Op deze pagina:

Twee manieren om energie te besparen

Energie besparen is goed voor het milieu én je portemonnee. Je kunt op twee manieren energie besparen:

 • Je energieverbruik zo laag mogelijk houden
 • De energie die je nodig hebt, zo duurzaam mogelijk opwekken

Je energieverbruik zo laag mogelijk houden

Je kunt je energieverbruik zo laag mogelijk houden door minder energie te gebruiken en de energie die je gebruikt niet verloren te laten gaan. Minder energie verbruiken kan bijvoorbeeld door energiezuinige apparaten te gebruiken, de verwarming een graadje lager te zetten of korter te douchen. Ook kun je energiebesparende maatregelen nemen waarmee je jouw energieverbruik vermindert, bijvoorbeeld door HR++ glas te laten zetten of isolatie aan te brengen in de muren, de vloer en/of het dak of het plaatsen van zonnepanelen.

Energie zo duurzaam mogelijk opwekken

Door een contract af te sluiten bij een energieleverancier, kom je aan energie voor je woning. Maar je kunt ook zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Waarschijnlijk heb je in de winter nog wel stroom nodig van een energiebedrijf, maar in de zomer lever je zelf ook stroom.

De mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen

Als je in je huis aan de slag wilt met energiebesparende maatregelen, zijn er diverse mogelijkheden. De eerste stap is het goed isoleren van je huis, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Je profiteert direct van een lagere energierekening en meer comfort in huis.

Door meer gebruik te maken van efficiënte en energiebesparende apparaten kun je ook energie besparen. Kijk daarnaast hoe je jouw energieverbruik kunt verlagen door op lage temperaturen te wassen, de verwarming een graadje lager te zetten, de wasdroger minder te gebruiken of je gloeilampen te vervangen door ledlampen. Je kunt ook op een duurzame manier energie gaan opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, zodat je minder energie van een energieleverancier nodig hebt.

Onderzoek van tevoren welke energiebesparende voorzieningen geschikt zijn voor jouw huis en weeg bij de keuze de investering altijd af tegen de opbrengst.

Isoleren

Ga je jouw huis isoleren? Denk dan aan:

 • Gevelisolatie (spouwmuurisolatie)
 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Leidingisolatie
 • HR++ glas

Energie opwekken

Op een duurzame manier energie opwekken kan met:

 • Zonnepanelen: als de zon op een paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom die via een omvormer wordt omgezet naar de stroom die uit het stopcontact komt. Je wekt energie op die je kunt gebruiken en/of terugleveren aan de energieleverancier. Met het opwekken van energie via je zonnepanelen bespaar je op je stroomverbruik.
 • Een zonneboiler: deze installatie verwarmt het water met behulp van de straling van de zon en levert in de zomer bijna al je warme water. Je bespaart hiermee op je gasrekening.

Efficiënte en energiebesparende apparaten

 • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning: dit systeem voert vervuilde lucht af en schone lucht aan. De warmte van de afgevoerde lucht wordt aan de binnenstromende lucht afgegeven, waardoor de binnenstromende lucht minder opgewarmd hoeft te worden en je bespaart op je energiekosten
 • Een warmtepomp: heb je je huis al grotendeels geïsoleerd (in je dak, vloer en gevel én dubbel glas)? Dan kan een warmtepomp uitkomst bieden bij het verminderen van je gasverbruik. Lees meer over warmtepompen op de website van onze partner Milieu Centraal
 • Een douchewarmteterugwinningsysteem: met dit systeem wordt de warmte uit afvoerwater gebruikt om vers water op te warmen. Het afvoerwater wordt naar buiten afgevoerd en de warmte uit het water wordt gebruikt om het verse water in de leidingen te verwarmen.

Let op: een zuinige HR-ketel en thermosstaatkranen zijn efficiënte energiebesparende apparaten, maar voor deze voorzieningen kun je niet extra lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Zie het kopje ‘Extra lenen voor energiebesparende voorzieningen’ verderop deze pagina.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

  Om het je makkelijker te maken je huis te voorzien van energiebesparende maatregelen zijn er subsidies beschikbaar. Neem je twee of meer isolatiemaatregelen? Dan kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen. Ook kun je een vergoeding krijgen voor isolerende deuren, kozijnen en glas.

  Daarnaast kun je ook voor zonneboilers en warmtepompen subsidie krijgen. Als je zonnepanelen op je dak plaatst, kun je als particulier de btw terugvragen van de Belastingdienst. Gemeenten en provincies hebben soms lokale subsidiemogelijkheden voor energiebesparing. Ontdek welke subsidies er in jouw gemeente en provincie beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via verbeterjehuis.nl /energiesubsidiewijzer.

  Energiebespaarlening

  Daarnaast kun je, als je wilt investeren in de verduurzaming van je huis, een speciale lening aanvragen: de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Hiermee kun je tegen een gunstig tarief geld lenen om energiebesparende voorzieningen te treffen. Ontdek of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.

  Extra lenen voor energiebesparende voorzieningen

  Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je extra hypotheekruimte krijgen voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je bij ons, als je een huis koopt en deze gaat verduurzamen, tot € 9.000,- extra lenen bovenop je maximale hypotheek. Let op: om voor het ruimere leenbedrag in aanmerking te komen, moet je toetsinkomen tenminste € 33.000,- bruto zijn.

  Voor welke energiebesparende voorzieningen kun je extra lenen in je hypotheek?

  Veel energiebesparende voorzieningen kun je mee financieren in je hypotheek. Welke dat zijn, vind je in deze lijst:

  • gevelisolatie
  • dakisolatie
  • vloerisolatie
  • leidingisolatie
  • hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen - constructieonderdelen indien deze voorzieningen worden getroffen in - combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
  • douche-warmteterugwinningsysteem
  • energiezuinig ventilatiesysteem indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
  • warmtepomp
  • zonnecellen
  • of een combinatie van de genoemde voorzieningen

  Meer energie besparen? 10 tips

  Naast het nemen van energiebesparende maatregelen kun je nog meer doen om energie te besparen. Bijvoorbeeld het vervangen van energie onzuinige apparaten of verlichting of het veranderen van je gedrag: het licht uitdoen als je niet in de ruimte bent of korter douchen.

  Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
  Woon je eenmaal in een energiezuinige woning of is die drempel juist nog iets te hoog? Ook in het alledaagse leven kun je veel doen. Lees het nog eens na in ons e-book met 101 bespaartips:


  Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: