Checklist verhuizen:

Let op: deze checklist is zorgvuldig samengesteld, maar mogelijk niet helemaal compleet.

Wat moet je regelen na het kopen van je nieuwe huis?

Wat moet je regelen voor je oude huis?

Twee maanden voor de verhuizing

Een maand voor de verhuizing

Verhuizing doorgeven aan de gemeente

Verhuis je naar een nieuwe woonplaats? Vergeet dan niet jezelf en eventuele familieleden als nieuwe inwoner(s) aan te melden bij je nieuwe gemeente. Heb je een hond? Vergeet ook die niet aan te melden bij een nieuwe gemeente. Geef de verhuizing 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum door. De datum die je op de aangifte als verhuisdatum vermeldt, geldt als verhuisdatum. Geef je de wijziging niet op tijd door? Dan kun je een boete krijgen van maximaal € 325. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over het doorgeven van je verhuizing aan de gemeente.

Een week voor de verhuizing

Wat moet je regelen voor de verhuisdag?

Na de verhuizing

Is de verhuiswagen leeg en staan alle spullen in je nieuwe huis? Dan kan het uitpakken en inrichten beginnen. Schade opgelopen tijdens de verhuizing? Meld dit bij de verhuizer of verzekeraar. Breng eventueel gehuurde verhuisdozen terug, maak kennis met je nieuwe buren en geniet van je nieuwe huis.

Kosten verhuizen

Je verhuizing uitbesteden kan veel tijd en stress besparen, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf lopen behoorlijk uiteen en hangen onder af van de hoeveelheid spullen en de afstand tussen je oude en je nieuwe huis. En of je een erkende verhuizer inschakelt of niet. Het is daarom goed om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen en te informeren naar kosten, verzekering en planning. Je hebt dan goed zicht op de kosten, hoeveel tijd het kost en wat je eventueel zelf kunt of moet doen.

Kosten besparen

Probeer verhuizen in het weekend te voorkomen. Dat scheelt vaak in de kosten als je een verhuisbedrijf inschakelt. En pak zelf zoveel mogelijk in. Alles wat de verhuizers (extra) moeten doen, betaal je voor. Kleine spullen kun je zelf misschien al verhuizen. Dat scheelt op de verhuisdag tijd en geld.