BLG Wonen helpt je verder

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Een scheiding kan grote financiële gevolgen hebben. Dat is niet iets waar je graag mee bezig bent, maar het is wel belangrijk. Bij BLG Wonen helpen we je graag verder.

Een scheiding heeft gevolgen voor je hypotheek

Wat er met je hypotheek gebeurt als jullie uit elkaar gaan, hangt af van:

  1. Wie er in het huis blijft wonen.
  2. Op welke naam de hypotheek staat.

Kies jouw situatie:

De hypotheek staat op naam van:

  • De hypotheek staat op naam van degene die in het huis blijft wonen
    Wat er met de hypotheek gebeurt, hangt af van de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt.
  • De hypotheek staat op naam van degene die vertrekt
    Je moet de hypotheek overzetten. Zo wordt de andere eigenaar en hoofdelijk aansprakelijk voor een nieuw aan te vragen lening.
De partner die in het huis blijft wonen neemt de hypotheek over. Dat kan alleen als de inkomsten van deze partner hoog genoeg zijn. De vertrekkende partner vraagt aan de bank om hem of haar te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Lees meer over hoofdelijk ontslag.

De hypotheek staat op naam van:

Degene van wie het huis is, verkoopt het huis. Met de verkoopopbrengst lost hij of zij de hypotheek boetevrij af. Die opbrengst kan groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld. Dit heet overwaarde. Je kan dan te maken krijgen met de Bijleenregeling. Als de opbrengst lager is dan de openstaande hypotheekschuld, heb je een restschuld. We spreken dan ook wel over een huis dat onder water staat.
Jullie verkopen het huis en verdelen de opbrengst. Met de verkoopopbrengst lossen jullie de hypotheek boetevrij af. Die opbrengst kan groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld. Dit heet overwaarde. Jullie kunnen dan te maken krijgen met de Bijleenregeling. Als de opbrengst lager is dan de openstaande hypotheekschuld, heb je een restschuld. We spreken dan ook wel over een huis dat onder water staat. De verdeling van een overwaarde of een restschuld hangt af van de afspraken die jullie hierover hebben gemaakt.

Overleg met een adviseur

Scheiden kan grote financiële gevolgen hebben. Zorg dat je daar niet alleen over hoeft te beslissen. Overleg met je eigen adviseur. Heb je die nog niet? Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Gebruik onze stappengids ‘Scheiden’

Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij een scheiding dan alleen het huis en de hypotheek. In onze stappengids ‘Scheiden’ vind je een handig overzicht.

Maak na je scheiding een nieuwe start in een nieuw huis met een hypotheek van BLG Wonen.

Bekijk jouw mogelijkheden