Wil jij je huis verduurzamen? Met onze Bespaarhypotheek bespaar je op je hypotheekrente. Want hoe beter je energielabel, hoe lager je rente. We helpen je met het financieren van een energiezuinig huis of je duurzaamheidsplannen. Zo kun je ook besparen op je energiekosten.


Op deze pagina:

Kenmerken Bespaarhypotheek

Wil je alle kenmerken en voorwaarden van de Bespaarhypotheek weten? Lees dan de informatiewijzer.

Is de Bespaarhypotheek iets voor mij?

Wil je geld lenen voor de aankoop van een energiezuinig huis, de hypotheek voor je energiezuinige woning oversluiten of je huis energiezuiniger maken? Dan kan de Bespaarhypotheek in deze situaties iets voor je zijn:

 • Je koopt een energiezuinig huis met energielabel B of beter. Dat kan een nieuwbouwhuis of een bestaande woning zijn.
 • Je hebt al een energiezuinig huis met energielabel B of beter en je sluit je hypotheek over naar de Bespaarhypotheek.
 • Je koopt een huis met een lager energielabel en maakt dit huis energiezuiniger voor energielabel B of beter.
 • Je wilt je Bespaarhypotheek verhogen om je huis te verbouwen of energiezuiniger te maken
 • Je wilt (regelmatig) aflossen op je hypotheek, zodat je hypotheek in een lagere tariefgroep kan komen. We passen je rente automatisch aan, daar hoef je zelf niets voor te doen.

Wanneer een BLG Wonen Hypotheek?

Past de Bespaarhypotheek niet bij jou? Dan is de BLG Wonen Hypotheek mogelijk beter geschikt. Kies voor deze hypotheek in de volgende situaties:

 • Als je niet wilt verduurzamen én je huis energielabel C of slechter heeft. Je kunt mogelijk wel profiteren van een lagere rente als je aflost en je hypotheek daardoor in een lagere tariefgroep komt.
 • Als je een hypotheek hebt die je niet meer nieuw kunt afsluiten. Zoals een spaar- of beleggingshypotheek.
 • Als je een hypotheek met variabele rente wilt. Deze rentevorm is bij een Bespaarhypotheek niet mogelijk.
 • Als je meer mogelijkheden wilt om je hypotheek tijdens de rentevaste periode aan te passen. Bijvoorbeeld een nieuwe woningwaarde doorgeven, de aflosvorm omzetten of de looptijd inkorten.
 • Als je een restschuldfinanciering bij BLG Wonen wilt afsluiten.

Verschillen Bespaarhypotheek en BLG Wonen Hypotheek

De Bespaarhypotheek verschilt op een aantal punten van de standaard BLG Wonen Hypotheek. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij:

Bespaarhypotheek BLG Wonen Hypotheek
Tariefgroepen 5 tariefgroepen en 3 energiegroepen 12 tariefgroepen, geen rente o.b.v. energielabel
Aanpassing tarief- of energiegroep tijdens rentevaste periode Rente daalt automatisch als je aflost voor een lagere tariefgroep. Of een beter energielabel laat registreren voor een hogere energiegroep. Rente daalt niet automatisch. Je moet tijdens je rentevaste periode een nieuwe marktwaarde doorgeven voor een renteverlaging.
Woningwaarde doorgeven Je kunt een nieuwe woningwaarde doorgeven als je rentevaste periode afloopt (vanaf 3 maanden daarvoor). Je kunt altijd een nieuwe woningwaarde doorgeven.
Aflosvorm wijzigen Je kunt je aflosvorm wijzigen als je rentevaste periode afloopt (vanaf 3 maanden daarvoor). Je kunt ons vragen om je aflosvorm te wijzigen.
Looptijd inkorten Je kunt je looptijd inkorten als je rentevaste periode afloopt (vanaf 3 maanden daarvoor). Je kunt altijd vragen om je looptijd te verkorten.

Hypotheekrente Bespaarhypotheek

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van onder andere de waarde van je huis, je energielabel en de rentevaste periode die je met ons afspreekt. Om je rente te bepalen gebruiken we tariefgroepen en energiegroepen. De actuele rentes gelden tot de volgende wijziging. Download hier het actuele renteoverzicht:

Bekijk oudere overzichten in ons rentearchief.

 • Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Dat noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan een lagere rente. Voor de Bespaarhypotheek hebben we 5 tariefgroepen.

  Lees hier alles over tariefgroepen en de Bespaarhypotheek

  Je rente daalt automatisch als je aflost

  Daalt je hypotheek omdat je (elke maand) aflost? Dan gaat je tariefgroep misschien ook omlaag. Als dat zo is, passen we je rente automatisch aan naar de lagere rente die daarbij hoort.

 • Je hypotheekrente hangt ook af van het energielabel van je huis. De energiegroep geeft aan welke rente hoort bij jouw energielabel. Bij elke tariefgroep horen 3 energiegroepen:

  • Energielabel A of beter

  • Energielabel B

  • Energielabel C of slechter.

  Je rente daalt automatisch bij een hoger energielabel

  Als je je huis energiezuiniger maakt en een beter energielabel aanvraagt en laat registreren voor je woning dan gaat je rente mogelijk omlaag. Als dat zo is, passen we je hypotheekrente automatisch aan naar de lagere rente die hoort bij het nieuwe energielabel van je huis.

  Lees hier meer over tariefgroepen en de Bespaarhypotheek

  • Voor de Bespaarhypotheek kun je je rente tijdens je rentevaste periode aanpassen. Daarvoor moet je het contract openbreken en je rente opnieuw vastzetten. Misschien betaal je dan een vergoeding voor ons renteverlies.

   Je kunt je rente niet verlagen door rentemiddeling. En tijdens je rentevaste periode kun je geen hogere waarde van je huis doorgeven voor een lagere rente. Dat kan alleen als je rentevaste periode afloopt. 

  Direct een lagere rente met het Energiebespaarplan Plus

  Wil je geld lenen om je huis energiezuiniger te maken voor een beter energielabel? Met het Energiebespaarplan Plus bij een Bespaarhypotheek van BLG Wonen krijg je meteen de rente die hoort bij het betere energielabel. Je krijgt twee jaar de tijd om je huis te verduurzamen.
  Lees hier alles over het Energiebespaarplan Plus

  Kosten Bespaarhypotheek

  Je betaalt elke maand rente en aflossing (afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest). Dit wordt automatisch van je rekening afgeschreven.

  Kosten hypotheekadvies

  Het kennismakingsgesprek met een adviseur is in de meeste gevallen gratis. Wil je de Bespaarhypotheek aanvragen? Dan betaal je hiervoor advieskosten aan de adviseur. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent.

  Voor hypotheekadvies op maat naar de onafhankelijke adviseur

  Ben je geïnteresseerd in de Bespaarhypotheek van BLG Wonen en wil je weten of deze voor jou geschikt is? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. De adviseur bekijkt jouw mogelijkheden op basis van jouw financiële situatie. Hij of zijn kan hiervoor kosten in rekening brengen.

  Vind een adviseur

  Meer informatie

  Alle informatie over de Bespaarhypotheek vind je in de informatiewijzer. Hier vind je de algemene voorwaarden hypotheken.