Waarom duurzamer wonen?

Als je gaat verhuizen, heb je vaak genoeg aan je hoofd. Misschien heb je daarom nog niet gedacht aan hoe energiezuinig je straks precies woont. Toch is dit het moment. Ook als je bang bent voor de kosten of niet weet waar te beginnen. Wij helpen je graag de mogelijkheden te ontdekken. Heb je al een huis op het oog? Maak dan een persoonlijk stappenplan om een goede indruk te krijgen van de duurzame oplossingen die voor je huis mogelijk zijn.

Persoonlijk stappenplan maken

1. Hoe financier je duurzaam wonen?

Hoe energiezuiniger je woning, hoe lager je energierekening. En bovendien: investeren in duurzaamheid kan zich na verloop van tijd uitbetalen. De terugverdientijd verschilt per maatregel en per huishouden, maar we geven je toch graag een indruk.

In onderstaand rekenvoorbeeld – op basis van een huishouden met drie personen en een HR-combiketel – zie je wat je ongeveer kunt besparen op je energiekosten. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag en energieslurpende of energiezuinige huishoudelijke apparaten.

Rekenvoorbeeld energiebesparende maatregelen woning verduurzamen.

Woning verduurzamen meefinancieren in je hypotheek

Hoe betaal je zo’n duurzame investering als je al je spaargeld nodig hebt voor de kosten koper, je adviseur en de notaris? Goed nieuws: je kunt in zo’n geval onder voorwaarden meer geld bij ons lenen dan de gebruikelijke 100% van de marktwaarde van je woning. Het bedrag dat je extra leent, komt bovenop jouw maximale hypotheek dat berekend is op jouw inkomen.

Voor beide situaties geldt:
 • er moet minstens een bruto jaarinkomen zijn van € 33.000.
 • het bedrag van de totale hypotheek mag niet meer zijn dan 106% van de marktwaarde na verbouwing van je nieuwe huis.

Je adviseur vertelt je welke bewijsstukken nodig zijn om meer te lenen voor je duurzame plannen.

Rekenvoorbeeld

Koop je een huis voor € 200.000? Dan krijg je, als je voldoet aan onze voorwaarden, een hypotheek van € 200.000. Ga je verduurzamen? Dan mag je wettelijk gezien 106% lenen:€ 212.000, dus € 12.000 voor duurzame maatregelen.

Van die € 12.000 laten we € 9.000 buiten beschouwing in de inkomenstoets. De inkomenstoets geeft aan hoeveel je mag lenen voor een huis ten opzichte van je inkomen. Wil je het volledige bedrag van € 12.000 lenen voor de verduurzaming van je woning? Dan moet je met je inkomen dus zelf een hypotheek van € 203.000 kunnen dragen.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Goed om te weten: als je duurzame oplossingen meefinanciert in je hypotheek, stijgen je maandelijkse hypotheeklasten. Geld lenen, kost geld. Laat je daarom altijd goed adviseren.


Later beslissen met het Energiebespaar Budget

Maar welke maatregel kies je dan precies? Tijdens de aankoop van een huis, een verhuizing en alles wat daarbij komt kijken, ben je soms al druk genoeg. Met het Energiebespaar Budget (EBB) kun je energiebesparende maatregelen wél direct meefinancieren in je hypotheek, maar pas later beslissen hoe je je nieuwe woning precies gaat verduurzamen.

Je kunt dan maximaal 106% van de huidige waarde van de woning extra lenen. Je hoeft dan ook niet van tevoren een kostenspecificatie aan te leveren. Het geld wordt in een bouwdepot geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je niet meteen bij aankoop van je huis al offertes hoeft te hebben van de energiebesparende maatregelen. Een adviseur kan samen met jou kijken of een Energiebespaar Budget mogelijk is.

Meer mogelijkheden financiering verduurzamen woning

Geld lenen kost geld

Je kunt de verduurzaming van je (nieuwe) woning dus vaak meefinancieren in je hypotheek als je inkomen dat toelaat. Er zijn ook andere mogelijkheden.

 1. Investeren in duurzaamheid met je spaargeld

  Wil je weten of het verstandig is om dat te gebruiken voor het energiezuinig maken van je huis? Met de bufferberekenaar van Nibud reken je snel uit of je buffer groot genoeg is.

 2. Geld lenen via de Energiebespaarlening

  Als je wilt investeren in je huis, kun je een speciale lening aanvragen: de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk of je hiervoor in aanmerking komt.

 3. Met een subsidie voor verduurzamen of een duurzaamheidslening

  Veel gemeentes bieden subsidies voor het energiezuinig maken van je huis. Check hoe het in jouw gemeente is geregeld.

 4. Door huur of huurkoop

  Bij sommige leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of cv-ketels kun je ook huren of huurkopen. Op de langere termijn is dit vaak wel duurder dan kopen. Lees hoe het werkt

  Je kunt subsidies combineren met elkaar of met een lening. Verduurzamen (financieren) is altijd maatwerk. Weten wat in jouw geval mogelijk is? Vraag het je hypotheekadviseur

Aandachtspunten duurzaam investeren
 • Hoe lang duurt het voordat je de investering heb terugverdiend? Maak een realistische berekening voor jezelf.
 • Valt de energiebesparing lager uit dan verwacht? De betaling van de lening loopt echter door volgens de afgesproken looptijd en de kosten moeten wel betaald worden.
 • De lening moet passen bij de investering die je van plan bent te doen. Bekijk en bespreek de voorwaarden met je adviseur
Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Woon je eenmaal in een energiezuinige woning of is die drempel juist nog iets te hoog? Ook in het alledaagse leven kun je veel doen. Lees het nog eens na in ons e-book met 101 bespaartips:

2. Hoe kun je je woning het beste verduurzamen?

Het verschilt per situatie welke duurzame oplossing het beste past. Niet alle duurzame oplossingen zijn voor ieder huis geschikt. Voor een rijtjeshuis gelden weer andere kansen dan voor een vrijstaande woning.

Algemene regel: eerst isoleren, dan pas energie opwekken

Ga je je huis verduurzamen en weet je niet goed waar je moet beginnen? Een belangrijk uitgangspunt is dat je eerst investeert in energie die je kwijt kunt raken en pas daarna in energie die je op kunt wekken. Als je bijvoorbeeld eerst investeert in HR +(+) glas of triple glas, heeft energie opwekken met een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp ook meer zin.
Algemene regel: eerst isoleren, dan pas energie opwekken

Bouwperiode: van nieuwbouw tot jaren 30 woning

Ook de bouwperiode van je woning geeft vaak informatie over waar verduurzamingskansen liggen. Is je woning gebouwd na 1992? Dan is het bij de bouw waarschijnlijk beter geïsoleerd dan die jarendertigwoning een paar straten verderop. Zo’n relatief oude woning kun je het beste eerst isoleren, voordat je zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler laat installeren.
De bouwperiode van je woning geeft vaak informatie over waar verduurzamingskansen liggen.

Persoonlijk stappenplan verduurzamen

Onderzoek altijd wat passend is in jouw specifieke situatie en vraag om hulp bij een specialist. Dat geldt ook bij nieuwbouw. Ligt het dak van je nieuwe huis het grootste deel van de dag in de schaduw? Dan zijn zonnepanelen misschien niet de allerbeste investering. Wil je weten welke duurzame oplossingen het beste passen bij jouw woning? Met een persoonlijk stappenplan van Woningverbeteraars.nl ontdek je in een paar minuten hoe jij kunt verduurzamen.

Persoonlijk stappenplan maken

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: