Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

 • Je betaalt tijdens de looptijd van de hypotheek elke maand alleen rente. Je lost dus niet af. Maar tussentijds aflossen mag wel.
 • Je bruto maandlasten blijven hetzelfde tijdens de rentevaste periode.
 • Je betaalt een hogere rente dan voor een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 • Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek in 1 keer aflossen. Lukt dat niet, dan moet je misschien je huis verkopen. Je kunt dan mogelijk met een restschuld blijven zitten.

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

 • Je betaalt tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente.
 • Je zet de rente voor een bepaalde periode vast. Na die rentevaste periode kan je rente stijgen of dalen.
Aflossingsvrije hypotheek BLG Wonen

In dit voorbeeld blijft de rente de hele looptijd hetzelfde.

Oversluiten naar BLG Wonen

Ga je verhuizen of wil je profiteren van een lagere rente? Dan kun je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar BLG Wonen. Afhankelijk van de situatie mag je nieuwe aflossingsvrije hypotheek tot maximaal 50% van de marktwaarde van je huis zijn. Bespreek met een adviseur wat jouw mogelijkheden zijn.

Je aflossingsvrije hypotheek aflossen

Je hoeft tijdens de looptijd niet af te lossen, maar het mag wel. Bij ons kun je als service onbeperkt aflossen met eigen geld. Wil je aflossen met geleend geld, dan betaal je meestal een vergoeding voor het renteverlies.
Bekijk hier je mogelijkheden.

Los je tijdens de looptijd niet af? Bedenk dan wel dat je een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd in een keer moet aflossen. Dat kan bijvoorbeeld met spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Houd er rekening mee dat de opbrengst lager kan zijn dan het bedrag dat je moet aflossen. Je hebt dan een restschuld.

Heb je een levensverzekering of beleggingsrekening waarmee je de aflossingsvrije hypotheek op einddatum wilt aflossen? Je krijgt dan jaarlijks een overzicht van de verzekeraar. Check dan meteen of je daarmee genoeg geld hebt om de hypotheek af te lossen op einddatum. Heb je minder waarde opgebouwd dan verwacht? En denk je daardoor straks de hypotheek niet (helemaal) te kunnen aflossen? Dan is het verstandig dat nu al met een adviseur te bespreken.

Risico's van een aflossingsvrije hypotheek

a. Dalende huizenprijzen
Let er bij een aflossingsvrije hypotheek op dat je aan het einde van de looptijd nog een schuld hebt. Je lost namelijk niet af. De schuld moet je in 1 keer aan het eind van de looptijd aflossen. En als je op dat moment niet genoeg geld hebt om je hypotheek terug te betalen, is verkoop van je huis meestal de enige mogelijkheid. Verkoop je op dat moment je huis met verlies? Dan houd je een restschuld over die je dan uit eigen middelen moet betalen.

b. Met pensioen of minder inkomen
Aan het einde van de looptijd van je hypotheek werk je misschien niet meer. Of je hebt minder inkomen. Heb je dan te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid.

c. Stijgende rente en hogere woonlasten door einde hypotheekaftrek
Aan het einde van de looptijd is misschien de rente gestegen. Of je kunt de rente niet meer aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Heb je dan te weinig inkomen om de hogere rente van een nieuwe hypotheek te betalen? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid. Als tijdens de looptijd de rente stijgt, dan loop je het risico dat je maandelijks te weinig geld overhoudt om zelf een bedrag op te bouwen voor het aflossen van je hypotheek.

Weten hoe jij ervoor staat?

Ook al lijkt de einddatum van je hypotheek nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe jij je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Daarom hebben we de Aflossingsvrij Check voor je gemaakt. Deze check laat jouw mogelijkheden zien met je aflossingsvrije hypotheek. Het woont wel zo lekker als je weet hoe jij je hypotheek gaat aflossen.

Check je hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek tussentijds al aanpassen

Wil je je aflossingsvrije hypotheek aanpassen (ruim) voor de einddatum? Bijvoorbeeld omdat je nu niet elke maand aflost en je dat wel wilt gaan doen. Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je je hypotheek op de einddatum hebt terugbetaald. Je kunt tussentijds aflossen, je aflossingsvrije hypotheek aanpassen, of je hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Bespaarhypotheek

Bij de Bespaarhypotheek kun je de aflosvorm niet aanpassen tijdens je rentevaste periode. Je kunt je aflosvorm aanpassen vanaf 3 maanden tot 2 weken voordat je rentevaste periode afloopt.

Loopt je hypotheek (bijna) af?

Als de einddatum van je hypotheek in zicht komt, wil je natuurlijk weten wat er gaat gebeuren. Op de einddatum moet je een aflossingsvrije hypotheek terugbetalen. Maar je hebt ook andere mogelijkheden. Misschien kun je je hypotheek verlengen. Lees meer over je mogelijkheden als je hypotheek afloopt.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Je kunt onder voorwaarden hypotheekrenteaftrek krijgen als je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je huis.

De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Heb je je hypotheek voor 2001 afgesloten? Dan mag je de rente aftrekken tot eind 2030. Als je de rente niet meer mag aftrekken, kunnen je netto maandlasten stijgen.

Alles weten over hypotheekrenteaftrek en de belasting? Lees dan deze download:

Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek geschikt?

Wil je geld lenen voor de aankoop van een eigen huis, je hypotheek wilt oversluiten of geld wilt lenen voor de verbetering of onderhoud van je eigen huis? Of heb je een huis met overwaarde en je wil deze gebruiken voor consumptieve uitgaven? Dan kan de aflossingsvrije hypotheek geschikt zijn als je:

 • bereid bent een hogere rente te betalen dan voor een annuïteiten of lineaire hypotheek;
 • lage maandlasten belangrijker vindt dan het beperken van het risico op een restschuld als de woning verkocht zou moeten worden;
 • voldoende inkomen of vermogen hebt om het risico van een waardedaling van het huis op te vangen;
 • gedurende de looptijd niet verplicht wilt aflossen. Hierdoor betaal je over de gehele looptijd meer rente dan bij een annuïteiten of lineaire hypotheek;
 • verwacht voldoende inkomen of vermogen te hebben om aan het einde van de looptijd je aflossingsvrije hypotheek te kunnen aflossen of om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten;
 • een hypotheek hebt van het fiscale overgangsrecht van voor 2013 en gebruik wilt maken van fiscale renteaftrek;
 • een hypotheek hebt onder het fiscale recht vanaf 2013 en fiscale renteaftrek niet belangrijk vindt OF een hypotheek hebt zonder recht op fiscale renteaftrek.

Wanneer kies je voor een ander product?

Het kan zijn dat de aflossingsvrije hypotheek niet bij jou past en dat je beter kunt kiezen voor een ander product. Bijvoorbeeld als:

 • je meer dan 50% van de waarde van je huis aflossingsvrij wilt financieren;
 • je zekerheid wilt dat op de einddatum je hypotheek is afgelost;
 • je door een lager pensioeninkomen of een dalend inkomen aan het einde van de looptijd geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten;
 • je niet voldoende vermogen hebt om de hypotheek op de einddatum in een keer af te lossen en dus wellicht de woning moet verkopen (met het risico op een restschuld), terwijl je in de woning wilt blijven wonen;
 • je een hypotheek hebt die niet onder het fiscaal overgangsrecht van voor 2013 valt en wel fiscale renteaftrek belangrijk vindt.

Voorwaarden hypotheek BLG Wonen

Zodat jij kunt wonen zoals jij wilt.

Meer over BLG Wonen


Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
BLG Wonen

Meer weten over je mogelijkheden om een BLG Wonen hypotheek af te sluiten? Beantwoord een paar vragen, dan helpen we je verder.

Naar de eerste vraag


Meer informatie over hypotheken: