Weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Een hypotheekadviseur helpt jou met het berekenen van je maximale hypotheek, geeft advies over welke hypotheek bij jouw situatie past én vraagt de hypotheek voor je aan. Lees op deze pagina hoe een adviseur jou kan helpen.

Vind een adviseur

Wat is een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Wij werken samen met ruim 3000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in heel Nederland. Bij deze adviseurs kun je niet alleen een hypotheek van ons afsluiten, maar ook van andere hypotheekverstrekkers. Zo krijg je altijd een onafhankelijk hypotheekadvies op maat dat het beste bij jou past op basis van jouw woonwensen, mogelijkheden en financiële situatie.

Waarom naar een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Als je een huis wilt kopen, is het belangrijk om goed na te denken over je financiële mogelijkheden en een passende hypotheek voor jouw situatie. Een adviseur helpt je hierbij. Hij of zij berekent op basis van jouw financiële situatie hoeveel je maximaal kunt lenen, legt op een begrijpelijke manier uit wat je mogelijkheden zijn en geeft een advies over welke hypotheek(verstrekker) bij jouw situatie past. De adviseur vraagt ook de hypotheek voor je aan en helpt je tijdens het proces van de aanvraag.

Ook na het afsluiten van je hypotheek kun je bij je adviseur terecht voor aanvullende vragen. Hij of zij informeert je ook over eventuele veranderingen in de wet en de invloed op jouw hypotheek. Verandert er in de loop der jaren iets in je persoonlijke omstandigheden, dan denkt een adviseur met je mee over de aanpassing van je hypotheek als dat nodig is. Dit laatste is vaak niet kosteloos.

Waarvoor kan ik terecht bij de onafhankelijke hypotheekadviseur?

Gesprek met de adviseur

Je kunt voordat je op huizenjacht gaat al een eerste oriënterend gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Met hem of haar bespreek je je woonwensen en wat er in jouw financiële situatie mogelijk is op de huizenmarkt. Na dit gesprek heb je een goed beeld van wat je kunt uitgeven aan de koop van een huis. Een eerste gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.


Is de koop van je huis rond en heb je een voorlopig koopcontract getekend, dan maak je een afspraak voor een adviesgesprek en het aanvragen van de hypotheek. Lees op de pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’ wat je kunt verwachten van een hypotheekgesprek en hoe je je voorbereid.

Kosten hypotheekadvies

Een eerste oriënterend gesprek bij een hypotheekadviseur is vaak gratis en, zoals gezegd, vrijblijvend. Ga je daarna op adviesgesprek om een hypotheek aan te vragen, dan betaal je hiervoor kosten aan de adviseur. Deze kosten verschillen per adviseur en persoonlijke situatie. Houd naast de advieskosten ook rekening met kosten voor het afsluiten van een hypotheek.


Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies en welke kosten zijn aftrekbaar?

Hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviseur

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je volledig zelfstandig zonder advies een hypotheek online afsluiten (execution only). Bij ons is dit niet mogelijk. Wij raden altijd aan om een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Waarom? Omdat elke situatie en klant anders is.


Zelf een hypotheek afsluiten bespaart je kosten, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Je krijgt namelijk geen passend advies bij jouw situatie, je moet zelf berekenen wat je maximaal kunt lenen en maakt zelf keuzes over de hypotheekvorm, rente én rentevaste periode.

Een onafhankelijke adviseur geeft je een exacte berekening van wat je kunt lenen en je maandelijkse hypotheekkosten. Hij of zij kent de markt, de verschillende aanbieders, hypotheken en voorwaarden, is niet verbonden aan één bank en geeft je een onafhankelijk hypotheekadvies op maat. Bovendien vraagt de adviseur de hypotheek aan en helpt je bij het aanleveren van de juiste documenten. Ook denkt hij met je mee als er iets verandert in je privéleven en bij een eventuele aanpassing van je hypotheek. Via de adviseur voorkom je het afsluiten van een verkeerde hypotheek en (te) veel kosten.

Lees ook '5 redenen om naar een adviseur te gaan'.

Ontdek jouw mogelijkheden voor een hypotheek

Nieuwsgierig geworden naar jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van de onafhankelijke adviseurs bij jou in de buurt. De adviseur luistert naar je verhaal, beantwoordt al je vragen en geeft een hypotheekadvies op maat dat past bij jouw wensen, mogelijkheden en financiële situatie.

Vind een adviseur bij jou in de buurt