Op deze pagina:

Wat is de invloed van mijn studieschuld op een hypotheek?

Je studieschuld hoeft nog niet afgelost te zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten. Je studieschuld heeft wél invloed op de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen om een huis te kopen. Het is belangrijk dat je naast je studieschuld, ook je woonlasten kunt blijven betalen. Én dat je genoeg overhoudt om van te leven.

De afbetaling van je studieschuld is een financiële verplichting. Die nemen we mee in de berekening van je maximale hypotheek. Sinds 1 januari 2024 kijken we voor het berekenen van je hypotheek naar wat je daadwerkelijk per maand aflost van je studieschuld. We rekenen niet meer met een percentage van je oorspronkelijke studieschuld.

Je hypotheek berekenen met een studieschuld

Wil je weten hoeveel je kunt lenen met een studieschuld om een huis te kopen? In onze online rekentool kun je een berekening maken op basis van je inkomsten én je schulden. Als je bij het invullen van de tool je studieschuld meeneemt, krijg je een indicatie van wat je maximaal kunt lenen voor het kopen van een huis.

Wil je een exacte berekening? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur bij jou in de buurt. De adviseur rekent voor je uit welke invloed jouw studieschuld heeft op je maximale hypotheek. En bespreekt je hypotheekmogelijkheden. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een volgend adviesgesprek zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak

Wat gebeurt er als ik mijn studieschuld verzwijg bij een hypotheekaanvraag?

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Geldverstrekkers kunnen dus niet zien of jij een studieschuld hebt. Toch ben je bij het kopen van een huis verplicht je schulden en financiële verplichtingen te melden.

Het verzwijgen van je studieschuld is niet slim als je een hypotheek wilt afsluiten. Dat kan namelijk negatieve gevolgen hebben. Zo loop je het risico op betalingsproblemen als jouw lasten te hoog zijn. En stel dat je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je in de betalingsproblemen komt: dan vervalt je recht op vergoeding als je je studieschuld niet hebt gemeld.

Bespreek je studieschuld daarom juist altijd met je hypotheekadviseur. Op die manier krijg je een lening die aansluit bij je persoonlijke situatie; zodat je zowel je hypotheek als je studieschuld kunt afbetalen.

Studieschuld wel of niet versneld aflossen?

Het versneld aflossen van je studieschuld (of een deel daarvan) kan een positieve invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Als je naast je reguliere maandelijkse aflossing een extra aflossing doet, kan het bedrag dat je maandelijks aan studieschuld betaalt mogelijk omlaag. Hierdoor is een hogere hypotheek vaak mogelijk. Naast een extra aflossing is het ook mogelijk om je studieschuld in één keer af te lossen. Dan hoeft er bij de berekening van je maximale hypotheek geen rekening meer gehouden worden met de studieschuld. En kun je meer lenen voor het kopen van een huis. Op de website van DUO lees je alles over het aflossen van je studieschuld en hoe dat werkt.

Een hypotheekadviseur kan voor jou berekenen wat de invloed is van jouw studieschuld op je maximale hypotheek. En wat een extra aflossing voor jouw maximale hypotheek betekent.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Tip: studieschuld aflossen met schenking
Je ouders kunnen jaarlijks belastingvrij schenken. Dit kun je gebruiken om een (deel van je) studieschuld mee af te lossen.


Wat vinden onze starters van een studieschuld?

Hoe kijken starters Stefan en Brigitte naar een studieschuld bij het kopen van een huis? Los je je studieschuld af of laat je deze staan? Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden met een studieschuld?

Sta je op het punt een huis te kopen? Of ben je je aan het oriënteren op je mogelijkheden? En wil je weten wat het effect is van jouw studieschuld op wat je kunt lenen om een huis te kopen? Maak dan een globale berekening in onze rekentool. Of maak een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Die maakt een exacte berekening op basis van jouw financiële gegevens en vertelt jou wat je hypotheekmogelijkheden zijn. Met of zonder studieschuld.

Bereken je hypotheek Zoek een adviseur


Meer weten over: