1. Bereken hoeveel je kunt lenen voor je eerste huis

Voordat je op huizenjacht gaat, wil je natuurlijk weten hoeveel je ongeveer kunt uitgeven aan je eerste huis. Daarvoor is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen. Dat hangt onder andere af van je persoonlijke situatie, je portemonnee en het huis dat je op het oog hebt. Onze tool geeft je een indicatie van hoeveel jij kunt lenen.

Weet je je inkomen? Bereken dan zelf globaal je maximale hypotheek.

Eigen geld voor extra kosten hypotheek

Je hypotheek mag niet hoger zijn dan de marktwaarde van het huis dat je koopt. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt om de extra kosten te betalen die horen bij het kopen van een huis.

Denk in elk geval aan deze extra kosten als je je eerste huis koopt:

  • Advies- en bemiddelingskosten: dit zijn kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling.
  • Kosten koper: dit zijn kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden, zoals overdrachtsbelasting.
  • Notariskosten: dit zijn kosten die de notaris rekent voor het maken van de eigendomsakte en hypotheekakte.
  • Taxatiekosten: dit zijn kosten die je maakt voor het inschakelen van een onafhankelijke partij om de waarde van het huis te bepalen voor je bank. Deze waarde is bepalend voor de hoogte van de hypotheek.
  • Kosten voor bouwkundige keuring: dit zijn kosten voor een bouwtechnische keuring van een bestaande woning.
  • Kosten voor NHG: dit zijn eenmalige kosten die je maakt als je een huis koopt met NHG.
Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een hypotheek? De extra kosten zijn samen 5 à 6% van de aankoopprijs van het huis. Koop je een huis van € 200.000? Dan heb je ongeveer € 12.000 nodig om de extra kosten te betalen.


Huis kopen met hulp van je ouders

Je ouders kunnen je op verschillende manieren helpen bij het kopen van een huis. Ze kunnen belastingvrij schenken, een lening met je aangaan of meetekenen.

Lees meer over huis kopen met hulp ouders

Huis kopen met hulp van je ouders? Er zijn verschillende opties: ze kunnen belastingvrij schenken, een lening met je aangaan of meetekenen.

Hypotheek met een BKR-registratie

Je wilt een huis kopen, maar hebt een BKR-registratie. Kun je een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Lees het antwoord op deze vraag

Je wilt een huis kopen, maar hebt een BKR-registratie. Kun je een hypotheek krijgen met een BKR-registratie? Lees het antwoord op deze vraag.

2. Ga op huizenjacht

Je weet nu hoeveel je te besteden hebt. Maar nog niet wat er te krijgen is. Het is tijd om op huizenjacht te gaan. Bedenk van te voren waaraan je droomhuis moet voldoen. Wil je een ouder huis of nieuwbouw? Denk ook na over de buurt en voorzieningen, zoals winkels en scholen.

Huizen bekijken

Je kunt op huizensites kijken wat er te koop is. Maak gewoon een afspraak voor een bezichtiging. Dat kost je niks en als je meerdere huizen bekijkt, krijg je een beter idee van wat je wel en niet belangrijk vindt.

Een aankoopmakelaar inschakelen

Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Die gaat voor je op zoek naar een huis en gaat met je mee om huizen te bezichtigen. Een aankoopmakelaar weet bijvoorbeeld of de vraagprijs reëel is en helpt bij de onderhandelingen.

3. Koop je droomhuis

Heb je je droomhuis gevonden? En kun je het betalen? Dan wordt het tijd om toe te slaan: je doet een bod op het huis. Soms accepteert de verkoper je bod in een keer, maar het kan ook gebeuren dat je over de prijs moet onderhandelen.

Opbieden tegen andere kopers

Is het huis dat je op het oog hebt erg gewild? Dan vraagt de verkoper aan iedereen die interesse heeft om een bod te doen. Degene met het hoogste bod, krijgt het huis. Probeer je niet te laten meeslepen door je emoties en bepaal van te voren hoeveel je maximaal wilt betalen.

Hulp bij bieden en onderhandelen

Wil je liever niet zelf onderhandelen? Dan kun je alsnog een aankoopmakelaar inschakelen. Hij helpt je bij het uitbrengen van een bod.

Het koopcontract tekenen

Accepteert de verkoper je bod en zijn jullie het eens over de voorwaarden? Dan stelt de makelaar van de verkoper op basis daarvan een koopcontract op dat jij en de verkoper tekenen. Als je je handtekening eenmaal hebt gezet, heb je nog drie dagen bedenktijd. Daarna is het contract definitief.

Ontbindende voorwaarden in het koopcontract

In het koopcontract neem je ontbindende voorwaarden op. Dat betekent dat je zonder kosten onder het contract uit kan als je niet aan die voorwaarden voldoet.

De bekendste ontbindende voorwaarden is het ‘voorbehoud van financiering’. Daarin staat dat je het huis niet hoeft te kopen als je de hypotheek niet krijgt.

4. Hypotheek afsluiten

Als je het koopcontract hebt getekend, is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Je maakt een afspraak bij een financieel adviseur voor een hypotheekadvies. De adviseur rekent exact uit hoeveel je kunt lenen en kijkt welke hypotheek bij je past. Hij vertelt je ook welke documenten nodig zijn om een hypotheek te kunnen aanvragen.

De adviseur vraagt een of meer hypotheekoffertes voor je op. Bijvoorbeeld bij BLG Wonen. Je moet daarvoor onder andere gegevens over je inkomen en het huis dat je wilt gaan kopen aan je adviseur geven.

Hypotheek met studieschuld: kan dat?

Je wilt je eerste huis kopen, maar je hebt een studieschuld. Is een hypotheek door je studieschuld wel mogelijk?

Lees wat het effect is van een studieschuld op een hypotheek

Je wilt een huis kopen, maar je hebt een studieschuld. Je vraagt je af of je wel een hypotheek kunt krijgen. Hoe zit het precies? Wij leggen het uit.

5. Naar de notaris

Is je hypotheek goedgekeurd? Dan gaat de notaris aan de slag met de papierwinkel. De notaris stelt de hypotheekakte, de transportakte en een rekening voor je op. Als al die documenten klaar zijn, plan je een afspraak voor het ‘passeren’. Op die dag zetten jij en de verkoper de handtekeningen, zodat het huis van jou wordt. Ook teken je de hypotheekakte. En de notaris tekent de hypotheekakte namens de bank. Dan is het rond: je hebt een huis gekocht!

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Meer weten over je mogelijkheden om je eerste huis te kopen? Beantwoord een paar vragen, dan helpen we je verder.

Naar de eerste vraag


Lees meer over: