Op deze pagina:

Hoe financier je duurzaam wonen?

Duurzaam wonen betekent in eerste instantie investeren. Dit verdien je in de meeste gevallen terug doordat je energiekosten dalen of de waarde van je huis stijgt. Hoe lang duurt het voordat je de investering heb terugverdiend? Maak een realistische berekening voor jezelf. Op de website van Woningverbeteraars bijvoorbeeld ontdek je aan de hand van een persoonlijk stappenplan welke duurzame oplossingen voor jou mogelijk zijn, wat het kost en oplevert.

Maar voordat je het terugverdient, moet je het wel eerst betalen. Goed nieuws: als je gaat verduurzamen kun je onder voorwaarden vaak meer geld lenen dan de gebruikelijke 100% van de marktwaarde van je woning bij aankoop of de waarde na verduurzaming van je huis. Ook zijn er subsidies voor het verduurzamen van je huis enof kun je een speciale lening aanvragen. We leggen de mogelijkheden hieronder uit.

Je spaargeld gebruiken

Heb je voldoende eigen geld voor een verduurzaming, dan is dit een goede investering. Zeker omdat de rente laag of 0 is. Onze kennispartner Milieu Centraal heeft namelijk berekend dat het rendement van vloerisolatie vergelijkbaar is met een rente van 7 procent op een spaarrekening!

Je spaargeld gebruiken voor het financieren van de verduurzaming van je huis heeft echter ook nadelen. Zo kun je het geld niet meer voor andere dingen gebruiken. Bovendien kan de rente bij een lening fiscaal aftrekbaar zijn. Wat in jouw geval de beste keuze is, hangt af van de kosten en de rente van de lening, je inkomen en je vermogen. Een financieel adviseur kan je helpen de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Wil je weten of het verstandig is om je spaargeld te gebruiken voor het energiezuinig maken van je huis? Met de bufferberekenaar van Nibud reken je snel uit of je buffer groot genoeg is.

Verduurzamen meefinancieren in je hypotheek

Bij BLG wonen is het mogelijk om bij een verbouwing met energiebesparende maatregelen, zoals dak- gevel- of vloerisolatie en isolerend glas (ten minste HR ++), extra leencapaciteit mee te financieren in de hypotheek. Hierdoor kun je meer dan 100% van de waarde van je woning lenen. Bij BLG Wonen kun je bijvoorbeeld onder voorwaarden tot €9.000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek. Het bedrag dat je extra leent, komt bovenop jouw maximale hypotheek dat berekend is op jouw inkomen.

In alle gevallen geldt:
 • Er moet minstens een bruto jaarinkomen zijn van € 33.000.
 • Het extra geld moet je wel gebruiken om je eigen huis te verduurzamen.

  Je adviseur vertelt je welke bewijsstukken nodig zijn om meer te lenen voor je duurzame plannen.

  Rekenvoorbeeld

  Koop je een huis voor € 200.000? Dan krijg je, als je voldoet aan onze voorwaarden, een hypotheek van € 200.000. Ga je verduurzamen? Dan mag je wettelijk gezien 106% lenen; dat is € 212.000, waarvan dus € 12.000 voor duurzame maatregelen.

  Van die € 12.000 laten we € 9.000 buiten beschouwing in de inkomenstoets. De inkomenstoets geeft aan hoeveel je mag lenen voor een huis ten opzichte van je inkomen. Wil je het volledige bedrag van € 12.000 lenen voor de verduurzaming van je woning? Dan moet je met je inkomen dus zelf een hypotheek van € 203.000 kunnen dragen.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Goed om te weten: als je duurzame oplossingen meefinanciert in je hypotheek, stijgen je maandelijkse hypotheeklasten. Houd er ook rekening mee dat de energiebesparing lager uit kan vallen dan verwacht. De betaling van de lening loopt echter wel door volgens de afgesproken looptijd en de kosten moeten wel betaald worden. Geld lenen, kost geld. Laat je daarom altijd goed adviseren.

  Voor welke energiebesparende voorzieningen je extra kunt lenen, lees je op de pagina ‘Energiebesparende maatregelen’.

  Het Energiebespaar Budget

  Wil je wel verduurzamen, maar ben je er nog niet helemaal over uit welke energiebesparende mogelijkheden je wilt doorvoeren? Of heb je het druk genoeg met de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken? Met het Energiebespaar Budget (EBB) kun je energiebesparende maatregelen wél direct meefinancieren in je hypotheek, maar pas later beslissen hoe je je nieuwe woning precies gaat verduurzamen. Let op! Je gaat wel al vanaf de eerste maand aflossen op dit bedrag.

  Ook in dit geval kun je maximaal 106% van de huidige waarde van de woning lenen. Als je al een energiezuinig huis koopt, kun je tot maximaal € 25.000 extra lenen voor het verder verduurzamen van het huis, afhankelijk van de energieprestatie van de woning.

  Bouwdepot

  Het geld wordt in een bouwdepot geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je niet meteen bij aankoop van je huis al offertes hoeft te hebben van de energiebesparende maatregelen.

  Je kunt het Energiebespaar Budget meenemen in je hypotheek als je gaat verhuizen, je hypotheek oversluit of je hypotheek verhoogt voor bijvoorbeeld een verbouwing. Het geld uit het EBB moet je wel gebruiken voor het verduurzamen van je huis. Vraag een hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

  Speciale lening voor verduurzaming

  Om mensen te stimuleren duurzaam te gaan wonen, biedt de overheid een duurzaamheidslening aan: de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit is een lening waar iedereen tegen dezelfde gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen kunt financieren. Lees er meer over op energiebespaarlening.nl.

  Sommige gemeenten bieden ook een duurzaamheidslening aan. De voorwaarden verschillen per gemeente.

  Subsidie voor energiebesparende maatregelen

  Om het je makkelijker te maken je huis te voorzien van energiebesparende maatregelen kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit kan alleen als je investeert in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of in diverse isolatiemaatregelen.

  Lees hier meer over de subsidie.

  BTW terugvragen

  Als je zonnepanelen op je dak plaatst, kun je als particulier de btw terugvragen. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

  Gemeenten en provincies hebben soms lokale subsidiemogelijkheden voor energiebesparing. Ontdek welke subsidies er in jouw gemeente en provincie beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer.

  Huur of huurkoop

  Bij sommige leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of cv-ketels kun je ook huren of huurkopen. Een voordeel is dat je niet in één keer veel geld kwijt bent en onderhoud en reparaties meestal in de huurprijs zitten. Op de langere termijn is dit wel duurder dan kopen. En verkoop je je huis dan moet je soms het contract afkopen of dit door de nieuwe eigenaar laten overnemen.

  Advies op maat

  Je kunt subsidies combineren met elkaar of met een lening. Verduurzamen (financieren) is altijd maatwerk. Bovendien moet de lening passen bij de investering die je van plan bent te doen. Bekijk en bespreek de voorwaarden en mogelijkheden met je adviseur of vind een adviseur in de buurt. Hij of zij zal voor het advies kosten in rekening brengen.

  Vind een adviseur in de buurt

  Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: