Je huis verbouwen of een nieuwe woning kopen?

Droom je over een grotere keuken? Of wil je juist meer licht in huis? Je kunt verhuizen of je verbouwt het huis waar je al woont. Misschien twijfel je. Als je de voor- en nadelen van verbouwen of verhuizen en de kosten in kaart brengt, wordt een keuze maken makkelijker.

Op deze pagina:

Verhuizen

In sommige situaties is verhuizen de beste optie, maar geldt dat voor jou ook? Maak voordat je een keuze maakt de balans op. Kijk ook naar de kosten van verhuizen.
In sommige situaties is verhuizen de beste optie, maar geldt dat voor jou ook?

Voordelen verhuizen

  • Een tuin op het zuiden? Een huis in de natuur? Met een verhuizing realiseer je dit soort woonwensen wel, met een verbouwing lukt dat niet.
  • Als je een nieuwe hypotheek afsluit, kun je mogelijk profiteren van een lagere rente.
  • Als je verhuist, kun je direct een huis kopen met de indeling die voor jou perfect is.

Nadelen verhuizen

  • Een verhuizing is veel werk: van het regelen van je nieuwe hypotheek tot het inpakken van je spullen. Onze checklist verhuizen helpt je alvast op weg.
  • Als je je nieuwe huis al hebt gekocht voordat je je oude huis hebt verkocht, heb je een periode dubbele woonlasten.
  • Als je een volgend huis koopt, moet je vaak alsnog klussen.

Kosten verhuizing

Ga je een ander huis kopen? Houd dan rekening met de aankoopkosten van je nieuwe woning, bijvoorbeeld de kosten koper bij bestaande bouw en kosten om je volgende huis in te richten. Maar ook je huis verkopen kost geld en kent mogelijk fiscale consequenties.

Verkoop je je woning met winst? Houd dan rekening met de bijleenregeling. Houd je na de verkoop juist een restschuld over, omdat je woning minder waard is geworden? Ook dat is een flinke kostenpost. Heb je hulp nodig bij het inschatten van de kosten? Vraag een onafhankelijk hypotheekadviseur om raad.

Verbouwen

Ook verbouwen kent allerlei voor- en nadelen. Heb je al aan deze argumenten gedacht? Zet ook de kosten van een verbouwing op een rij.
Verbouwen kent allerlei voor- en nadelen.

Voordelen verbouwen

  • Je woning wordt door de verbouwing misschien meer waard. Daar profiteer je mogelijk van als je je huis later toch verkoopt.
  • Als je je huis gaat verduurzamen, levert je dat op de langere termijn misschien wel voordeel op als daardoor je energierekening omlaag gaat. Soms krijg je subsidie voor energiebesparende maatregelen.
  • Je blijft in je vertrouwde omgeving en maakt tegelijkertijd van je huis een comfortabelere plek.

Nadelen verbouwen

  • Verbouwen is niet altijd toegestaan: vooral als je iets aanpast aan het uiterlijk of de constructie van je huis heb je soms toestemming nodig, bijvoorbeeld van de gemeente.
  • Soms geef je meer uit aan de verbouwing dan dat je huis in waarde stijgt. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar je hebt er dan geen financieel voordeel van als je je huis in de toekomst gaat verkopen.
  • Een verbouwing zorgt voor ongemak: denk aan geluidoverlast, stress en stof.

    Kosten verbouwing

    Kun je niet wachten tot je eigen huis helemaal voldoet aan al je wensen? Voordat je het startschot geeft, is het verstandig om de kosten van de verbouwing in kaart te brengen. Via offertes en oriƫntatiegesprekken met een aannemer of (binnenhuis)architect krijg je inzicht. Doe je het zelf? Onderzoek dan de kosten en eigenschappen van de materialen die je nodig hebt voor de verbouwing.

    Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten.

    Vind een adviseur

    Meer informatie over verbouwen en verhuizen: