Schenking ouders voor kopen huis

Een van de manieren waarop je (schoon)ouders je kunnen helpen bij het kopen van een huis, is door het schenken van een belastingvrij bedrag.

Ben jij of je fiscale partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen je (schoon)ouders je eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 28.947. Je krijgt dan een vrijstelling en hoeft over dat bedrag geen schenkbelasting te betalen. Let op: deze eenmalige verhoogde vrijstelling vervalt per 1 januari 2024.

Aan deze eenmalige vrijstellingen zijn voorwaarden verbonden. Je mag ze bijvoorbeeld niet met elkaar combineren. Je vindt alle informatie op de site van de Belastingdienst.

Jaarlijkse vrijstelling

Maken je ouders geen gebruik van de eenmalige (verhoogde) vrijstelling? Dan mogen ze je jaarlijks tot € 6.035 belastingvrij schenken. Van opa’s, oma’s, vrienden, de buurman en ieder ander die jou iets zou willen schenken, mag je tot € 2.418 belastingvrij ontvangen.

Aangifte schenkbelasting

Als je gebruikmaakt van een vrijstelling, stel je de Belastingdienst wel op de hoogte van de ontvangen gift. Dat doe je in de aangifte schenkbelasting van het jaar waarin je de schenking ontvangt. Log daarvoor in bij Mijn Belastingdienst.

  Geld lenen van je ouders voor je hypotheek

  Naast een schenking mogen je (schoon)ouders en andere mensen jou ook geld lenen voor je eigen huis via een onderhandse akte. Hierin leg je de afspraken met elkaar vast. Deze afspraken kun je gewoon met elkaar afsluiten in een contract om discussies of problemen te voorkomen. Je hoeft hiervoor dus niet per sé langs bij de notaris. Toch kan het in sommige gevallen slim zijn om een notariële akte op te laten stellen. Let op: deze lening moet je wel vermelden in je Belastingaangifte.

  Rente en andere voorwaarden

  Als je een huis koopt en hier voor een deel geld leent bij je (schoon)ouders en voor een deel bij BLG Wonen, dan gelden er bepaalde eisen. Vraag je adviseur hoe het precies werkt. Je leent het geld altijd op zakelijke voorwaarden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je rente en aflossing betaalt aan degene die je het geld leent. Het rentepercentage moet vergelijkbaar zijn met de rente die je aan een bank zou betalen. Je kunt die rente onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1.

  Laat je ouders meetekenen (garant staan) voor je hypotheek

  Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan is de handtekening van je (schoon)ouders soms heel waardevol. Als zij meetekenen voor jouw hypotheek, kun je in sommige gevallen wel een hypotheek krijgen. Je (schoon)ouders staan dan garant voor de aflossingsplicht van jouw hypotheek. Hierdoor worden zij hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dan een beroep op hen doen wanneer je de rente en eventuele aflossing niet kan betalen.

  Als je ouders meetekenen, moet je zelf minimaal 75% van de hypotheeklast kunnen dragen. En moet je op termijn ook genoeg verdienen om de volledige hypotheek op je te nemen. Vraag een hypotheekadviseur of deze constructie past bij jouw situatie en bij die van je (schoon)ouders.

  Goed om te weten

  Bij veel hypotheekverstrekkers is het garant staan van (schoon)ouders vaak niet toegestaan. Bij BLG Wonen is mede hoofdelijke aansprakelijkheid nog steeds een optie. Wil je hier mee over weten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

  Gebruik overwaarde ouders

  Misschien hebben je (schoon)ouders een overwaarde op hun eigen woning. Dan kan deze (onder voorwaarden) gebruikt worden voor de aankoop van jouw huis. Zij nemen dan een extra hypotheek op. Het opgenomen bedrag kunnen ze aan jou lenen of schenken voor de aankoop van je (eerste) woning. Een hypotheekadviseur kan voor jullie bekijken en berekenen of deze optie mogelijk is.

  Maak afspraken met elkaar

  Het is fijn als je (schoon) ouders je willen en financieel kunnen helpen. Realiseer je wel dat dit ook voor hen risico’s met zich meebrengt. Maak daarom goede afspraken met elkaar en zorg dat deze stap jullie persoonlijke relatie niet in de weg zit.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Vraag altijd hulp
  Als je een huis koopt, komt er veel op je af. Zeker als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Vraag daarom altijd om hulp. Klop aan bij een hypotheekadviseur en laat je adviseren over je mogelijkheden, met of zonder de hulp van je ouders. Een eerste oriënterend gesprek is meestal gratis
  Vind een adviseur bij jou in de buurt