In dit stappenplan:

1. De voor- en nadelen van verduurzamen

Je huis verduurzamen kan om verschillende redenen. Voor meer comfort, om te besparen op energiekosten of om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu. Of misschien wel alle drie.
Het verduurzamen van je huis heeft verschillende voordelen én nadelen.

Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen:

 • Door je dak, vloeren en muren te isoleren of isolerend glas te plaatsen, kun je besparen op je energierekening.
 • Je huis wordt aangenamer en comfortabeler qua temperatuur en geluid.
 • Je draagt bij aan een beter milieu.
 • Als de rente op je spaarrekening laag is, kan het interessant zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen, waarmee je kunt besparen op je energiekosten.
 • Je investeert in je huis, waardoor de waarde kan stijgen. Dit is gunstig als je je huis wilt verkopen en een ander huis gaat kopen.

Twijfel je over het verduurzamen van je huis? Natuurlijk zijn er ook nadelen.

 • Je hebt financiële middelen nodig om de investering te kunnen betalen.
 • Het is mogelijk dat je de investering niet – of pas na een lange periode – terugverdient.
 • Het kost tijd en moeite om uit te zoeken welke mogelijkheden voor verduurzaming passen bij jouw huis.
 • Ga je jouw huis verkopen? Het is niet altijd zeker of je de kosten van het verduurzamen ‘terugverdient’ in de verkoopprijs van je huis.

2. Hoe energiezuinig is je huis nu?

Voordat je je woning gaat verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig je huis nu is en waar verbetering mogelijk is. Bovendien zijn niet alle energiebesparende maatregelen voor ieder huis geschikt.
Voordat je je huis gaat verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig je huis nu is en waar verbetering mogelijk is.

Het energielabel

Hoe energiezuinig je huis is, wordt aangegeven met het energielabel. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is, maar ook welke maatregelen nodig zijn om een hoger energielabel te kunnen krijgen. De energielabels lopen van A t/m G. Een A-label is het meest energiezuinig. Het energielabel wordt onder andere bepaald aan de hand van:

 • De isolatie in het dak, de vloeren en muren
 • Of je isolerend glas hebt en hoe isolerend
 • Het type cv-ketel
 • Hoe de verwarming en ventilatie zijn geregeld

In 2015 heeft iedere huiseigenaar van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dat label is vastgesteld op basis van de situatie bij de bouw van de woning. Voor oudere woningen is het voorlopig energielabel onnauwkeurig, alleen een definitief label geeft een goede indruk. Check hier het label van je huidige of toekomstige woning: www.energielabel.nl. Als je jouw huis gaat verduurzamen, is de kans groot dat het energielabel verandert.

Blijf je in je huis wonen? Dan ben je niet verplicht een definitief energielabel te hebben. Als je je huis gaat verkopen, moet je wel een definitief energielabel aanvragen.

Persoonlijk stappenplan duurzaam wonen

Op verschillende websites kun je testen hoe energiezuinig jouw huis is. Zo kun je op Woningverbeteraars.nl (een initiatief van ons moederbedrijf de Volksbank) een persoonlijk stappenplan maken om te ontdekken wat je aan energie kunt besparen. Op de website van onze kennispartner milieucentraal vind je veel praktische tips voor duurzaam wonen.

Wil je liever advies aan huis? Schakel dan een energieadviseur in. Hij of zij kan je adviseren hoe en hoeveel energie je in jouw huis kunt besparen en wat de kosten en opbrengsten zijn.

3. Welke energiebesparende mogelijkheden zijn er voor jouw huis?

Je kunt op twee manieren je energierekening omlaag brengen:

 • Je energieverbruik zo laag mogelijk houden
 • De energie die je nodig hebt zelf duurzaam opwekken
Als je energiebesparende maatregelen in je huis wilt doorvoeren, zijn er veel mogelijkheden.

Laag energieverbruik

Je kunt je energieverbruik zo laag mogelijk houden door minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door korter te douchen of de verwarming iets lager te zetten. Daarnaast kun je maatregelen nemen om de warmte in je huis niet verloren te laten gaan. Zoals door het plaatsen van HR++ glas of isolatie. De verwarming hoeft dan minder hard te werken.

Energie opwekken

Veel mensen ontvangen de energie die ze nodig hebben van hun energieleverancier, maar deze kun je ook zelf opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van je huis of samen met mensen uit je wijk. Door zonnepanelen heb je nog wel stroom nodig van je energieleverancier (bijvoorbeeld als het donker is en in de winter), maar lever je zelf ook stroom.

Welke energiebesparende mogelijkheden zijn er?

Als je energiebesparende maatregelen in je huis wilt doorvoeren, zijn er veel mogelijkheden. De meest logische eerste stap is het verbeteren van de isolatie van je huis. Daarmee gaat er zo min mogelijk energie verloren. Dit kun je doen door het plaatsen van vloer-, gevel- of dakisolatie, het plaatsen van HR++ glas, en het dichten van naden en kieren. Zorg wel dat de ventilatie in je huis voldoende is. Overweeg bijvoorbeeld een ventilatie-unit met warmteterugwinning in je woonkamer.

Tips:

 • Kies bij vloer- en dakisolatie direct voor een zeer goede isolatiewaarde, dan ben je voorbereid op een toekomst zonder aardgas.
 • Tip: gewoon dubbelglas isoleert maar matig, vervang het door HR++ of (in geval van nieuwe kozijnen) door tripleglas in isolerende kozijnen.

Daarna kun je duurzame energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of met een zonneboiler. Tot slot kun je met efficiënte installaties de opgewekte energie zo optimaal mogelijk gebruiken. Met een energiezuinige ketel bijvoorbeeld, thermostaatkranen of met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Wist je dat: je voor een warmtepomp overal in huis goede tot zeer goede isolatie moet hebben? En radiatoren die voldoende warmte kunnen afgeven.

Welke energiebesparende maatregelen voor jouw huis het meest geschikt zijn, ontdek je via bijvoorbeeld via Woningverbeteraars.nl of in gesprek met een energieadviseur.

4. Hoe betaal je de energiebesparende maatregelen?

Als je weet hoe je duurzaam wilt wonen, is het tijd om te gaan kijken hoe je het gaat financieren. De investering verdien je in de meeste gevallen terug doordat je energiekosten dalen of de waarde van je huis stijgt. Maar voordat je het terugverdient, moet je het wel eerst betalen. Vergeet niet de investering af te wegen tegen het extra wooncomfort, de winst voor het klimaat en de tijd waarin jij je investering terugverdient.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren.

Spaargeld, een lening of een hypotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren. Je kunt er je spaargeld voor gebruiken, een lening afsluiten of de maatregelen financieren via je nieuwe of bestaande hypotheek.

Vaak heb je bij de verduurzaming van je huis recht op subsidie, die vooral interessant is als je een huis hebt dat ouder is dan 1992. Deze huizen zijn vaak nog niet of minder goed geïsoleerd. Kijk voor alle mogelijkheden bijvoorbeeld eens op de website van milieucentraal.

Ook als je huis al energiezuinig is, maar je je huis graag energieneutraal* wilt maken, kun je mogelijk een extra bedrag krijgen om je op weg te helpen. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je huis wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

*Als je een energieneutraal huis hebt, wekt je huis evenveel (of meer) energie op als je nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd.

Je spaargeld gebruiken

Veel mensen gebruiken hun spaargeld om duurzaam wonen te financieren. Dit doen ze omdat ze het geld ‘over’ hebben of omdat de rente op hun spaarrekening laag is. Zo heeft Milieu Centraal berekend dat het rendement van vloerisolatie vergelijkbaar is met een rente van 7 procent op een spaarrekening.

Je spaargeld gebruiken voor het financieren van de verduurzaming van je huis heeft ook nadelen. Zo kun je het geld niet meer voor andere dingen gebruiken. Bovendien kan de rente bij een lening fiscaal aftrekbaar zijn. Wat in jouw geval de beste keuze is, hangt af van de kosten en de rente van de lening, je inkomen en je vermogen. Een adviseur kan je helpen de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Je hypotheek gebruiken

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om bij een verbouwing met energiebesparende maatregelen, zoals dak- gevel- of vloerisolatie en HR++ glas, extra leencapaciteit mee te financieren in de hypotheek. Hierdoor kun je meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Bij BLG Wonen kun je bijvoorbeeld onder voorwaarden tot €9.000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek.

Duurzaamheidslening

Om mensen te stimuleren duurzaam te gaan wonen, bieden sommige gemeenten een duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in je woning kunt financieren. Controleer of jouw gemeente ook zo’n lening aanbiedt.

Op de pagina 'Duurzaam wonen financieren' lees je meer over hoe je een energiezuinig huis financiert.

5. Hoe ga je de verduurzaming van je huis doorvoeren?

Nu je weet welke energiebesparende maatregelen je wilt doorvoeren en hoe je ze gaat financieren, is het tijd om op zoek te gaan naar een partij die de verduurzaming kan uitvoeren. We raden je aan verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en het bedrag wat je jaarlijks kunt besparen.

Vergelijk verschillende offertes met elkaar voor het verduurzamen van je huis

Kijk bij het aanvragen van de offerte goed of dit vrijblijvend is of dat er kosten aan verbonden zijn zodra je besluit de energiebesparende maatregelen niet door dat bedrijf uit te laten voeren. Aan offertes op maat kunnen kosten verbonden zijn. Lees meer over verbouwen en het meenemen van energiebesparende maatregelen.

6. Tips energiezuinig wonen: wat kun je nog meer doen?

Wil je, voordat de energiebesparende maatregelen in je huis worden doorgevoerd, alvast beginnen met duurzaam wonen? Of wil je na de verduurzaming nog meer energie besparen? We hebben een aantal tips voor je waarmee je nog meer kunt besparen:
Tips waarmee je kunt besparen.
 • Koop bij vervanging van een apparaat de meest energiezuinige. Voor energiezuinige apparatuur betaal je vaak iets meer, maar je verdient dit geld gedurende de levensduur terug.
 • Check de leeftijd van je koelkast. Een koelkast van 10 tot 15 jaar kun je voor het milieu beter vervangen door een nieuwe, energiezuinige.
 • Wees bewust van warm water. Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder warm water zonder aan comfort in te leveren.
 • Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED lampen. Begin op de plaatsen waar je lampen het meest branden.
 • Voorkom tocht, bijvoorbeeld door naden en kieren met tochtstrips of ander materiaal dicht te maken. Vooral in oude huizen kan dit al voor veel verbetering zorgen. Zorg er wel voor dat je goed blijft ventileren. Dat is goed voor het leefklimaat in je huis, en is nog belangrijker als alle naden en kieren zijn gedicht.
 • Heb je een slimme meter? Maak gebruik van een energieverbruiksmanager. Hiermee krijg je inzicht in je energieverbruik. Een energieverbruiksmanager is er in twee varianten: een apparaatje dat je met een stekker aansluit op je (slimme) energiemeter of een online energieverbruiksmanager, waarmee je via een website of app je verbruik kunt inzien. Door je bewust te zijn van je energieverbruik kun je jezelf stimuleren duurzamer te wonen.

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: