Er kan veel veranderen in jouw financiële situatie wanneer je met pensioen gaat. Met de Seniorenverhuisregeling is een hypotheek vlak voor of tijdens je pensioen mogelijk. Maar er zijn ook mogelijkheden om je overwaarde te gebruiken om bijvoorbeeld je huis levensloopbestendig te maken of zorg in te kopen. Wij zetten alles voor je op een rij.

Op deze pagina:

Seniorenverhuisregeling

Ben je met pensioen of zit je maximaal tien jaar voor jouw AOW-leeftijd? En wil je een ander huis kopen? Dan gelden er speciale voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek. Zo kijken wij bijvoorbeeld naar jouw werkelijke bruto maandlasten voor je nieuwe koopwoning. Zijn de nieuwe bruto maandlasten lager of gelijk aan de bruto maandlasten van jouw huidige hypotheek? Dan kan je misschien toch dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was.

Nationale Hypotheek Garantie

De Seniorenverhuisregeling geldt zowel voor huizen met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij NHG zijn de voorwaarden wel anders. Omdat je dankzij het vangnet van NHG minder financieel risico loopt. Vraag hier naar bij je onafhankelijke adviseur.

Maximale hypotheek senioren berekenen

Als je met pensioen bent of gaat, wil je graag weten wat dat betekent voor je hypotheek. En wat jouw mogelijkheden zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Jouw inkomen tijdens je pensioen is waarschijnlijk lager dan je inkomen voor je pensioen. Op basis van je pensioeninkomen zou je minder kunnen lenen voor een (nieuwe) woning.

Hoeveel je kunt lenen is van veel factoren afhankelijk, zoals van jouw (pensioen)inkomen en dat van je eventuele partner en je financiële verplichtingen. Het is daarom moeilijk een indicatie te geven voor een maximale hypotheek bij pensioen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan een exacte berekening voor je maken op basis van jouw situatie en financiële gegevens.

Lees hier meer over je hypotheek en pensioen

Hypotheek voor senioren en overwaarde

Als de marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld, heb je een overwaarde op je huis. Deze overwaarde kun je opnemen voor bijvoorbeeld het levensloopbestendig maken van je woning, je huis klaar te maken voor een duurzame toekomst of om benodigde zorg in te kopen. Hoe het werkt, onder welke voorwaarden en wat precies jouw mogelijkheden zijn, kun je het beste bespreken met je hypotheekadviseur. Hij of zij kan op basis van jouw financiële gegevens en wensen een advies geven dat past bij jouw situatie.

Lees meer overwaarde op je huis gebruiken

Van een grote, dure woning naar een kleinere woning

Is jouw huis te groot geworden, maar kun je op basis van je (pensioen)inkomen geen hypotheek krijgen voor een kleinere woning met lagere maandlasten? Dan is een hypotheek bij BLG Wonen wellicht toch mogelijk. Wij kijken niet alleen naar je hypotheeklasten, maar naar je totale maandelijkse woonlasten van je huidige woning (naast de hypotheek, bijvoorbeeld ook energielasten en gemeentelijk belastingen).

Kun je laten zien dat je met je huidige (pensioen)inkomen alle vaste woonlasten voor je huidige duurdere woning kan betalen? Dan kun je bij ons, na een positieve BKR-toets, een hypotheek afsluiten voor je nieuwe (kleinere) woning. Zo heb jij een huis dat past bij jouw situatie én je geeft een andere (startende) koper meer kans op een (nieuwe) woning.

Advies over jouw mogelijkheden

Je ziet dat er waarschijnlijk meer mogelijk is dan je denkt als je op latere leeftijd een huis wilt kopen. Wil je precies weten wat de opties voor jouw situatie zijn? Bespreek dit samen met je onafhankelijke adviseur. Heb je nog geen adviseur? Vind dan makkelijk een adviseur bij jou in de buurt via onze adviseurzoeker. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Vind een adviseur