Op deze pagina:

Waarom heb je eigen geld nodig?

Een paar jaar geleden kon je de koopsom van je droomhuis plus de bijkomende kosten volledig door een hypotheekverstrekker laten financieren. Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Het geld voor de koopsom (die niet hoger mag zijn dan de marktwaarde van de woning) kun je lenen bij de bank, maar de bijkomende kosten moet je zelf betalen. Ontdek alvast hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Hoeveel eigen geld je nodig hebt, is afhankelijk van het huis dat je koopt. Sommige bijkomende kosten zijn namelijk afhankelijk van de hoogte van de koopsom. Als je een bestaand huis koopt, moet je er rekening mee houden dat je 5 tot 6% van de koopsom aan eigen geld nodig hebt. Bij een huis met een koopsom van €250.000 komt dat neer op €12.500 tot €15.000 eigen geld.

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan betaal je geen kosten koper, maar krijg je wel te maken met andere bijkomende kosten, zoals bouwrente en kosten voor de hypotheekakte.

Waar heb je eigen geld voor nodig?

Als je een huis koopt, krijg je naast de koopsom te maken met bijkomende kosten. Welke kosten dat zijn, is afhankelijk van het huis dat je koopt. Bij een bestaand huis betaal je bijvoorbeeld:

  • Kosten voor hypotheekadvies
  • Kosten voor een aankoopmakelaar (optioneel; een vergoeding van 1 tot 2% van de koopsom)
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de bouwkundige keuring (bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht, bij BLG Wonen niet – tenzij de taxateur vermoedt dat het huis gebreken heeft)
  • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie als je daarvoor in aanmerking komt (optioneel; 0,7% van de hypotheeksom)
  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom*
  • Notariskosten voor de hypotheekakte, eigendomsakte en de inschrijving bij het Kadaster
* Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een huis waar je zelf in gaat wonen? Dan betaal je sinds 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Lees meer over de vrijstelling en de voorwaarden op de pagina 'Overdrachtsbelasting'

Waarborgsom

Naast de bijkomende kosten voor het kopen van je huis moet je ook een waarborgsom betalen. Dit is een soort aanbetaling die je aan de verkoper betaalt om te laten zien dat je het huis kunt betalen. Meestal is dit 10% van de koopsom. Dit bedrag kun je van je eigen geld betalen of je maakt gebruik van een bankgarantie. Als je gebruikmaakt van de bankgarantie leen je het bedrag van de waarborgsom bij de bank. Daar betaal je wel een vergoeding voor, 1% van de waarborgsom (minimaal €100).

Kosten nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’, of ‘v.o.n.’. Omdat je de eerste bewoner bent van de nieuwe woning betaal je geen overdrachtsbelasting. Wel betaal je 21% btw over de aankoopprijs, dat zit al bij de koopprijs inbegrepen. Je hebt ook te maken met bijkomende kosten als advies- en bemiddelingskosten, kosten voor de hypotheekakte en kosten voor NHG, als je daarvoor in aanmerking komt. De bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom.

Lees ook meer over: