Heb je plannen om je huis te verbouwen? Of de verbouwing nu groot of klein is; de voorbereiding is vaak hetzelfde. De belangrijkste stappen hebben we voor je op een rijtje gezet in dit stappenplan.


In dit stappenplan:

Stap 1: inventariseren en plannen

Na een periode van inspiratie opdoen, ideeën verzamelen en brainstormen is het tijd om je verbouwing te gaan plannen. Of de verbouwing groot of klein is; je huis succesvol verbouwen of renoveren, begint met een goed plan. Denk bij de voorbereiding in ieder geval aan de volgende dingen:

Na een periode van inspiratie opdoen, ideeën verzamelen en brainstormen is het tijd om je verbouwing te gaan plannen.

 • Wat wil je; je huis verbouwen, verbeteren of vernieuwen? Wil je meer vierkante meters of een andere indeling.
 • Win informatie in bij verschillende aannemers of bouwbedrijven over hun producten en werkwijze.
 • Doe inspiratie op bij verbouwingen in vergelijkbare huizen.
 • Bedenk of en welke gevolgen de verbouwing heeft voor de rest van het huis.
 • Maak een inschatting van het geld dat je voor de verbouwing nodig hebt.
 • Wordt het een ingrijpende verbouwing? Overweeg dan een (binnenhuis)architect in te schakelen.

Stap 2: duurzaam verbouwen

Als je je huis gaat verbouwen of renoveren, kun je overwegen om in je plan energiebesparende maatregelen mee te nemen, waarmee je de energie die je opwekt beter kunt behouden. Denk bijvoorbeeld aan:

Als je je huis gaat verbouwen of renoveren, kun je overwegen om in je plan energiebesparende maatregelen mee te nemen.

 • Het plaatsen van zonnepanelen
 • Een warmtepomp
 • Isolerend glas
 • Isolerende kozijnen
 • Spouwmuurisolatie

Als je jouw huis gaat verbouwen, is het soms mogelijk in aanmerking te komen voor subsidies in je gemeente of om de energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek. Bij BLG Wonen is het mogelijk om bij een verbouwing met energiebesparende voorzieningen extra te lenen. Door je huis te verduurzamen, bespaar je mogelijk niet alleen op je energiekosten, maar verbeter je vaak ook het woonklimaat in je huis (qua temperatuur en geluid) en draag je bij aan een beter milieu. Bovendien investeer je in je huis, waardoor de waarde mogelijk stijgt.

Lees meer over duurzaam (ver)bouwen of het energieneutraal maken van je woning.


Stap 3: wat is je budget?

Heb je een plan gemaakt voor je verbouwing? Dan is het belangrijk om te onderzoeken wat je kunt financieren en hoe je dit wilt doen. Is de verbouwing een investering in je huis – waardoor de waarde toeneemt – of vergroot het vooral jouw eigen woongenot? Een taxateur kan je vertellen of de waarde van je huis na je verbouwing zal stijgen en met welk bedrag. In een oriënterend gesprek kan een aannemer een inschatting geven van de kosten van de verbouwing die jij voor ogen hebt. Het is verstandig altijd rekening te houden met extra kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er tijdens de verbouwing onverwacht extra werk nodig is. Hiervoor kun je een financieel plan opstellen.
Het is belangrijk om te onderzoeken en te bepalen wat het budget is voor je verbouwing.


Stap 4: huis verbouwen financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Zo kun je een verbouwing betalen met spaargeld, een extra hypotheek of een persoonlijke lening. Een adviseur kan je helpen een keuze te maken die bij jouw situatie en verbouwing past. Bij BLG Wonen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Verbouwregeling.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren.

Het is vaak voordeliger om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing dan om er een persoonlijke lening voor af te sluiten. De hypotheekrente is namelijk meestal lager dan de rente op een persoonlijke lening. Kun je aantonen dat je huis meer waard is geworden en je een overwaarde hebt? Dan kun je je hypotheek meestal verhogen.


Tip: ga je je hypotheek verhogen? Vergeet dan niet na te kijken of je de hypotheekrente kunt aftrekken in je belastingaangifte. Neem hiervoor eventueel contact op met je adviseur.


Als je voor je verbouwing een hypotheek afsluit, stort je hypotheekverstrekker het geld op een geblokkeerde rekening. Deze rekening heet het bouwdepot. Met het geld uit dit bouwdepot kun je de rekeningen van de verbouwing betalen. Bij BLG Wonen kun je via ‘Mijn BLG’ gemakkelijk direct rekeningen declareren.

Lees hier meer over alle mogelijkheden om je verbouwing te financieren


Stap 5: op zoek naar een aannemer

Als het plan voor je verbouwing vastligt en je de mogelijkheden voor de financiering hebt onderzocht, is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer die de verbouwing voor je kan uitvoeren. Neem je tijd om verschillende aannemers met elkaar te vergelijken. Vraag familie, vrienden en kennissen met welke aannemer zij goede ervaringen hebben en vraag offertes op om met elkaar te vergelijken. Alleen zo krijg je een goed beeld van de mogelijke kosten. Let daarbij op de volgende punten:

Als het plan voor je verbouwing vastligt, is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer.

 • de omschrijving van de werkzaamheden
 • de materialen die gebruikt moeten gaan worden
 • de prijs per onderdeel
 • de prijs per stelpost (als de exacte prijs van een deel van het werk nog niet bepaald kan worden)
 • de startdatum van de werkzaamheden
 • de tijd die de aannemer nodig heeft om de verbouwing uit te voeren

Zit er veel prijsverschil tussen de offertes die je hebt opgevraagd? Vraag dan om een toelichting. Vergeet ook niet te vragen naar de afspraken rondom garantie, betalingsvoorwaarden en referenties. Kies bij voorkeur voor een aannemer die is aangesloten bij een brancheorganisatie, maar maak je uiteindelijke keuze voor een aannemer op basis van je gevoel, de prijs en kwaliteit.


Stap 6: afspraken vastleggen

Heb je je keuze voor een aannemer gemaakt? Zet dan samen alle gemaakte afspraken op papier voordat de verbouwing of renovatie van start gaat. Zo voorkom je misverstanden tijdens of na de verbouwing. Het is aan te raden altijd een schriftelijk contract af te sluiten, waarin minimaal de volgende punten vermeld staan:

Zet samen met de aannemer alle gemaakte afspraken op papier voordat de verbouwing of renovatie van start gaat.

 • Een omschrijving van de opdracht
 • (tussentijdse) Data voor oplevering
 • De prijs (inclusief btw)
 • Arbeids- en materiaalkosten
 • Betalingsvoorwaarden

Vergeet ook niet de algemene voorwaarden van de aannemer goed door te nemen. Deze zijn onderdeel van de overeenkomst die je sluit. Maak daarnaast afspraken over het afvoeren van het afval en eventueel meerwerk, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.


Stap 7: heb je een vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je voor je huis verbouwen of slopen een vergunning nodig. Dat heeft te maken met de wetten die ervoor zorgen dat de omgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. Bij de gemeente, en online met de Vergunningscheck op omgevingsloket.nl, kun je alvast checken of je plan past binnen het bestemmingsplan van de gemeente en of je voor jouw verbouwing een vergunning nodig hebt. En zo ja, welke vergunning je nodig hebt.
In sommige gevallen heb je voor je huis verbouwen of slopen een vergunning nodig.

Afhankelijk van je verbouwplannen kan het verstandig zijn deze ook met je buren te bespreken. Zij hebben het recht bezwaar te maken tegen een verbouwing. Door je plannen vooraf te bespreken, kun je dit vaak voorkomen.

Blijkt uit je check bij de gemeente of online dat je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing? Een aannemer kan je helpen bij de aanvraag.

Handige sites:


Stap 8: de uitvoering van de verbouwing

Als alle afspraken met de aannemer zijn vastgelegd en de eventuele vergunningen zijn geregeld, kan de verbouwing beginnen. Om ervoor te zorgen dat de verbouwing volgens planning verloopt, is het handig betrokken te blijven bij de werkzaamheden van de aannemer. Zeker als er meerdere partijen bij je verbouwing betrokken zijn en de werkzaamheden op elkaar moeten worden afgestemd.

De verbouwing kan beginnen als de afspraken met de aannemer zijn gemaakt en de vergunningen geregeld.

Houd daarom tijdens de verbouwing regelmatig contact met de aannemer, zodat je op tijd kunt bijsturen als dat nodig is. Houd in je planning wel rekening met wat uitloop, bijvoorbeeld door werkzaamheden die tegenzitten, een probleem met de levering van producten of als er iets stukgaat.


Stap 9: de oplevering van de verbouwing

Zijn de werkzaamheden naar wens uitgevoerd? Dan kan de verbouwing worden opgeleverd. Controleer of alles werkt, volgens de afspraken is uitgevoerd en of alles netjes is opgeleverd voordat je je handtekening onder het opleverrapport zet.

Zijn de werkzaamheden naar wens uitgevoerd? Dan kan de verbouwing worden opgeleverd.

Let bijvoorbeeld op de volgende verbouwonderdelen:

 • Controleer of alles goed werkt: kunnen ramen en deuren goed open en dicht? Werken de kranen en radiatoren, werkt de elektriciteit en heb je van nieuwe apparatuur een handleiding gekregen?
 • Controleer of alles goed is uitgevoerd: heeft het glas- en schilderwerk geen vlekken, strepen, breuken of krassen? Is er netjes gekit tussen de wanden en de vloer en hebben de voegen de kleur die je hebt afgesproken?
 • Controleer of alles netjes is opgeleverd: zijn eventuele lijm- en verfresten en cementluiers verwijderd en is het afval volgens afspraak opgeruimd?

Ontdek je gebreken? Zet deze dan op papier en bewaar dit goed, zodat je daar altijd op kunt terugvallen. Bespreek van tevoren wat de mogelijkheden zijn als je op een later moment nog gebreken ontdekt. Vaak geldt er na de oplevering een serviceperiode, waarin de aannemer zichtbare gebreken kan verhelpen.


Stap 10: praktische zaken

De verbouwing is opgeleverd en je huis is weer schoon en opgeleverd. Na de verbouwing zijn er nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. We geven je een paar tips:

Na de verbouwing zijn er nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken.

 • Vraag de aannemer waar de leidingen lopen, voor het geval je nog wilt boren.
 • Is er gestuukt of gevoegd? Daar wordt veel vocht bij gebruikt. Ventileer daarom goed in de periode na de verbouwing.
 • De kans is groot dat je huis door de verbouwing in waarde stijgt. Houd daar rekening mee met je opstalverzekering. Misschien is dit direct een goed moment om ook weer eens naar je inboedelverzekering te kijken.
 • Heb je een bouwdepot? Controleer dan of alle facturen zijn gedeclareerd en geef bij je hypotheekverstrekker aan dat het bouwdepot gesloten kan worden. Zit er nog geld in? Bij BLG Wonen wordt het restantbedrag afgelost op je hypotheek.
 • Verzamel alle documenten van de verbouwing en berg deze goed op, zoals het contract met de aannemer en de eventuele bouwvergunning en subsidieaanvraag.

Is woningsplitsing iets voor jou?

Is jouw huis te groot geworden, kost het onderhoud te veel tijd en energie en wil je in je vertrouwde omgeving blijven? Denk dan eens aan woningsplitsing. Je verdeelt dan een grote woning in twee (of meer) kleinere woningen met een aparte opgang en nutsvoorzieningen. Niet alleen een oplossing voor jezelf, maar je biedt ook (jonge) kopers de kans een betaalbare wonint te kopen.

Lees meer over het splitsen van je woning

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Bespreek je verbouwplannen met een adviseur en bekijk samen hoe je de verbouwing het beste kunt betalen. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur