Je bent je studentenhuis ontgroeid, uitgekeken op je huurappartement of betaalt gewoonweg (te) veel huur. Je denkt na over een volgende stap. Blijf je huren of ga je misschien wel kopen? Op deze pagina bespreken we de mogelijkheden om de stap van een huis huren naar een huis kopen te maken.

Op deze pagina:


[VIDEO] Huis kopen als starter: van huren naar kopen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


De voor- en nadelen van huren en kopen

Je denkt steeds vaker aan kopen, maar is dat voor jou wel de juiste keus? Als je nog twijfelt tussen huren en kopen, is het goed om de verschillen naast elkaar te zetten. Bij een eigen huis kun je  bijvoorbeeld eigen vermogen opbouwen, maar heb je ook te maken met kosten die je als huurder niet hebt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het onderhoud van het huis. Wij hebben voor jou alvast de voor- en nadelen van zowel huren als kopen op een rij gezet. Bekijk ze hier en ontdek wat het beste bij jou past.

Als je nog twijfelt tussen huren en kopen, is het goed om de kenmerken en verschillen naast elkaar te zetten. Bekijk de voor- en nadelen van zowel huren als kopen.

Kan ik een huis kopen?

Of jij een huis kunt kopen en een hypotheek kunt krijgen, hangt onder andere af van jouw persoonlijke situatie en inkomen. Of je eigen geld hebt en van de prijs van de woning die je op het oog hebt. In onze rekentool kun je globaal berekenen wat jij zou kunnen lenen. Dit geeft je een idee van je maximale hypotheek op basis van de ingevulde gegevens. Wil je een exacte hypotheekberekening die rekening houdt met jouw persoonlijke situatie, zoals je werksituatie, je maandelijkse huurlasten en je overige (verplichte) uitgaven? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.
Of jij een huis kunt kopen, hangt onder andere af van jouw persoonlijke situatie en inkomen. Bereken in onze rekentool globaal wat jij kunt lenen.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Een huis kopen met hulp van je ouders

Wil je op korte termijn de stap maken naar het kopen van je eigen woning, maar heb je niet genoeg eigen geld?. Als je (schoon) ouders zich dit financieel kunnen veroorloven, zouden zij je op verschillende manieren kunnen helpen. Bijvoorbeeld een belastingvrije schenking, volledig mee tekenen voor de hypotheek of door een (onderhandse) lening met jou aan te gaan.

Meetekenen of lenen

Als je (schoon)ouders ook hun handtekening zetten onder de hypotheek, betekent dit dat zij garant staan voor de plicht tot aflossing op de hypotheek. Hierdoor worden zij (mede) hoofdelijk aansprakelijk. Leen jij geld van je ouders? Dan wordt de financiële verplichting (het terugbetalen van het geld aan je ouders) van deze lening wel meegenomen in de berekening van je maximale leenbedrag en de uiteindelijke aanvraag voor de hypotheek.

Let op: het is fijn als je (schoon) ouders je financieel willen en kunnen helpen. Realiseer je wel dat dit ook voor hen risico’s met zich meebrengt. Maak daarom goede afspraken met elkaar en zorg dat deze stap jullie persoonlijke relatie niet in de weg zit. Meer informatie over hoe je ouders kunnen helpen en onder welke voorwaarden lees je op ‘Huis kopen met hulp van je ouders.

Starterslening of koopgarant

Kun je minder lenen dan gehoopt, dan kan de Starterslening misschien ook uitkomst bieden. Dit is een extra hypotheek aangeboden door de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Of je hierop aanspraak maakt, verschilt per gemeente.

Een andere mogelijke optie is Koopgarant. Dit is een regeling voor mensen met een lager inkomen om het kopen van een woning voor hen bereikbaar te maken. Lees hoe koopgarant werkt.

Kun je minder lenen dan gehoopt, dan kan een starterslening misschien ook uitkomst bieden. Een andere mogelijke optie is Koopgarant.

Sparen voor je droomhuis

Als je veel huur betaalt, is het misschien lastig om ook te sparen voor leuke dingen, onvoorziene kosten óf je droomhuis. Wil je toch proberen om wat meer te sparen? Alle kleine beetjes helpen. Begin met het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven. En ga vanuit dat overzicht kijken waar je op kunt besparen om zo je spaarsaldo omhoog te brengen.

Als je veel huur betaalt, is het misschien lastig om ook te sparen voor leuke dingen, onvoorziene kosten óf je droomhuis.

Schulden aflossen en kosten besparen

Heb je openstaande schulden? Dan is het wellicht verstandig om te beginnen met af lossen. Wees ook kritisch op waar je je boodschappen koopt en vraag je af ‘heb ik dit nodig?’. Misschien kunnen je verzekeringen goedkoper of je telefoon-, internet of tv-abonnement? Kijk ook naar hoe je energie kunt besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar brengt ook je energierekening omlaag. Geen idee waar je moet beginnen? Op de website van het Nibud kun je een bespaarplan maken.

Kosten huurhuis vs. koophuis

De kosten van een eigen huis zijn niet te vergelijken met de kosten voor het huren van een woning. In beide gevallen heb je vaste kosten, zoals water, elektra, gas en internet of verzekeringen. Jij weet precies wat je maandelijks kwijt bent aan huur en overige vaste lasten. Als je een eigen koophuis hebt, komen daar nog eens de kosten voor onderhoud, een opstalverzekering en belasting over de eigen woning bovenop. En dan hebben we het nog niet gehad over de eenmalige kosten voor de koop van een huis die je uit eigen middelen moet betalen, zoals makelaars- en notariskosten. We hebben de kosten van het kopen van een huis op een rij gezet.
De kosten van een eigen huis zijn niet te vergelijken met de kosten voor het huren van een woning.

Naar een hypotheekadviseur

Nadat je op internet veel informatie hebt gelezen over de stap van huren naar kopen, wil je natuurlijk weten of een hypotheek en het kopen van een huis voor jou haalbaar is en bij jouw situatie past. Wij adviseren je om een afspraak te maken voor een vrijblijvend oriënterend gesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Wil je weten of het kopen van een huis voor jou haalbaar is? Maak een afspraak bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

In dit gesprek zal de adviseur vragen stellen over je woonwensen en je persoonlijke situatie. Ga je samen een huis kopen of alleen? Wat zijn je huidige huurlasten? Heb je een tijdelijk of vast contract? Ook kijkt hij naar andere financiële verplichtingen, zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Op basis van deze informatie kijkt hij wat er voor jou mogelijk is. Het kan ook zijn dat hij adviseert voorlopig nog te blijven huren en te sparen tot je voldoende eigen geld hebt om een huis te kunnen kopen om bijvoorbeeld de ‘kosten koper’ te betalen. Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak!

Op gesprek bij de adviseur

Als de afspraak is gemaakt, is het verstandig om je goed voor te bereiden op het gesprek. Hoe je dat doet en wat je kunt verwachten van het gesprek lees je op de pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’ . Daar lees je ook meer over de kosten van hypotheekadvies, dit verschilt per hypotheekadviseur.

Veelgestelde vragen over van huren naar kopen

Na het lezen van deze informatie heb je misschien nog meer vragen. Wij beantwoorden hieronder veelgestelde vragen over de stap van huren naar kopen. Met vragen over jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden kun je ook altijd terecht bij een van onze onafhankelijke adviseurs.
  • Het is niet vanzelfsprekend dat als je nu huurt voor € 1.000 per maand je ook voor dat bedrag een hypotheek kunt krijgen. De woonlasten voor een koophuis zijn namelijk hoger dan de kosten voor het huren van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de belasting op de eigen woning en de kosten voor het onderhoud van je eigen huis en een opstalverzekering. Een hypotheekadviseur kan een exacte berekening maken van jouw maximale hypotheek en maandlast op basis van jouw financiële situatie.

  • Met een studieschuld zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. De studieschuld is wel van invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis. Omdat de afbetaling van de schuld een financiële verplichting is, moeten we daar als hypotheekverstrekker rekening mee houden in de berekening. Het is immers belangrijk dat jij naast de studieschuld ook de hypotheek en andere lasten kunt blijven betalen. En het liefst ook nog leuke dingen kunt blijven doen. Lees meer over de invloed van een studieschuld op de hypotheek op de pagina ‘Hypotheek met een studieschuld: kan dat?’
  • Plaats hier de content van een item

    Of je een hypotheek kunt krijgen met een BKR-registratie, hangt af van of je netjes aan je betaalverplichtingen voldoet (positieve registratie) of dat je een betalingsachterstand hebt van meer dan 120 dagen (negatieve registratie). Bij een positieve registratie is het meestal wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. De registratie heeft wel invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis. Met een negatieve registratie is het vaak niet mogelijk een hypotheek te krijgen. Heb je een negatieve registratie? Probeer dan eerst je betalingsachterstand weg te werken. Lees op de pagina ‘Hypotheek met een BKR-registratie’ meer over een positieve en negatieve registratie en de mogelijkheden voor een hypotheek.

  • Met een tijdelijk contract is het onder voorwaarden mogelijk om bij ons een hypotheek te krijgen. Als je een werkgeversverklaring met intentieverklaring hebt, dan behandelen we je aanvraag alsof je een vast contract hebt. Krijg je geen werkgeversverklaring met intentieverklaring van je werkgever? Dan gaan we uit van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Met een maximum van het laatste jaarinkomen. Let op: het blijft afhankelijk van jouw financiële situatie of het mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Laat je hierover altijd adviseren door een hypotheekadviseur.

    Lees hier meer over een hypotheek met een tijdelijk contract en hoe het werkt.

  • Wat wij je aanraden is om een gesprek in te plannen met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Die kan jou goed van advies voorzien. Daarnaast kun je op basis van de voor- en nadelen van huren en kopen een lijstje maken met welke aspecten belangrijk zijn voor jou en hoeveel waarde jij daar aan hecht. Het zijn spannende en belangrijke beslissingen, neem de tijd en laat je goed adviseren.

    Vind hier een adviseur bij jou in de buurt.

  • Het kan zijn dat je op basis van je inkomen en spaargeld niet in aanmerking komt voor sociale huur, maar ook (nog) geen huis kunt kopen. Je kunt niet anders dan (blijven) huren in de vrije huursector. Door de hoge woonlasten lukt het je misschien niet om te sparen voor bijvoorbeeld je droomhuis. Toch is er misschien meer mogelijk dan je denkt. Wij denken graag met je mee en kijken naar wat er wél mogelijk is. Zo kijken wij bijvoorbeeld bij een aanvraag niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je huidige huurlasten en wat je in het verleden hebt betaald aan huur.
  • Samen een huis kopen is hartstikke leuk. Het is wel belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken over bijvoorbeeld het eigendom van het huis of over wie wat betaalt in jullie huishouden. En het is verstandig om na te denken over een samenlevingscontract of misschien wel trouwen of een geregistreerd partnerschap. Ook heb je fiscaal voordeel als jullie bij de gemeente beide zijn ingeschreven op hetzelfde adres. Meer weten? Lees onze tips over samenwonen en een hypotheek.

  • Een huis kopen is leuk, maar ook spannend en soms misschien ingewikkeld. Zeker als het je eerste huis is. Waar moet ik beginnen? Heb ik een makelaar nodig en hoe werkt het met een hypotheek? Maak je geen zorgen; wij helpen  je graag op weg en leggen je uit wat er komt kijken bij het kopen van je eerste huis. Je leest het stap voor stap op de pagina’s ‘Eerste huis kopen’.

Een huis kopen: stappenplan

Nadat je een gesprek hebt gehad met een adviseur en alles nog eens op een rij hebt gezet, weet je het zeker: je bent klaar om een huis kopen. Super leuk. Er moet veel gebeuren en je moet over veel dingen nadenken. Ga je bijvoorbeeld een makelaar inschakelen? Heb je voorkeur voor nieuwbouw of is een klushuis misschien iets voor jou? En waar wil je wonen? Dichtbij een station? In een kindvriendelijke buurt?

Tips rondom het kopen van een huis vind je in ons ‘stappenplan huis kopen’.

Als je weet wat je woonwensen zijn, kun je gerichter zoeken. En als je dan een huis hebt gevonden, kun je een bod uitbrengen. Tips daarvoor en allerlei andere zaken rondom het kopen van een huis vind je in ons ‘stappenplan huis kopen’. Met dit stappenplan ben je goed voorbereid op het kopen van je eerste huis. Veel succes en plezier!

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over de mogelijkheden die er zijn om van een huurhuis naar eventueel een koophuis te gaan. Misschien vind je deze pagina’s ook interessant: