Woontoegankelijkheid

Om onze missie 'Goed wonen voor iedereen' mogelijk te maken en de woontoegankelijkheid te bevorderen, zetten wij dit thema op de regionale en landelijke agenda. We gaan in gesprek met kopers, beleidsmakers, woningmarktexperts en adviseurs. En komen samen tot initiatieven om de woningmarkt toegankelijker te maken. Hoe we dit doen? We nemen je er graag in mee.

Duurhuur

Samen met brancheorganisaties en andere hypotheekverstrekkers werkten we samen aan de pilot ‘Duurhuur’. Gezamenlijk brachten we een hypotheekoplossing op de markt voor huurders die vaak al jarenlang een hoge huur betalen, maar geen huis kunnen kopen tegen lagere hypotheeklasten. De pilot is op 22 september 2023 beëindigd, maar BLG Wonen blijft duurhuurders helpen.

Meer over de mogelijkheden 'Duurhuurder'

Het WoonDebat

BLG Wonen is opgericht vanuit een maatschappelijke drijfveer: mijnwerkers een kans geven op een eigen woning. En nog steeds zetten we ons in om ‘Goed wonen voor iedereen’ mogelijk te maken. We komen op voor de belangen van mensen voor wie het kopen van een huis niet vanzelfsprekend is. Terwijl ze dat wel willen en kúnnen. Denk aan starters, zzp’ers, alleenstaanden en duurhuurders. Om de woonproblematiek en oplossingen hiervoor bespreekbaar te maken, organiseren wij onder andere jaarlijks Het WoonDebat.


Meer over Het WoonDebat

Woontoegankelijkheidsmonitor

Hoe moeilijk is het nou écht om aan een woning te komen? In 2021 introduceerden we de Woontoegankelijkheidsmonitor, zodat we de woonkansen in Nederlandse gemeenten en voor specifieke doelgroepen in kaart kunnen brengen. Zien we opvallende en belangrijke inzichten? Dan komen we met oplossingen, zoals het splitsen van woningen. En doen we aanbevelingen richting de politiek. Zo hopen we iedereen een eerlijke en rechtvaardige kans te bieden om binnen een jaar een betaalbare en passende woning te hebben.


Meer over de woontoegankelijkheidsmonitor

Woningsplitsing

Veel starters in Nederland hebben moeite met het kopen van een eigen huis. Tegelijkertijd hebben veel mensen ruimte over. Want met gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte per persoon wonen we in Nederland ruim. Het splitsen van één ruime woning, levert meerdere kleinere en betaalbare woningen op. Ook is het splitsen van een woning een ideale oplossing voor mensen die in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen, maar waarvoor het huis zelf te groot is geworden.


Meer over woningsplitsing

Verhuurhypotheek

Uit een eigen onderzoek van BLG Wonen blijkt dat meer dan de helft van de huren in de vrije huursector te hoog is. Om het verhuren van woningen juist in dit segment mogelijk te maken en te bevorderen, bieden wij sinds maart 2023 de Verhuurhypotheek aan. Bedoeld voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren, tegen een verantwoorde huur. De Verhuurhypotheek stelt verhuurders de voorwaarde dat zij de gevraagde huurprijs baseren op het landelijke puntenstelsel. Een hypotheek waarmee we oog hebben voor de huurder én verhuurder.

Meer over de Verhuurhypotheek


Naast alles maatschappelijke initiatieven, vergroten we de woontoegankelijkheid van onze klanten vooral door verder te kijken dan de hypotheek. We kijken naar de persoonlijke situatie van onze klant en luisteren naar hun verhaal. En denken mee over wat er voor hen wél mogelijk is.


Duurzaamheid

Naast woontoegankelijkheid zetten we ons ook in voor duurzaam wonen. Samen met de andere merken van de Volksbank, ons moederbedrijf. Onze doelstelling is een klimaatneutrale balans in 2030. Een groot deel van onze klanten heeft een hypotheek bij een van de merken van de Volksbank. Wij realiseren ons dat wonen impact heeft op het klimaat. Daarom leveren wij graag een bijdrage aan duurzame woningen voor onze klanten.

Hoe we dat doen? We maken onze klanten, samen met ons netwerk van onafhankelijke adviseurs, bewust van duurzaam wonen. Hoe ze kunnen verduurzamen door gebruik van duurzame en energiebesparend maatregelen en hoe ze dat kunnen financieren. Met een beter energielabel en minder energielasten als resultaat maken we wonen duurzamer en groener.
Onze visie op duurzaam wonen

de Volksbank: 4 bankmerken, 1 belofte

Beter voor elkaar is onze belofte aan Nederland. Als Volksbank onderscheiden we ons door onze maatschappelijke impact. We zijn er niet alleen voor de eigen organisatie en medewerkers, onze klanten of onze aandeelhouder. Maar voor de hele maatschappij. Bij alles wat we bij de Volksbank en BLG Wonen doen, vragen we ons af: hoe wordt de Nederlandse samenleving hier beter van?

Meer over BLG Wonen en de Volksbank