Tips bod uitbrengen:

Tip 1: bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Zeker in de huidige markt waarin enerzijds huizen soms snel verkocht worden voor een hoge prijs en anderzijds de prijzen in sommige regio's juist aan het dalen zijn. Bereid je daarom goed voor, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn, wat gangbaar is in de regio waar je kijkt en wat realistisch is voor jou. Wat kun je uitgeven?

Maximale hypotheek berekenen

Denk vooraf goed na over wat je eigen financiële ruimte is. Wat kun je lenen en hoeveel wil je maandelijks maximaal uitgeven aan een hypotheek? Belangrijke vragen om vooraf inzichtelijk te hebben. Om globaal uit te rekenen hoeveel je zou kunnen lenen, heb je met onze rekentool een richtbedrag. Als je precies wilt weten hoeveel jij kunt lenen, is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hij of zij berekent je hypotheek en de maandlasten op basis van jouw inkomen en financiële situatie.

Bovendien kan de adviseur je helpen met welke rentevaste periode voor jou gunstig is, met mogelijke toekomstscenario’s en de invloed op je maandlasten. Zo kun je beter inschatten wat je kan bieden voor een huis. Een oriëntered gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.

Je woonwensen

Naast het in kaart brengen waar je wilt gaan wonen, hoe die markt eruit ziet en wat jouw financiële ruimte is, is het ook slim om je overige wensen in kaart te brengen. Op onze pagina ‘stappenplan huis kopen’ geven we hier tips over.   

Tip 2: denk goed na over je (openings)bod

Je hebt je goed voorbereid; je hebt je droomhuis gevonden en je gaat een bod uitbrengen! Van het openingsbod hangt veel af. Wist je dit al?:

  • Op de huidige huizenmarkt zijn de huizenprijzen gemiddeld nog steeds hoog, maar wel aan het dalen. Afhankelijk van de regio waar je zoekt, is de norm misschien overbieden of juist op of onder de vraagprijs bieden. Hoe groter het verschil tussen de werkelijke waarde en de marktwaarde, hoe lastiger het kan zijn om hetzelfde bedrag voor het huis te krijgen als het ooit weer verkoopt.
  • Om een meer objectieve waarde van het huis te achterhalen, kun je bij het Kadaster gegevens over het huis opvragen, zoals de WOZ-waarde en laatste aankoopprijs. Ook kun je opvragen wat er onlangs in de buurt verkocht is en voor welke prijs. Om deze documenten in te zien moet je wel betalen.
  • Bedenk wat je het huis zelf waard vindt. En bereken welke kosten je nog gaat maken. Bijvoorbeeld voor een aanbouw, een nieuwe keuken/badkamer of een nieuwe vloer.

Het openingsbod uitbrengen

Als er meerdere kapers op de kust zijn, is je openingsbod een belangrijke stap richting de koop van de woning. Wat een goed openingsbod is, hangt af van de waarde van het huis, niet van de vraagprijs. Je eigen limiet is ook belangrijk. Een openingsbod dat dicht bij jouw maximum ligt, geeft je nog maar weinig ruimte om te onderhandelen. Wat is verstandig? Bied je meer of minder dan de vraagprijs?

Wat vinden onze starters van overbieden op een huis?

Is overbieden op een huis waardevol of waardeloos? Wat vinden starters Marleen en Hidde van overbieden? Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Boven de vraagprijs bieden

Wil je de concurrentie voor zijn, dan moet je vaak (in bepaalde regio’s) boven de vraagprijs gaan bieden. De kans is dan groter dat ze voor jouw bod gaan. Belangrijk is dat je niet boven je eigen budget gaat zitten, maar hoeveel is slim om over te bieden? Hier is geen standaard regel voor. Het hangt af van hoeveel je maximale hypotheek is, hoeveel eigen geld je erin kunt steken, welke ontbindende voorwaarden je mee wilt nemen en hoe snel je in de woning kan/wil trekken. Een aankoopmakelaar in de arm nemen, kan helpen om tot een goed bod te komen.

Onder de vraagprijs bieden

Soms moet er nog veel aan een huis gebeuren en heeft de verkopende partij hoog ingezet. Of is de regio minder gewild en de marktwaarde lager, maar de vraagprijs misschien (te) hoog. Wees daar alert op. Onderbieden wordt niet altijd als positief gezien, maar als jij daarbij uitlegt waarom je onder de prijs biedt en wat je er nog allemaal aan moet doen, heb je een goede onderbouwing. Ook hierbij kan een aankoopmakelaar je de nodige hulp bieden.

Andere voorwaarden in je bod meenemen

Een bod is meer dan alleen een bedrag. Zo kunnen de ontbindende voorwaarden, de afspraken over de overdracht een onderdeel van je onderhandeling zijn. Stel bijvoorbeeld de vraag tijdens je bezichtiging of iemand snel wil verhuizen of juist nog veel tijd heeft. Dit geeft jou inzicht in hoe snel iemand zijn huis wil verkopen. Hier kun jij je voordeel meedoen in je bod. Hetzelfde geldt voor de ontbindende voorwaarden.

Tip 3: laat je niet opjagen

Laat je bij het uitbrengen van een bod niet gek maken door de haast die de verkoper of makelaar misschien heeft. Jij hebt goed nagedacht over wat je wilt en daarmee heb je al echt een streepje voor. De verkopende partij laat nooit het achterste van zijn tong zien. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat er heel veel belangstelling is of zelfs al een koper en dat je snel moet reageren. Laat je er niet teveel door opjagen. Vaak geeft de verkopende partij wel aan voor wanneer je jouw bod moet indienen en maak gebruik van die tijd. Houd je hoofd koel en hopelijk lukt het om zo het huis van jouw dromen in de wacht te slepen.

Bod uitbrengen per inschrijving

Het gebeurt ook wel eens dat je, met name in de steden waar veel mensen komen kijken naar een woning, een bod moet uitbrengen per inschrijving. Dit betekent vaak dat je vóór een bepaalde dag en tijdstip direct je eindbod doet. Dit bod is op basis van een prijs, maar ook neem je daar meestal de ontbindende voorwaarden als onder voorbehoud van financiering en wel/geen bouwkundige keuring en de datum van een mogelijke overdracht in mee. Dit bod breng je als het ware in een gesloten envelop uit. Je weet niet hoeveel personen er nog meer hebben geboden en wat hun voorwaarden zijn. Ga daarom echt uit van je eigen situatie en wat jij voor deze woning over hebt, en binnen je financiële mogelijkheden past.

Als je jouw bod hebt uitgebracht, is het aan de verkopende partij om aan te geven welk bod wordt geaccepteerd. Dit hoor je vaak dezelfde dag nog of de dag daarna.

Een bod uitbrengen per inschrijving is vaak een spannend proces waarbij soms veel mensen worden teleurgesteld. Het is lastig om hierin echt een ‘goede’ strategie te hanteren. Blijf dicht bij jouw gewenste (financiële) situatie en mogelijkheden. Laat je niet ‘gek’ maken en blijf je afvragen wat jij voor een huis over kunt en wilt hebben. Verder gelden de hierboven beschreven tips ook wanneer je direct een eindbod moet uitbrengen.

Bod geaccepteerd

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De volgende stap is het voorlopig koopcontract tekenen en de ontbindende voorwaarden opstellen. Meer lezen over wat erbij het kopen van een huis komt kijken? Kijk ook eens op deze pagina’s: