Schenking ouders voor kopen huis

Een van de manieren waarop je (schoon)ouders je kunnen helpen bij het kopen van een huis, is door het schenken van een belastingvrij bedrag.

Je vindt alle informatie op de site van de Belastingdienst.

Eenmalige vrijstelling

Je ouders mogen jou éénmalig een vrijgesteld bedrag schenken van € 31.729. Dit bedrag mag je gebruiken voor de aankoop van een woning, maar ook voor het kopen van bijvoorbeeld een auto of inboedel voor je nieuwe woning.

Jaarlijkse vrijstelling

Maken je ouders geen gebruik van de eenmalige (verhoogde) vrijstelling? Dan mogen ze je jaarlijks tot € 6.615 belastingvrij schenken. Van opa’s, oma’s, vrienden, de buurman en ieder ander die jou iets zou willen schenken, mag je tot € 2.651 belastingvrij ontvangen.

Aangifte schenkbelasting

Als je gebruikmaakt van een vrijstelling, stel je de Belastingdienst wel op de hoogte van de ontvangen gift. Dat doe je in de aangifte schenkbelasting van het jaar waarin je de schenking ontvangt. Log daarvoor in bij Mijn Belastingdienst.

  Geld lenen van je ouders voor je hypotheek

  Naast een schenking mogen je (schoon)ouders en andere mensen jou ook geld lenen voor je eigen huis via een onderhandse akte. Hierin leg je de afspraken met elkaar vast. Deze afspraken kun je gewoon met elkaar afsluiten in een contract om discussies of problemen te voorkomen. Je hoeft hiervoor dus niet per sé langs bij de notaris. Toch kan het in sommige gevallen slim zijn om een notariële akte op te laten stellen. Let op: deze lening moet je wel vermelden in je Belastingaangifte.

  Rente en andere voorwaarden

  Als je een huis koopt en hier voor een deel geld leent bij je (schoon)ouders en voor een deel bij BLG Wonen, dan gelden er bepaalde eisen. Vraag je adviseur hoe het precies werkt. Je leent het geld altijd op zakelijke voorwaarden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je rente en aflossing betaalt aan degene die je het geld leent. Het rentepercentage moet vergelijkbaar zijn met de rente die je aan een bank zou betalen. Je kunt die rente onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1.

  Laat je ouders meetekenen (garant staan) voor je hypotheek

  Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan is de handtekening van je (schoon)ouders soms heel waardevol. Als zij meetekenen voor jouw hypotheek, kun je in sommige gevallen wel een hypotheek krijgen. Je (schoon)ouders staan dan garant voor de aflossingsplicht van jouw hypotheek. Hierdoor worden zij mede hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dan een beroep op hen doen wanneer je de rente en eventuele aflossing niet kan betalen.

  Let op: het is wel een voorwaarde dat je inkomen op termijn wél voldoende is om de volledige hypotheek te dragen.

  Wat houdt mede hoofdelijk aansprakelijkheid van ouders in?

  Vraag een hypotheekadviseur of deze constructie past bij jouw situatie en bij die van je (schoon)ouders.

  Goed om te weten

  Bij veel hypotheekverstrekkers is het garant staan van (schoon)ouders vaak niet toegestaan. Bij BLG Wonen is mede hoofdelijke aansprakelijkheid nog steeds een optie. Wil je hier mee over weten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Een oriëterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

  Gebruik overwaarde ouders

  Misschien hebben je (schoon)ouders een overwaarde op hun eigen woning. Dan kan deze (onder voorwaarden) gebruikt worden voor de aankoop van jouw huis. Zij nemen dan een extra hypotheek op. Het opgenomen bedrag kunnen ze aan jou lenen of schenken voor de aankoop van je (eerste) woning. Een hypotheekadviseur kan voor jullie bekijken en berekenen of deze optie mogelijk is.

  Maak afspraken met elkaar

  Het is fijn als je (schoon) ouders je willen en financieel kunnen helpen. Realiseer je wel dat dit ook voor hen risico’s met zich meebrengt. Maak daarom goede afspraken met elkaar en zorg dat deze stap jullie persoonlijke relatie niet in de weg zit.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Vraag altijd hulp
  Als je een huis koopt, komt er veel op je af. Zeker als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Vraag daarom altijd om hulp. Klop aan bij een hypotheekadviseur en laat je adviseren over je mogelijkheden, met of zonder de hulp van je ouders. Een eerste oriënterend gesprek is meestal gratis
  Vind een adviseur bij jou in de buurt