Wat zijn kosten koper?

De kosten koper zijn de kosten die je naast de koopsom betaalt bij het kopen van een bestaande woning. Het gaat om de overdrachtsbelasting en notariskosten. Dit zijn de wettelijk bijkomende kosten. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt als je eigenaar wordt van een bestaand huis (dus niet bij nieuwbouw), een bedrijfspand of een stuk grond. Je betaalt ook overdrachtsbelasting over de rechten die bij een huis of een stuk grond horen, zoals bijvoorbeeld erfpacht. Als je een bestaand huis koopt, betaal je meestal over de koopprijs 2% overdrachtsbelasting. Koop je alleen een stuk bouwgrond, dan betaal je 10,4%.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een huis waar je zelf in gaat wonen? Dan betaal je sinds 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Lees meer over de vrijstelling op de pagina 'Meestgestelde vragen over Overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Een notaris berekent kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte.

Wat is een eigendomsakte?

De eigendomsakte, ook wel eigendomsbewijs, akte van levering of transportakte genoemd, is een door het Kadaster officieel gemaakt (gewaarmerkt) bewijsstuk dat jij eigenaar bent van de woning. Dit bewijs hoort bij de woning, niet bij jou als persoon. Wanneer je jouw woning verkoopt, krijgt de nieuwe eigenaar bij de overdracht het eigendomsbewijs van de notaris.

Het inschrijven in het Kadaster kost geld, over het algemeen hoef je dit zelf niet aan het Kadaster te betalen, maar doet de notaris dit voor je. De notaris berekent deze kosten aan jou door.

Wat is een hypotheekakte?

De hypotheekakte is een akte waarin staat dat je jouw woning als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker, in ruil voor een lening (je hypotheek). In deze akte staan de afspraken die je met je hypotheekverstrekker hebt gemaakt. Hierin vind je onder andere de hoogte van je hypotheek, de looptijd, de te betalen rente en de aflosvorm.  

Bijkomende kosten bestaande woning

Naast de kosten koper betaal je vaak nog andere bijkomende kosten om eigenaar te worden van een woning. Zo is het meestal verplicht om bij je hypotheekaanvraag een taxatierapport aan te leveren. Daarnaast zijn er kosten voor advies- en bemiddeling, kosten voor een makelaar, de kosten van een bouwkundige keuring en (als je hier voor inaanmerking komt) de kosten voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sommige kosten zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte. De kosten koper en de bijkomende kosten bij elkaar opgeteld zijn meestal zo’n 6% van de aankoopprijs van de woning.

Hieronder hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt voor een bestaande woning van € 250.000 k.k.

Rekenvoorbeeld bij een bestaande woning van € 250.000

Kosten Bedrag Percentage
Overdrachtsbelasting* € 5.000 2%
Notariskosten** € 800 – 1.900
Taxatiekosten € 200 - 500
Makelaarskosten*** € 3.750 1-3%
Bouwkundig rapport
Aanvraag NHG € 1.750 0,6%
Advies- en bemiddelingskosten adviseur € 1.600 – 3.500 variabel
Kosten bankgarantie € 250 1%****
TOTAAL***** € 16.650

* koop je je eerste huis en voldoe je aan de voorwaarden, dan betaal je in dit geval geen overdrachtsbelasting
** Dit is inclusief de kosten voor inschrijving in het Kadaster, honorarium notaris en btw

*** tarief verschilt per makelaar, voor het voorbeeld hebben we 1,5% aangehouden

**** 1% van de waarborgsom (deze is 10% van de aankoopsom)
***** uitgaande van het hoogst genoemde bedrag

Kosten nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’, of ‘v.o.n.’. Omdat je de eerste bewoner bent van de nieuwe woning heb je geen kosten koper en betaal je geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor het opmaken van de eigendomsakte. Je betaalt wel voor het opmaken van de hypotheekakte. Bij v.o.n. zijn de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte meegenomen in de koopprijs. Ook betaal je 21% btw over de aankoopprijs, dat zit al bij de koopprijs inbegrepen. Op de pagina ‘Kosten nieuwbouwhuis kopen’ vertellen we je alles over de kosten die je hebt, bij het kopen van een nieuwbouwhuis.

Naar een onafhankelijke adviseur voor hypotheekadvies op maat

Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is en welke kosten er voor jou van toepassing zijn? Ga altijd voor een advies op maat naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Voor het eerste (oriëntatie)gesprek rekent de adviseur vaak geen kosten, voor het advies op maat wel. Deze kosten verschillen per adviseur, maar liggen vaak tussen de € 1.600 -  € 3.500. Het is verstandig om hier vooraf naar te vragen.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Er komt veel kijken bij het kopen en verkopen van een huis. Wellicht vind je onderstaande onderwerpen ook interessant: