Op deze pagina:

De tekst gaat verder onder de video.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoe werkt de Rente Meeneemregeling?

Als je een nieuwe woning koopt, kun je de afspraken van je huidige hypotheek onder voorwaarden meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit betekent dat je de rentecondities, de resterende rentevaste periode en ook je openstaande schuld meeneemt naar een nieuwe woning.

Voor je nieuwe woning heb je dan waarschijnlijk nog wel een aanvullende hypotheek nodig. De oude hypotheek en de aanvullende hypotheek vormen samen de nieuwe hypotheek voor je nieuwe huis. Let op; dit kan wel betekenen dat er nieuwe voorwaarden gelden voor deze nieuwe hypotheek.

Lees meer over het meenemen van je hypotheek

Wanneer is het interessant om je hypotheek mee te nemen?

De Rente Meeneemregeling is vooral interessant wanneer je huidige hypotheek een lagere rente heeft dan die van je eventuele nieuwe hypotheek. Let op: bij een (bank)spaarhypotheek kan het juist verstandiger zijn om niet je lagere rente mee te nemen, maar te kiezen voor de hogere rente. Bij een (bank)spaarhypotheek betaal je bij een lagere rente namelijk meer premie en bij een hogere rente minder. Laat je dus goed informeren door een adviseur. De adviseur kan zien wat het beste bij jouw situatie past.

Goed om te weten

Is de resterende looptijd van je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van de hypotheek tegen de dan geldende AFM toetsrente. Ook als de huidige rente lager is. Het kan dus voorkomen dat de gewenste hypotheek niet haalbaar is in combinatie met de Rente Meeneemregeling. In dat geval moet worden gekozen voor een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hypotheekrente.

Voorwaarden Rente Meeneemregeling

  • Je kunt de rente alleen meenemen als je verhuist naar een nieuwe eigen woning. Je moet je oude woning helemaal verkopen.
  • Je moet binnen drie maanden na het aflossen van je oude hypotheek bij BLG Wonen (door de verkoop van je woning), een nieuwe hypotheek bij BLG Wonen aanvragen voor de aankoop van je nieuwe woning. Tot 13 november 2023 was die periode 6 maanden. De nieuwe periode geldt vanaf 13 november 2023 voor nieuwe klanten en bestaande klanten die een nieuwe overeenkomst bij ons afsluiten. Voor bestaande klanten met een bestaande overeenkomst blijft de periode 6 maanden.
  • Je kunt de rente alleen meenemen als je voldoet aan de voorwaarden die op dat moment gelden voor een nieuwe hypotheek.
  • Je kunt per leningdeel de rente-afspraken van je hypotheek meenemen, voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek op het moment van aflossen.
  • Je neemt per leningdeel de rente-afspraken van je hypotheek mee voor de resterende duur van je huidige rentevaste periode.
  • De looptijd van je hypotheek mag niet korter zijn dan de resterende duur van je huidige rentevaste periode.
  • Je kunt alleen gebruikmaken van de Rente Meeneemregeling als je huidige hypotheek een vaste rente kent.
  • Je kunt de rente voor een Bespaarhypotheek van BLG Wonen alleen meenemen naar een nieuwe Bespaarhypotheek van BLG Wonen.

Goed om te weten

Ga je verhuizen? Dan beoordelen we de aanvraag volgens dezelfde acceptatievoorwaarden (die op dat moment gelden) als een aanvraag voor een nieuwe hypotheek. Dit geldt ook als je de Rente Meeneemregeling wilt gebruiken.

Oude woning nog niet verkocht

Is je oude woning nog niet verkocht en heb je je hypotheek dus nog niet afgelost? Maar heb je al wel een nieuwe woning gekocht? Ook dan kun je gebruik maken van de Rente Meeneemregeling.

De rente-afspraken van je oude hypotheek neem je direct mee naar de hypotheek voor het nieuwe huis en gelden dan dus voor je nieuwe hypotheek. De rente op de hypotheek van je oude woning wordt, totdat de woning is verkocht, omgezet naar een rente voor een overbruggingskrediet. De hoogte van deze rente bepalen we op de datum van aanvraag van de nieuwe hypotheek. Deze rente staat voor twee jaar vast en vind je terug in je hypotheekofferte. Het openstaande hypotheekbedrag wordt omgezet naar een aflossingsvrij leningdeel en los je in één keer af bij de verkoop van je woning.

Waar je nog meer op moet letten bij het meenemen van je hypotheekrente

Blijft de hypotheekrente hetzelfde?

Als je je hypotheek meeneemt, blijft je hypotheekrente niet altijd hetzelfde. De hoogte van de hypotheekrente hangt onder andere af van de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van het huis. Als je een nieuw huis koopt, kijken we opnieuw naar deze verhouding. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Bijvoorbeeld als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.

Rente meenemen interessant voor jou?

Twijfel je of de Rente Meeneemregeling interessant is voor jou? Je adviseur kan je er alles over vertellen. Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Vind een adviseur

Meer lezen over: