Je wilt graag een huis kopen, maar vraagt je af: kan ik dat betalen? En waar moet ik op letten? Je eerste huis kopen is leuk, maar ook best spannend. Wij helpen je op weg en leggen uit wat er bij komt kijken.

Bij het kopen van je eerste huis, sta je als starter voor veel keuzes. We leggen vijf veelvoorkomende dilemma’s voor aan starters op de woningmarkt. Welke keuze past het beste bij jou? Bekijk de video's.

Naar startersdilemma's


Een huis kopen: hoe werkt dat en wat kan ik lenen?

Je hebt nu nog een huurhuis, woont bij je ouders of in een studentenhuis, maar bent klaar om je eigen huis te kopen. Alleen of samen met je partner. Kom je in aanmerking voor een hypotheek? Wat kun je lenen? En wat zijn je woonwensen?

Kan ik een huis kopen?

Bereken direct je maximale hypotheek

Jouw mogelijkheden om je eerste huis te kopen.

Financiële mogelijkheden voor starters

Heb je net een nieuwe baan en/of nog een studieschuld? Ook dan kun je in veel gevallen een hypotheek krijgen. Eventueel met hulp van familie of bijvoorbeeld de Starterslening. Ontdek jouw hypotheekmogelijkheden of plan een oriënterend gesprek met een onafhankelijk adviseur.

Ontdek jouw financiële mogelijkheden

Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Jouw financiële mogelijkheden als starter.

Stappenplan eerste huis kopen

Je weet ongeveer wat je kunt lenen en bent serieus op zoek naar jouw eerste droomhuis. Hoe pak je dat aan? Ga je voor bestaande bouw of nieuwbouw? Schakel je wel of geen aankoopmakelaar in? Ons stappenplan legt uit waar je op moet letten bij het kopen van een huis: van de bezichtiging tot de koop en de overdracht.

Een huis kopen: volg ons stappenplan

Checklist huis bezichtigen

Ons stappenplan 'huis kopen' helpt je op weg met het kopen van je eerste huis.

De hypotheek afsluiten

Je hebt je huis gevonden en een bod uitgebracht – of het bod is zelfs al geaccepteerd. De volgende stap is een adviesgesprek bij een adviseur om een hypotheek af te sluiten. Wij leggen je uit hoe het werkt en wat je (vooraf) moet regelen.

Alles over je hypotheekaanvraag

Plan direct een adviesgesprek

Een hypotheek afsluiten kan ingewikkeld zijn, zeker als je voor het eerst een huis koopt.

Na de aankoop: klussen, verhuizen en hypotheekzaken

De hypotheek is rond: je bent eigenaar van een huis. Gefeliciteerd! Na de koop is het tijd om te verhuizen of misschien ga je eerst nog verbouwen of verduurzamen. En hoe werkt de hypotheekrenteaftrek eigenlijk?

Wat te regelen na de aankoop

Checklist verhuizen

Na de koop is het tijd voor verhuizen of misschien ga je eerst nog verbouwen.Maximale hypotheek online berekenen

Bereken je hypotheek

Voordelen hypotheek bij BLG Wonen

Vind een adviseur