De voordelen van een woning voor de verhuur

  • Met een verhuurde woning kun je extra inkomen verdienen

    Omdat je huurder elke maand huur betaalt, ontvang je extra inkomen. Aan de andere kant betaal jij iedere maand rente en aflossing. Je huurinkomsten nemen in de loop der jaren door indexatie meestal toe en je maandlasten voor de Verhuurhypotheek worden door het lineair aflossen elke maand lager. Zo wordt je resultaat elke maand beter en heb je op de wat langere termijn een mooie aanvulling op je inkomen en/of pensioen.
  • Met een verhuurde woning kun je vermogen opbouwen

    Door het lineair aflossen wordt de hypotheekschuld elke maand lager. Als tegelijkertijd de waarde van de woning op lange termijn stijgt, zal ook je vermogen op de lange termijn stijgen.
  • Vaak een hoger rendement op eigen middelen dan met sparen

    In het begin zal het rendement dat je maakt op je ingebrachte eigen middelen nog vrij laag en misschien zelfs negatief zijn. Maar door het effect van stijgende huren en dalende financieringslasten zal dit rendement toe gaan nemen.

De nadelen van een woning voor de verhuur

  • Tegenvallende huurinkomsten

    Zo lang als de woning verhuurd is en de huurder zijn huur betaalt, heb je extra inkomsten. Stopt de huurder met betalen? Of wordt de huur opgezegd en kun je geen nieuwe huurder vinden? Dan heb je op dat moment geen huurinkomsten om je rente en aflossing van je Verhuurhypotheek te betalen. Je moet deze maandlasten dan uit ander inkomen of vermogen betalen.
  • Als verhuurder heb je ook verplichtingen

    Als goede verhuurder wordt van je verwacht dat je de woning goed onderhoudt. Essentiƫle reparaties worden tijdig uitgevoerd, zodat je huurder fijn kan wonen. Dit soort reparaties en onderhoud zijn voor jouw rekening en mag je, tenzij de huurder schade heeft veroorzaakt, niet op de huurder verhalen.
  • Wet- en regelgeving kunnen in het nadeel van de verhuurder wijzigen

    Op dit moment worden de huuropbrengsten van box 3-panden niet direct belast. Dit kan in de toekomst wijzigen. De wijze van belastingheffing op verhuurde woningen is per 1 januari 2023 gewijzigd. Lees hier meer over in de informatiewijzer en op de site van de Belastingdienst. Daarnaast zijn er ontwikkelingen die het kopen en verkopen van woningen voor de verhuur moeilijker maken. Laat je daarom altijd goed informeren over wat de mogelijkheden en beperkingen zijn in de gemeente waar de woning staat. Ook wet- en regelgeving met betrekking tot verhuur kan wijzigen.
  • Woningwaarde kan dalen

    De waarde van de woning kan dalen. Dit kan betekenen dat je vermogen afneemt. Mogelijk blijft er bij verkoop van de woning een restschuld over.


Lees hier alle kenmerken en voorwaarden van de Verhuurhypotheek

Huurbescherming
Nederland kent een goed ontwikkeld systeem van huurbescherming. Het gevolg daarvan is dat je als verhuurder niet zomaar de huur kunt opzeggen. En ook dat daarvoor bepaalde termijnen gelden. Wil je meer weten? Op de website van de Rijksoverheid staat veel informatie over huurbescherming.