Waarom duurzamer wonen?

Weet je dat je kunt besparen op jouw energierekening én net zo comfortabel kan blijven wonen? Kies ervoor om je woning te verduurzamen en start met besparen. Duurzame oplossingen vragen om een investering, maar dat betaalt zich vaak na verloop van tijd uit.

In onderstaand rekenvoorbeeld - op basis van een hoek/twee-onder-één kap woning van gemiddelde omvang met 3 bewoners en een HR-combiketel, waar energiebesparende maatregelen ontbreken - zie je wat je kunt besparen. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Rekenvoorbeeld energiebesparende maatregelen om woning te verduurzamen.

Hoe kan ik mijn nieuwe woning duurzaam maken?

Niet elke woning is geschikt voor energiebesparende maatregelen. Doe de woningtest van onze partner Natuur en Milieu op slimwoner.nl. Binnen een paar minuten weet je welke maatregelen passen bij jouw situatie en wat het jou oplevert.
Als je kiest voor energiebesparende maatregelen, dan kun je bij BLG Wonen extra hypotheek krijgen.

Woning verduurzamen financieren

De kosten van de energiebesparende maatregelen van je woning kun je financieren met een hypotheek van BLG Wonen. Ga je een huis kopen en wil je dat meteen energiezuiniger maken? Dan laten we maximaal € 9.000 buiten beschouwing bij de berekening van de maximale hypotheek.

Of koop je een Nul op de Meter woning?Dan kun je onder voorbehoud tot € 25.000 extra hypotheek* krijgen.

Voor beide situaties geldt:

  • er moet een inkomen zijn van minstens € 33.000
  • het bedrag van de totale hypotheek mag niet meer zijn dan 106% van de marktwaarde na verbouwing van je nieuwe huis.
* Let op: geld lenen, kost geld

Energiebespaar Budget

Een adviseur kan samen met jou kijken of een Energiebespaar Budget mogelijk is. Hiermee kun je energiebesparende maatregelen wél direct meefinancieren in je hypotheek, maar pas later beslissen hoe je je nieuwe woning gaat verduurzamen. Het geld wordt dan in een bouwdepot geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je niet meteen bij aankoop van je huis al offertes hoeft te hebben van de energiebesparende maatregelen.

Ga voor een persoonlijk advies naar een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt

Naast de hypotheek zijn er meer mogelijkheden om de duurzame oplossingen voor je (nieuwe) huis te financieren. Lees hier onder over de verschillende opties.

  1. Heb je wat spaargeld achter de hand? Dat is verstandig. Wil je weten of het verstandig is om dat te gebruiken voor het energiezuinig maken van je huis? Met de bufferberekenaar op Nibud.nl reken je snel uit of je buffer groot genoeg is. Als dat zo is dan kun je het overige spaargeld bewust investeren in het energiezuiniger maken van je woning.
  2. Als je wilt investeren in je huis, kun je een speciale lening gebruiken: de Energiebespaarlening*. Dat is een initiatief van het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk op Energiebespaarlening.nl of je hiervoor in aanmerking komt.

    *Let op! Geld lenen kost geld.
  3. Veel gemeentes bieden subsidies voor het energiezuinig maken van je huis. Check op Energiesubsidiewijzer.nl hoe het in jouw gemeente is geregeld.
  4. Bij sommige leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of cv-ketels kun je ook huren of huurkopen. Je hoeft dan geen grote investering te doen en profiteert direct van lagere maandlasten. En alles wordt voor je geregeld: installatie, reparatie en de verzekering. Op Slimwoner.nl lees je meer over het huren van zonnepanelen.

Praktische tips om duurzaam te wonen

Geld besparen en lekker wonen. Dat willen we allemaal. Met kleine veranderingen in je gewoonten kun je al besparen. In het boekje ‘101 Energiebespaartips’ vind je veel praktische tips waarmee je vandaag al energie én geld kunt besparen.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar mogelijkheden om jouw nieuwe woning te verduurzamen, lees je onze gratis ‘Stappengids Energie besparen’. Daarin staat waar je allemaal aan moet denken wanneer je je huis gaat verduurzamen.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Wil je weten of jij energiebesparende maatregelen mee kunt nemen in je hypotheek? Een adviseur kan je verder helpen.

Vind een adviseur