je rente eerder aanpassen kan gunstig zijn als de actuele rente lager is dan je huidige vaste rente.
 • Je betaalt een vergoeding voor ons renteverlies, omdat we minder rente krijgen dan we met je hebben afgesproken.

Bekijk de vergoeding voor het renteverlies in Mijn BLG of de BLG Wonen app en bereken eenvoudig of je rente eerder aanpassen gunstig is. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Je hypotheekadviseur kan je meer vertellen over het eerder aanpassen van je rente.

Wil je je vaste rente omzetten in een variabele rente? Bespreek dan de mogelijkheden met je hypotheekadviseur. Goed om te weten: beide rentevormen hebben plussen en minnen.

Nog geen Mijn BLG? Nu aanvragen.

Hypotheekrente Bespaarhypotheek

Heb je een Bespaarhypotheek van BLG Wonen? Dan wordt de rente automatisch aangepast als je aflost op je hypotheek. Ook als je een beter energielabel laat registreren gaat je rente mogelijk omlaag. Hoe dit werkt, lees je op de pagina over de Bespaarhypotheek.

Goed om te weten: de Bespaarhypotheek kent geen variabele rente, alleen een vaste rente.


Wanneer is het gunstig om mijn rente eerder aan te passen?

Het eerder aanpassen van je rente is gunstig als je de administratiekosten en de vergoeding voor het renteverlies terugverdient in je nieuwe rentevaste periode.

Rekenvoorbeeld:

 • Je hypotheek is € 200.000.
 • Je huidige hypotheekrente is 4%.
 • De administratiekosten zijn € 195.
 • De vergoeding voor het renteverlies is € 7.500.
 • Je kiest voor een nieuwe rentevaste periode van 5 jaar tegen een rente van 3%.

Dit is je bruto voordeel per jaar: (€ 200.000 x (4%-3%)) = € 2.000. Zo snel verdien je de totale kosten terug: (€ 7.500 + € 195)/ € 2.000 = 3,8 jaar. In dit geval is het gunstig om je rente eerder aan te passen, want je verdient de totale bruto kosten terug binnen de nieuwe rentevaste periode van 5 jaar.

Wil je weten wat het netto voordeel van de lagere hypotheekrente is? Of wil je weten in welke periode de totale netto kosten zijn terugverdiend? Maak dan een afspraak met je adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Wat kost het eerder aanpassen van mijn rente?

Je betaalt administratiekosten voor het eerder aanpassen van je vaste rente. Die kosten zijn €195 per hypotheeknummer* waarvan je de rente aanpast. Met een maximum van €390, ongeacht het aantal wijzigingen. Voor het aanpassen van je variabele rente naar een vaste rente betaal je geen administratiekosten. Zie ook Kostenoverzicht wijzigen hypotheken.

Daarnaast betaal je een vergoeding voor ons renteverlies, omdat we minder rente krijgen dan we met je hebben afgesproken. De hoogte van die vergoeding staat bij de aanvraag van het aanpassen van jouw rente in Mijn BLG, in de BLG Wonen app en in het voorstel dat je van ons krijgt.

Deze vergoeding kun je in één keer betalen of gespreid (rentemiddelen). De vergoeding voor het renteverlies is vaak fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

*Een hypotheeknummer is het unieke nummer van jouw hypotheek en bestaat uit 9 cijfers, bijvoorbeeld: 12.34.56.789. Soms staat er nog een tiende cijfer achter. Dit hoort echter niet bij je hypotheeknummer, maar bij je leningdeel.

Tip: heb je geen eigen geld om de vergoeding voor het renteverlies in een keer te betalen? Dan is rentemiddelen of je hypotheek intern oversluiten naar een nieuwe hypotheek bij ons misschien interessant voor je.

Voorwaarden voor het eerder aanpassen van je rente

 • Je leent geen geld bij.
 • Je hebt geen betalingsachterstand.
 • De samenstelling van je hypotheek verandert niet.
 • Je huidige rentevaste periode duurt nog ten minste 3,5 maanden.

  Goed om te weten: Soms daalt de rente verder nadat je voor tussentijds rente aanpassen hebt gekozen. Het kan dus voordeliger zijn om te wachten tot het einde van je huidige rentevaste periode. Bijkomend voordeel: Je betaalt geen vergoeding voor het renteverlies.

  Heb je verhuisplannen? Wil je tussentijds (een deel) aflossen op jouw hypotheek? Is het einde van je rentevaste periode in zicht? Dan is je rente eerder aanpassen niet altijd de juiste keuze.

  Heb je een (bank)spaarhypotheek?

  Dan is een lagere rente niet altijd gunstig. De rente die je krijgt op je gespaarde kapitaal daalt namelijk ook. Je moet dan meer inleggen om het eindbedrag te halen. Je adviseur kan je meer vertellen over de gevolgen van een lagere rente.

  Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

  Heb je een variabele rente?

  Wil je je variabele rente omzetten in een vaste rente? Dat kun je zelf regelen in Mijn BLG en de BLG Wonen app. Wil je eerst met je adviseur bespreken of het in jouw situatie verstandig is om je rente om te zetten? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan wel advieskosten. Voor het aanpassen van een variabele rente naar een vaste rente zijn geen administratiekosten of vergoeding voor renteverlies van toepassing. Nadat je rente is vastgezet zijn deze kosten wel van toepassing voor eventuele toekomstige wijzigingen.

  Lees ook de informatie over het verschil tussen variabele en vaste rente.

  Pas je rente aan in een aantal stappen

  In Mijn BLG of de BLG Wonen app kun je zelf per leningdeel kijken welke nieuwe rentevaste periode het beste bij jouw situatie past. Ook kun je de mogelijke vergoeding voor het renteverlies hier zien, waarmee je kunt berekenen of jouw rente aanpassen gunstig is. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je adviseur.

  1. Log in op Mijn BLG of de BLG Wonen app
  2. Ga naar je hypotheek;
  3. Kies voor Tussentijds rente aanpassen;
  4. Doorloop de stappen;
  5. Download de samenvatting van de aanvraag met daarin onder andere opgenomen de vergoeding voor het renteverlies;
  6. Onderteken je aanvraag in Mijn BLG of de app met je gebruikersnaam en wachtwoord, de QR code of pincode.
  7. Nadat je een nieuwe rentevaste periode hebt gekozen en aangevraagd, sturen we je een bevestiging via e-mail.

  Rente hypotheek verlengen en de belasting

  Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben.

  Lees op de website van de Belastingdienst meer over de gevolgen van een betalingsachterstand.

  Kan ik de aanpassing van mijn rente nog annuleren?

  Dat kan. Ook als je het ondertekende formulier al naar ons hebt opgestuurd. Geef je annulering uiterlijk één week voor de omzettingsdatum schriftelijk aan ons door. Vermeld daarbij je hypotheeknummer.

  Stuur je brief naar:

  BLG Wonen
  Serviceteam Behoud-Beheer
  Postbus 10021                                   
  3505 AA Utrecht

  Voor het annuleren brengen we geen kosten in rekening.

  Meer lezen over: