Wat is het effect van mijn studieschuld op een hypotheek?

Je studieschuld hoeft nog niet afgelost te zijn om een hypotheek af te sluiten. Je studieschuld beïnvloedt wel de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen om een huis te kopen. Het is wel belangrijk dat je je studieschuld en je woonlasten kunt blijven betalen én dat je genoeg overhoudt om van te leven.

De afbetaling van je studieschuld is een financiële verplichting. Die nemen we mee in de berekening van je maximale hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 kijken we voor het berekenen van je hypotheek naar wat je daadwerkelijk per maand aflost van je studieschuld. We rekenen dan niet meer met een percentage van je oorspronkelijke studieschuld.

Wil je exact weten wat je studieschuld voor jouw maximale hypotheek betekent? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag.

Studieschuld wel of niet versneld aflossen?

Het versneld aflossen van je studieschuld (of een deel daarvan) kan invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Wil je weten wat het effect is op jouw leenbedrag en of versneld aflossen voor jou de moeite waard is? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. In een gesprek berekent de adviseur wat je maximaal kunt lenen en wat de invloed van je studieschuld is op dit bedrag. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.
Lees hier wat een hypotheekadviseur voor jou kan betekenen

Wat vinden onze starters van een studieschuld?

Hoe kijken starters Stefan en Brigitte naar een studieschuld bij het kopen van een huis? Los je je studieschuld af of laat je deze staan? Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Tip: studieschuld aflossen met schenking
Je ouders kunnen jaarlijks belastingvrij schenken. Dit kun je gebruiken om een (deel van je) studieschuld mee af te lossen.

Wat gebeurt er als ik mijn studieschuld verzwijg?

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Geldverstrekkers kunnen dus niet zien of jij een studieschuld hebt. Toch ben je bij het kopen van een huis verplicht je schulden en financiële verplichtingen te melden.

Het verzwijgen van je studieschuld is niet slim als je een hypotheek wilt afsluiten. Dat kan namelijk negatieve gevolgen hebben. Zo loop je het risico op betalingsproblemen als jouw lasten te hoog zijn. En stel dat je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je in de betalingsproblemen komt: dan vervalt je recht op vergoeding als je je studieschuld niet hebt gemeld.

Bespreek je studieschuld daarom juist altijd met je hypotheekadviseur. Op die manier krijg je een lening die aansluit bij je persoonlijke situatie; zodat je zowel je hypotheek als je studieschuld kunt afbetalen.

Je hypotheek berekenen met een studieschuld 

Wil je weten hoeveel je voor je kunt lenen om een huis te kopen met een studieschuld? Een onafhankelijk hypotheekadviseur rekent voor je uit welke invloed jouw studieschuld heeft op je maximale hypotheek en helpt je verder. Een adviseur kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Zoek een adviseur

Meer weten over: