Veelgestelde vragen over een bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Uit een bouwdepot betaal je rekeningen voor de bouw, verbouwing of verduurzaming van je huis, zoals raamkozijnen of een dakkapel. Het deel van het hypotheekbedrag dat je daarvoor leent, wordt in een bouwdepot gestort.

In onderstaande video vertellen we je precies wat een bouwdepot is en hoe het werkt.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening, waaruit de rekeningen voor de bouw of verbouwing worden betaald. Zodra de hypotheekakte is getekend, wordt van het hypotheekbedrag eerst de grond betaald en eventuele andere kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor de start. Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort.

Declaratie indienen

Gedurende de bouw betaal je uit het depot de facturen van de bouwer, maar bijvoorbeeld ook van de keukenleverancier. Je dient dan een declaratie in bij je hypotheekverstrekker.

Klant bij BLG Wonen

Bij BLG Wonen declareer je rekeningen eenvoudig via de BLG Wonen App of online in Mijn BLG via ‘Hypotheekoverzicht’ in het linkermenu óf via het formulier ‘Bouwdepotdeclaratie’ (hieronder) als je nog geen inloggegevens hebt voor Mijn BLG. Wij zorgen ervoor dat je declaratie binnen drie werkdagen is verwerkt.

Wat betaal ik uit een bouwdepot?

Aan een bouwdepot bij BLG Wonen zitten spelregels vast. Je mag niet zomaar alles uit je bouwdepot (laten) betalen. Het materiaal moet bijvoorbeeld vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Een dakkapel kun je wel declareren, maar gordijnen niet. Wil je precies weten waar je je bouwdepot voor kunt gebruiken? Download het overzicht:

Hoelang kan ik mijn bouwdepot gebruiken?

Je kunt je bouwdepot in principe twee jaar gebruiken. Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt je bouwdepot bijna af? Bij ons kun je het bouwdepot één jaar verlengen.

Krijg ik rente over mijn bouwdepot?

Je krijgt rente over het geld dat nog in je bouwdepot zit. Als het bedrag in het bouwdepot lager wordt, krijgt je steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

Is de rente die ik betaal aftrekbaar?

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar helemaal aflost. Je begint hierbij direct met aflossen, ook als je nog geen geld hebt opgenomen om bijvoorbeeld de aannemer te betalen. Dit kan anders zijn als je vóór 2013 al een koopwoning had en je een hypotheek hebt dat onder het overgangsrecht valt. Je bouwdepot hoeft dan niet altijd gekoppeld te worden aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Jouw adviseur kan je verder helpen om te bepalen of je direct begint met aflossen op je bouwdepot. Heb je nog geen adviseur? Vind dan hier een adviseur.

Je moet zelf controleren of je bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan renteaftrek. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn, want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing of verduurzaming een verbetering voor je huis. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

In welke box valt mijn bouwdepot?

Je bouwdepot of verbouwingsdepot vallen in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan deze download:

Wat gebeurt er als ik geld over heb?

Ben je klaar met (ver)bouwen of verduurzamen en is er geld over in je bouwdepot? Dan gebruiken we dit geld om een deel van je hypotheek af te lossen. Daar hoef je niks voor te doen.

Wat moet ik doen als het bedrag van mijn laatste factuur hoger is dan het restantsaldo van mijn bouwdepot?

Vul het bedrag in dat je nog kan declareren. Vul hierna de overige gegevens in en upload de declaratie. Vergeet niet zelf het restbedrag over te maken naar de leverancier.

Meer lezen over: