Mogelijkheden huis kopen met hulp ouders

Stel: je wilt een huis kopen. Hoe doe je dat als de huizenprijzen stijgen en je steeds meer eigen geld moet meenemen? Wellicht brengt een schenking of andere hulp van je ouders je droomhuis dichterbij. Wat zijn je mogelijkheden?

Hulp van buitenaf zou dus weleens de sleutel kunnen zijn naar jouw nieuwe droompaleis. Je ouders kunnen je op verschillende manieren helpen. Ze kunnen:

 • een belastingvrij bedrag schenken;
 • een (onderhandse) lening met je aangaan;
 • volledig meetekenen voor je hypotheek.

Belastingvrije schenking ouders voor aankoop huis

Ben jij of is je fiscale partner (vaak degene met wie je getrouwd bent of een partnerschap hebt) tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen je (schoon)ouders je eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 28.947. Je krijgt dan een vrijstelling en hoeft over dat bedrag geen schenkbelasting te betalen.

Let op: deze eenmalige verhoogde vrijstelling vervalt per 1 januari 2024.

Aan deze eenmalige vrijstellingen zijn nog meer voorwaarden verbonden. Je mag ze bijvoorbeeld niet met elkaar combineren. Je vindt alle informatie op de site van de Belastingdienst.

Jaarlijkse vrijstelling

Maken je ouders geen gebruik van de eenmalige (verhoogde) vrijstelling? Dan mogen ze je jaarlijks tot € 6.035 belastingvrij schenken. Van opa’s, oma’s, vrienden, de buurman en ieder ander die jou iets zou willen schenken, mag je tot € 2.418 belastingvrij ontvangen.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Aangifte schenkbelasting
  Let op: als je gebruikmaakt van een vrijstelling, stel je de Belastingdienst wel op de hoogte van de ontvangen gift. Dat doe je in de aangifte schenkbelasting van het jaar waarin je de schenking ontvangt. Log daarvoor in bij Mijn Belastingdienst.

  Geld lenen van je ouders voor je hypotheek

  Je (schoon)ouders en andere mensen mogen jou geld lenen voor je eigen huis via een onderhandse akte. Hierin leg je de afspraken met elkaar vast, al dan niet bij de notaris. Voor een lening bij je ouders hoef je niet per sé langs bij de notaris. Deze kun je gewoon onderling afsluiten in een contract om discussies of problemen te voorkomen. Toch kan het slim zijn om een notariële akte op te laten stellen.

  Rente en andere voorwaarden

  Als je voor een gedeelte geld leent voor een huis bij je (schoon)ouders en voor een deel bij BLG Wonen, dan gelden er bepaalde eisen. Vraag je adviseur hoe het precies werkt. Je leent het geld altijd op zakelijke voorwaarden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je rente betaalt aan degene die je het geld leent. Het rentepercentage moet vergelijkbaar zijn met de rente die anderen aan een geldverstrekker betalen. Je kunt die rente onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1.

  Laat je ouders meetekenen voor je hypotheek

  Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan is de handtekening van je (schoon)ouders soms heel waardevol. Als zij meetekenen voor jouw hypotheek, kun je in sommige gevallen wel een hypotheek krijgen. Je (schoon)ouders staan dan garant voor de aflossingsplicht door mee te tekenen bij jouw hypotheek. Hierdoor worden zij hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dan een beroep op hen doen, wanneer je de rente en eventuele aflossing niet kan betalen.

  Als je voor deze regeling in aanmerking wilt komen, moet je op termijn wel genoeg verdienen om de hypotheek zelf te dragen. Vraag een hypotheekadviseur bij jou in de buurt of deze constructie past bij jouw situatie en bij die van je (schoon)ouders.

  Zoek een adviseur

  Maak afspraken met elkaar

  Het is fijn als je (schoon) ouders je willen en financieel kunnen helpen. Realiseer je wel dat dit ook voor hen risico’s met zich meebrengt. Maak daarom goede afspraken met elkaar en zorg dat deze stap jullie persoonlijke relatie niet in de weg zit.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Vraag altijd hulp
  Als je een huis koopt, komt er ontzettend veel op je af. Zeker als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Vraag daarom altijd om hulp. Klop aan bij een hypotheekadviseur als jij daar klaar voor bent. Tot die tijd lees je hier in alle rust wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis.