Veelgestelde vragen over een bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Uit een bouwdepot betaal je rekeningen voor de bouw, verbouwing of verduurzaming van je huis, zoals raamkozijnen of een dakkapel. Het deel van het hypotheekbedrag dat je daarvoor leent, wordt in een bouwdepot gestort.

In onderstaande video vertellen we je precies wat een bouwdepot is en hoe het werkt.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Voor wie is een bouwdepot geschikt?

Een bouwdepot is geschikt wanneer je geld leent voor:

  • het kopen van een nieuwbouwwoning
  • het verbouwen van je huis
  • het verduurzamen van je woning

Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwdepot?

  • Voordelen bouwdepot
    • De hypotheekrente die je betaalt, is net zo hoog als de vergoedingsrente die je krijgt op het bouwdepot. Je betaalt alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan de verbouwing of bouw.
    • Is de verbouwing, de nieuwbouw of het verduurzamen van je huis klaar? En staat er nog een bedrag in je bouwdepot? Dan wordt dit bedrag kosteloos in mindering gebracht op je hypotheek.
    • Door het bouwdepot kun je een hypotheek afsluiten op basis van de waarde van je woning na de verbouwing of het verduurzamen van je huis.
  • Nadelen bouwdepot
    • Het bedrag dat je investeert in de verbouw of verduurzaming leidt niet vanzelfsprekend tot dezelfde waardevermeerdering van je huis.
    • Het bouwdepot heeft een beperkte looptijd. Je kunt het maximaal 2 jaar gebruiken. Onder voorwaarden is het bouwdepot daarna nog met 1 jaar te verlengen.
    • Je kunt niet alles financieren met het geld uit je het bouwdepot, zoals bijvoorbeeld laminaat of vloerbedekking.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening, waaruit de rekeningen voor de bouw of verbouwing worden betaald. Zodra de hypotheekakte is getekend, wordt van het hypotheekbedrag eerst de grond betaald en eventuele andere kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor de start. Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort.

Declaratie indienen

Gedurende de bouw betaal je uit het depot de facturen van de bouwer, maar bijvoorbeeld ook van de keukenleverancier. Je dient dan een declaratie in bij je hypotheekverstrekker.

Klant bij BLG Wonen

Bij BLG Wonen declareer je rekeningen eenvoudig via de BLG Wonen App of online in Mijn BLG óf via het formulier ‘Bouwdepotdeclaratie’ (hieronder) als je nog geen inloggegevens hebt voor Mijn BLG. Wij zorgen ervoor dat je declaratie binnen drie werkdagen is verwerkt.

Wat betaal ik uit een bouwdepot?

Aan een bouwdepot bij BLG Wonen zitten spelregels vast. Je mag niet zomaar alles uit je bouwdepot (laten) betalen. Het materiaal moet bijvoorbeeld vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Een dakkapel kun je wel declareren, maar gordijnen niet. Wil je precies weten waar je je bouwdepot voor kunt gebruiken? Download het overzicht:

Hoelang kan ik mijn bouwdepot gebruiken?

Je kunt je bouwdepot in principe twee jaar gebruiken. Is de bouw, verduurzaming of verbouwing nog niet klaar en loopt je bouwdepot bijna af? Bij ons kun je onder voorwaarden het bouwdepot met maximaal één jaar verlengen.

Bouwdepot voor de Bespaarhypotheek

Heb je een Energiebespaarplan Plus in combinatie met een Bespaarhypotheek van BLG Wonen afgesloten? Dan heb je twee jaar de tijd om de energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarplan Plus door te voeren. Heb je na twee jaar nog geld in je bouwdepot, omdat je niet alle plannen kon laten uitvoeren? Of heb je minder geld uitgegeven? Dan lossen we het geld uit je bouwdepot af op je Bespaarhypotheek.

Energielabel niet bereikt?

Als je het energielabel na twee jaar nog niet hebt gehaald, dan passen we de hypotheekrente aan naar het rentepercentage dat hoort bij het energielabel van je huis op dat moment. Dat doen we op basis van de rentes die in je hypotheekofferte of renteverlengingsvoorstel staan.
Lees hier meer over het Energiebespaarplan Plus met een Bespaarhypotheek

Kosten bouwdepot: rente betalen en ontvangen

Je krijgt rente en betaalt rente bij een bouwdepot. Over het bedrag dat je niet uitgeeft en dus nog in je bouwdepot zit, ontvang je depotrente. Als het bedrag in je bouwdepot lager wordt, krijg je dus steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.

Het rentepercentage van je bouwdepot

Het rentepercentage van je bouwdepot bepalen wij definitief op het moment dat je hypotheek bij de notaris passeert. Of op het moment van uitbetalen als je niet langs de notaris hoeft. We passen het percentage tijdens de looptijd van het bouwdepot niet aan.

Heb je meer dan één leningdeel? Dan kunnen er verschillende rentepercentages bij die leningdelen horen. Als dat zo is, dan is het rentepercentage van je bouwdepot gelijk aan het gewogen gemiddelde van je hypotheekrentes. We houden rekening met hoe groot het bedrag is per leningdeel. Een leningdeel van € 100.000 weegt zwaarder dan een leningdeel van € 50.000.

Voor de Bespaarhypotheek stellen we het rentepercentage bij het bouwdepot tijdens de looptijd elke maand opnieuw vast. Dat doen we tijdens de hele looptijd van het bouwdepot en op basis van het actuele gewogen gemiddelde van de hypotheek. Als er afgelost wordt op de lening of de tariefgroep/energiegroep wijzigt, heeft dit invloed op het gewogen gemiddelde.

Goed om te weten: Heb je gekozen voor een variabele rente die je betaalt over de hypotheekschuld? Dan kan de variabele rente tijdens de looptijd van de hypotheek worden aangepast. Maar het rentepercentage van je bouwdepot passen we dan niet aan.

Is de rente die ik betaal aftrekbaar?

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar helemaal aflost. Je begint hierbij direct met aflossen, ook als je nog geen geld hebt opgenomen om bijvoorbeeld de aannemer te betalen. Dit kan anders zijn als je vóór 2013 al een koopwoning had en je een hypotheek hebt dat onder het overgangsrecht valt. Je bouwdepot hoeft dan niet altijd gekoppeld te worden aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Jouw adviseur kan je verder helpen om te bepalen of je direct begint met aflossen op je bouwdepot. Heb je nog geen adviseur? Vind dan hier een adviseur. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Je moet zelf controleren of je bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan renteaftrek. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn, want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing of verduurzaming een verbetering voor je huis. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

In welke box valt mijn bouwdepot?

Je bouwdepot of verbouwingsdepot vallen in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen:

  • Zowel bij nieuwbouw als een verbouwing tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.
  • Bij een verbouwing mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente.
  • Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan deze download:

Wat gebeurt er als ik geld over heb?

Ben je klaar met (ver)bouwen of verduurzamen en is er geld over in je bouwdepot? Dan gebruiken we dit geld om een deel van je hypotheek af te lossen. Daar hoef je niks voor te doen. We controleren of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. En heffen daarna de rekening op. Je krijgt hiervan een bevestiging en ontvangt dan ook geen rente meer. Als niet alle werkzaamheden/verbeteringen aan je huis zijn uitgevoerd, kunnen we de marktwaarde van je huis aanpassen. Dat kan gevolgen hebben voor de tariefgroep van je hypotheekrente.

Wat moet ik doen als het bedrag van mijn laatste factuur hoger is dan het restantsaldo van mijn bouwdepot?

Vul het bedrag in dat je nog kan declareren. Vul hierna de overige gegevens in en upload de declaratie. Vergeet niet zelf het restbedrag over te maken naar de leverancier.

Meer lezen over: