In 10 stappen een nieuw huis kopen


Ga of wil jij een huis kopen? In deze video leggen we uit wat er komt kijken bij het kopen van een huis.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Stap 1: de financiële mogelijkheden bespreken

Als je plannen hebt voor het kopen van een nieuwe woning is het belangrijk te onderzoeken wat je kunt lenen of wat er mogelijk is met je huidige hypotheek. Sluit je een nieuwe hypotheek af of neem je je huidige hypotheekrente mee? Met onze online rekentool kun je direct globaal jouw maximale hypotheek berekenen. Een hypotheekadviseur kan een nauwkeurige berekening voor je maken en je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.
Bespreek je financiële mogelijkheden met een adviseur als je een huis gaat kopen


Maximale hypotheek berekenen

Ben je al klant bij BLG Wonen? Vraag dan bij je adviseur naar een nieuw offerte van BLG Wonen.

Stap 2: eerst kopen of verkopen?

Heb je al een koophuis? Koop je dan eerst een nieuw huis of verkoop je je huidige woning? Eerst je huis verkopen is de meest veilige keuze; dan voorkom je dat je met dubbele lasten te maken krijgt. Maar het antwoord is ook afhankelijk van de situatie op de woningmarkt op het moment dat je een huis wilt (ver)kopen en je financiële situatie.
Denk na over het eerst kopen van een nieuwe woning of eerst verkopen van je huidige woning


Besluit je een nieuw huis te kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht, waardoor je te maken krijgt met dubbele lasten? Als je overwaarde op je woning hebt, kan een overbruggingskrediet je helpen.

Lees ook ons stappenplan huis verkopen.

Stap 3: bestaande bouw of nieuwbouw?

Wordt je nieuwe woning een bestaand huis of ga je een nieuwbouwwoning kopen? Voor welke bouw je kiest, heeft invloed op de kosten voor de aankoop van je woning. Bij een nieuwbouwhuis kun je gebruikmaken van een bouwdepot, waarbij (een gedeelte van) je hypotheek eerst in een bouwdepot wordt gestort. Gedurende de bouw betaal je vanuit dit depot de rekeningen voor de bouw van je huis.
Wordt je nieuwe huis een bestaande woning of nieuwbouwhuis?


Koop je een bestaande woning, dan betaal je kosten koper . Bij een nieuwbouwhuis is dat niet het geval. Kosten koper kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Houd er rekening mee dat de hypotheek bij een nieuwbouwwoning al gaat lopen zodra je de grond koopt of de bouw start. Je krijgt dan mogelijk te maken met dubbele lasten.

Bestaande bouw of nieuwbouw? Check de voor- en nadelen!

Stap 4: wel of geen aankoopmakelaar?

Neem je een aankoopmakelaar in de arm of koop je een huis zonder makelaar? Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij of zij de situatie op de woningmarkt goed kent en je kan helpen bij de onderhandelingen. Het inschakelen van een aankoopmakelaar brengt wel kosten met zich mee. Deze verschillen per makelaarskantoor.
Neem je een aankoopmakelaar in de arm of koop je een huis zonder makelaar ?


Een huis (ver)kopen met of zonder makelaar? Bekijk de voor-en nadelen!

Stap 5: huizen bezichtigen

Als je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, kun je op zoek naar een huis. Stel van tevoren een wensen- en eisenlijstje op. Onderzoek bijvoorbeeld in welke (kindvriendelijke) buurt je wilt wonen. Wil je een klushuis om zelf in aan de slag te gaan of liever een huis dat instapklaar is? Wil je je auto op eigen terrein kunnen parkeren?
Neem je een aankoopmakelaar in de arm of koop je een huis zonder makelaar ?


Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je gerichter een nieuw huis zoeken. En dan: afspraken maken en een huis (of meerdere) gaan bezichtigen!

Stap 6: een bod uitbrengen en onderhandelen

Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je, in overleg met je eventuele aankoopmakelaar, een bod uitbrengen. Bepaal je (openings)bod en de eventuele ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering, een bouwkundige keuring en het moment van aanvaarding.
Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je een bod uitbrengen .


Als de verkoper je bod niet direct accepteert, kun je – afhankelijk van de verkoopprocedure – onderhandelen. Bepaal daarom van tevoren welke prijs je maximaal voor je nieuwe huis wilt betalen, maar ook op welke punten je eventueel bereid bent de verkoper tegemoet te komen. Misschien ben je wel flexibel in de aanvaarding van je nieuwe woning.

Bieden op een huis: tips

Stap 7: voorlopig koopcontract tekenen

Als je met de verkoper mondeling tot overeenstemming bent gekomen, stelt de verkoopmakelaar het voorlopig koopcontract op. Als je zeker wilt weten dat het contract klopt, kun je het document laten nakijken door een juridisch adviseur. Na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst heb je als koper drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je zonder opgaaf van reden besluiten van de koop van je nieuwe woning af te zien.
Na een mondelinge overeenkomst, stelt de verkoopmakelaar het voorlopig koopcontract op.


Lees meer over ontbindende voorwaarden

Stap 8: bouwkundige keuring en hypotheek regelen

Zodra het voorlopig koopcontract is getekend, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Sommige kopers doen dit al voordat ze een bod uitbrengen, maar daar is niet altijd tijd voor. Daarom is het verstandig de bouwkundige keuring in je ontbindende voorwaarden op te nemen.
Zodra het voorlopig koopcontract is getekend, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren.


Zijn de kosten voor het herstel van de gebreken die uit de keuring komen hoger dan je in je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen? Dan heb je het recht het koopcontract te ontbinden. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Bij BLG Wonen is het in eerste instantie niet verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het kan wel een voorwaarde worden als de taxateur tijdens de taxatie van de woning gebreken vermoedt, maar deze niet voldoende kan beoordelen.

De hypotheek regelen

Daarnaast moet je de hypotheek en de eventuele NHG regelen. De tijd die je hiervoor hebt, is afhankelijk van wat je hebt opgenomen in de ontbindende voorwaarden over het voorbehoud van financiering. Er zijn verschillende hypotheekvormen mogelijk. Ga naar een adviseur voor hypotheekadvies op maat.

Lees hier hoe het aanvragen van een hypotheek werkt

Stap 9: huis laten taxeren

Om als koper aanspraak te maken op een hypotheek, ben je verplicht een taxatie uit te laten voeren. Koop je je nieuwe huis met een makelaar? Dan zal deze de taxatie voor je regelen. Als je je huis zonder makelaar koopt, moet je zelf een taxateur zoeken.
Om als koper aanspraak te maken op een hypotheek, ben je verplicht een taxatie uit te laten voeren.


Het is goed om te weten dat wanneer de woning lager wordt getaxeerd dan het bedrag waar je het voor koopt, je dit verschil zelf moet bijbetalen. De maximale hypotheek die je kunt krijgen, is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je huis.

Je (nieuwe) huis laten taxeren

Stap 10: de overdracht

Als de financiering rond is, is de overdracht van het huis de volgende stap. Op deze datum, die je van tevoren met de verkoper hebt afgesproken, doen jullie samen met de eventuele verkoopmakelaar een inspectieronde door het huis en neem je de meterstanden op. Daarna breng je gezamenlijk een bezoek aan de notaris, waar de leveringsakte en de hypotheekakte worden getekend en waar de verkoper jou de sleutels van je nieuwe woning overhandigt.
Als de financiering rond is, is de overdracht van het huis de volgende stap.


Gefeliciteerd, je bent nu officieel eigenaar van je nieuwe huis en kan er verhuisd worden!


Een huis op het oog en weten wat jouw hyotheekmogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een onafhankelijkse adviseur bij jou in de buurt.

Vind een adviseur