Wil je een hypotheek afsluiten als je binnen 10 jaar met pensioen gaat of al met pensioen bent? We leggen je graag uit wat dan jouw mogelijkheden zijn en waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek voor of tijdens je pensioen.


  Op deze pagina:

  Bereken je maximale hypotheek na pensioen

  Als je met pensioen bent of gaat, kun je bij ons onder voorwaarden een hypotheek afsluiten. Je pensioendatum en je (verwachte) pensioeninkomen tellen onder meer mee in de berekening van jouw maximale hypotheek.
  • Als je al met pensioen bent, ligt de nadruk op je huidige situatie en hoe stabiel die in de toekomst blijft. Bij de berekening van je maximale hypotheek kijken we onder andere naar je inkomsten uit je AOW-pensioen, werkgeverspensioenen en individuele pensioenvoorzieningen.
  • Ben je nog niet met pensioen en vraag je een hypotheek aan in de 10 jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt? Dan berekenen we je maximale hypotheek op basis van je te verwachte pensioeninkomen. Zo weten wij (en jij ook) of je na je pensioen de hypotheeklasten nog kunt betalen. Bij je aanvraag vragen we je daarom om je toekomstige pensioeninkomsten aan ons te laten zien.

  Pensioeninkomen en je hypotheek

  Als je met pensioen bent of binnen 10 jaar met pensioen gaat, wil je graag zekerheid over je hypotheek. Het inkomen tijdens het pensioen is vaak lager dan daarvoor. Op basis van je pensioeninkomen zou je minder kunnen lenen voor een (nieuwe) woning. Om een hypotheek tijdens pensioen mogelijk te maken, gelden er andere voorwaarden.

  Zo wordt er vanaf AOW-leeftijd rekening gehouden met een andere woonquote; het percentage van jouw inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De woonlasten bestaan uit meer dan je hypotheek. Denk ook aan gemeentelijke belastingen, gas, elektra, enz. Je betaalt bijvoorbeeld ook minder inkomstenbelasting als je met pensioen bent, waardoor de woonquote ook anders is.

  Ook kijken wij naar jouw werkelijke bruto maandlasten voor je nieuwe koopwoning. Zijn de nieuwe bruto maandlasten lager of gelijk aan de bruto maandlasten van jouw huidige hypotheek? Dan kan je misschien wel dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was.

  Voorbeeld: Je huidige maandlast is € 1000 en je nieuwe maandlast is gelijk aan of lager dan € 1000 en de rente voor de nieuwe woning staat minimaal 10 jaar vast. En is bijvoorbeeld de BKR-registratie op orde; dan voldoe je aan de voorwaarden en is financiering van je nieuwe huis mogelijk.

  Hypotheekrenteaftrek pensioen

  Als je je AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je vaak minder belasting. Hierdoor heb je minder voordeel van je hypotheekrenteaftrek. Je netto hypotheeklasten kunnen daardoor hoger zijn dan vóór je pensioen.
  • Sinds 1 januari 2001 is de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar vanaf de eerste keer dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Koop je een volgend huis, dan heb je recht op 30 jaar min het aantal jaar dat je al van hypotheekrenteaftrek gebruik hebt gemaakt.

   Voorbeeld
   Is je huidige hypotheek € 200.000 en sluit je een nieuwe hypotheek voor € 300.000 ? Dan heb je voor die extra € 100.000 euro 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Voor de overige € 200.000 heb je de nog resterende jaren recht op aftrek.

   Je maandlasten kunnen hierdoor een stuk hoger worden. Als je vóór 2001 een huis hebt gekocht, kan je nog tot 2031 hypotheekrente aftrekken.

   Lees meer over hypotheekrenteaftrek

  Hypotheek aflossen na je pensioen

  De voorwaarden voor het aflossen van je hypotheek zijn niet anders dan wanneer je met pensioen bent. Het geld dat je geleend hebt van de bank moet je vroeg of laat terugbetalen. Lees hier meer over op de pagina ‘Het aflossen van je hypotheek’.

  Hypotheek na overlijden

  Als je partner overlijdt heeft dit gevolgen voor je financiële situatie en je hypotheek. De hypotheek loopt gewoon door. Er gelden speciale regelingen en voorwaarden rondom een hypotheek bij overlijden. Onze Nabestaandenservice staat in deze situatie voor je klaar en helpt je met de hypotheekzaken.

  Veelgestelde vragen over hypotheken en pensioen

  • Het afsluiten van een hypotheek als je met pensioen gaat of bent is zeker mogelijk. Er gelden andere voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek net voor of tijdens een pensioen. Je pensioeninkomen zal naar verwachting lager zijn dan het inkomen voor die tijd. Om te weten wat exact je mogelijkheden zijn voor een hypotheek bij pensioen is het verstandig een afspraak te maken met een onafhankelijke adviseur.
  • Hoeveel je kunt lenen voor het kopen van een (nieuwe) woning is onder andere afhankelijk van het (pensioen)inkomen van jou en je eventuele partner en je financiële verplichtingen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan een berekening voor je maken op basis van jouw situatie. En geeft jou een advies op maat. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.
  • Heeft één van jullie de AOW-leeftijd al bereikt? Maar bereikt de ander deze pas binnen 10 jaar? Ook dan gelden er weer andere voorwaarden voor het berekenen van je maximale hypotheek en het afsluiten van een hypotheek.

   Zo toetsen we in deze situatie jouw aanvraag op werkelijke last. Vaak is het mogelijk om een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, waardoor je maandlasten lager zijn en er net wat meer financiële ruimte is voor een nieuwe hypotheek.

   Hebben jullie beide de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet de hypotheek passen in de reguliere voorwaarden en passen bij een annuïtaire of lineaire aflosvorm.

   Lees hier meer over de diverse hypotheekvormen

  • Het kopen van een huis is een grote kostenpost. Als een van de partners overlijdt, bestaat het risico dat de hypotheek niet meer betaald kan worden. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan ervoor zorgen dat jij of je partner in het huis kan blijven wonen. Let op! Bij de meeste verzekeraars kun je maar tot een bepaalde leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Meestal ligt de maximum leeftijd tussen de 60 en de 70 jaar. Bij BLG Wonen is een ORV niet verplicht. Bespreek de overlijdensrisicoverzekering met je hypotheekadviseur.
  • Wil je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dan is bijvoorbeeld woningsplitsing of een kangoeroewoning een mooie oplossing: twee zelfstandige woonruimtes op één kadastraal geheel waarin jij bijvoorbeeld bij je kinderen gaat wonen. Ook hiervoor is het, onder voorwaarden, mogelijk om bij BLG Wonen een hypotheek af te sluiten. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

  Advies voor jouw hypotheekmogelijkheden bij pensioen

  Ben je met pensioen en denk je er over een (andere) woning te kopen? Of wil je meer weten over pensioen en het afsluiten van een hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Hij of zij kan antwoord geven op al jouw vragen en een berekening maken op basis van jouw financiële situatie. Een adviseur kan hiervoor kosten in rekening brengen.

  Maak een afspraak met een adviseur