Op deze pagina:

Nationale Hypotheek Garantie in het kort

 • NHG is een verantwoorde keuze. Het biedt onder voorwaarden bescherming wanneer je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen.
 • Je betaalt minder hypotheekrente bij een hypotheek met NHG.
 • Het aankoopbedrag van je bestaande woning (plus je verbouwkosten) mag maximaal € 435.000 zijn.
 • Voor het energiezuiniger maken van je bestaande woning kun je tot € 461.100 lenen met NHG. Ditzelfde bedrag geldt ook als je een energiezuinige nieuwbouwwoning koopt.
 • Je betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig afsluitkosten van 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

NHG is een garantie die Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen geeft voor het terugbetalen van je hypotheek. De hypotheekverstrekker loopt bij een hypotheek met NHG minder risico. Daarom betaal je voor een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente.

Het kan gebeuren dat je buiten je schuld je hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door een echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen helpt je om samen met de hypotheek­aanbieder een oplossing te vinden.

Natuurlijk wordt er dan eerst gekeken hoe de hypotheek weer betaalbaar voor je wordt zodat je in je huis kunt blijven wonen. En ze beoordelen of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van een eventuele restschuld wanneer je je woning helaas toch moet verkopen.

Voordelen van een hypotheek met NHG

 • Je betaalt minder hypotheekrente bij een hypotheek met NHG.
 • Je kunt extra lenen om je woning energiezuiniger te maken.
 • Je hebt een hypotheek die past bij je inkomen. Een hypotheek met NHG moet namelijk voldoen aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Daardoor houd je voldoende geld over voor andere uitgaven.
 • De Nationale Hypotheek Garantie biedt onder voorwaarden bescherming als je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen.

Wat kost een hypotheek met NHG?

Je betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Je kunt deze kosten aftrekken van je belasting.

Voorbeeld
Je totale hypotheekbedrag is € 200.000. Dan bedragen de afsluitkosten voor een hypotheek met NHG 0,6% van € 200.000. Dat is € 1.200. Dat bedrag kun je aftrekken bij je belastingaangifte.

Voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie

Een aantal belangrijke voorwaarden voor een hypotheek met NHG:

 • Het maximale hypotheekbedrag, inclusief verbouwkosten, is € 435.000.
 • Ga je verbouwen om je woning energiezuiniger te maken? Dan is het maximale hypotheekbedrag € 461.100. Het extra bedrag moet je dan wel helemaal aan energiebesparende voorzieningen besteden.
 • Deze maximumbedragen gelden ook als je de hypotheek wilt verhogen of oversluiten.
 • Je kunt de NHG niet gebruiken voor een vakantiewoning.

Nationale Hypotheek Garantie en opschortende voorwaarden

Als er een opschortende voorwaarde van kracht is op de Nationale Hypotheek Garantie, dan gaat de garantie pas in als aan die voorwaarde is voldaan. Een bekend voorbeeld is de oplevering van een nieuwbouwwoning. Eén van de voorwaarden voor NHG is dat een woning feitelijk bewoonbaar moet zijn. Pas wanneer je nieuwbouwwoning met NHG is opgeleverd en bewoonbaar is, vervalt deze opschortende voorwaarde.

Bekijk meer voorbeelden van opschortende voorwaarden die van toepassing zijn op de NHG.

Wil je een opschortende voorwaarde laten vervallen, omdat aan de voorwaarde voldaan is? In je hypotheekofferte staat hoe je dit regelt. Neem bij vragen contact op met je adviseur.

Wil je meer weten over een hypotheek met NHG? Kijk dan op nhg.nl of bespreek je mogelijkheden met een adviseur bij jou in de buurt.

Vind een adviseur

Zodat jij kunt wonen zoals jij wilt.

Meer over BLG Wonen


Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
BLG Wonen

Meer weten over je mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten? Beantwoord een paar vragen, dan helpen we je verder.

Naar de eerste vraag


Meer informatie over hypotheken: