
Stappenplan huis kopen
In 10 stappen een nieuw huis kopen
- Stap 1: de financiële mogelijkheden bespreken
- Stap 2: eerst kopen of verkopen?
- Stap 3: bestaande bouw of nieuwbouw?
- Stap 4: wel of geen aankoopmakelaar?
- Stap 5: huizen bezichtigen
- Stap 6: een bod uitbrengen en onderhandelen
- Stap 7: voorlopig koopcontract tekenen
- Stap 8: bouwkundige keuring en hypotheek regelen
- Stap 9: huis laten taxeren
- Stap 10: de overdracht
Ga of wil jij een huis kopen? In deze video leggen we uit wat er komt kijken bij het kopen van een huis.
Stap 1: de financiële mogelijkheden bespreken

Maximale hypotheek berekenen
Ben je al klant bij BLG Wonen? Vraag dan bij je adviseur naar een nieuw offerte van BLG Wonen.
Stap 2: eerst kopen of verkopen?

Besluit je een nieuw huis te kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht, waardoor je te maken krijgt met dubbele lasten? Als je overwaarde op je woning hebt, kan een overbruggingskrediet je helpen.
Lees ook ons stappenplan huis verkopen.
Stap 3: bestaande bouw of nieuwbouw?

Koop je een bestaande woning, dan betaal je kosten koper . Bij een nieuwbouwhuis is dat niet het geval. Kosten koper kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Houd er rekening mee dat de hypotheek bij een nieuwbouwwoning al gaat lopen zodra je de grond koopt of de bouw start. Je krijgt dan mogelijk te maken met dubbele lasten.
Bestaande bouw of nieuwbouw? Check de voor- en nadelen!
Stap 4: wel of geen aankoopmakelaar?

Een huis (ver)kopen met of zonder makelaar? Bekijk de voor-en nadelen!
Stap 5: huizen bezichtigen

Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je gerichter een nieuw huis zoeken. En dan: afspraken maken en een huis (of meerdere) gaan bezichtigen!
Stap 6: een bod uitbrengen en onderhandelen

Als de verkoper je bod niet direct accepteert, kun je – afhankelijk van de verkoopprocedure – onderhandelen. Bepaal daarom van tevoren welke prijs je maximaal voor je nieuwe huis wilt betalen, maar ook op welke punten je eventueel bereid bent de verkoper tegemoet te komen. Misschien ben je wel flexibel in de aanvaarding van je nieuwe woning.
Stap 7: voorlopig koopcontract tekenen

Lees meer over ontbindende voorwaarden
Stap 8: bouwkundige keuring en hypotheek regelen

Zijn de kosten voor het herstel van de gebreken die uit de keuring komen hoger dan je in je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen? Dan heb je het recht het koopcontract te ontbinden. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Bij BLG Wonen is het in eerste instantie niet verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het kan wel een voorwaarde worden als de taxateur tijdens de taxatie van de woning gebreken vermoedt, maar deze niet voldoende kan beoordelen.
De hypotheek regelen
Daarnaast moet je de hypotheek en de eventuele NHG regelen. De tijd die je hiervoor hebt, is afhankelijk van wat je hebt opgenomen in de ontbindende voorwaarden over het voorbehoud van financiering. Er zijn verschillende hypotheekvormen mogelijk. Ga naar een adviseur voor hypotheekadvies op maat.
Lees hier hoe het aanvragen van een hypotheek werkt
Stap 9: huis laten taxeren

Het is goed om te weten dat wanneer de woning lager wordt getaxeerd dan het bedrag waar je het voor koopt, je dit verschil zelf moet bijbetalen. De maximale hypotheek die je kunt krijgen, is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je huis.
Je (nieuwe) huis laten taxeren
Stap 10: de overdracht

Gefeliciteerd, je bent nu officieel eigenaar van je nieuwe huis en kan er verhuisd worden!
Een huis op het oog en weten wat jouw hyotheekmogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een onafhankelijkse adviseur bij jou in de buurt.