Op deze pagina:

Hoeveel kun je besparen?

Hoe energiezuiniger je woning, hoe lager je energierekening. En bovendien: investeren in duurzaamheid kan zich na verloop van tijd uitbetalen. De terugverdientijd verschilt per maatregel en per huishouden, maar we geven je toch graag een indruk.

In onderstaand rekenvoorbeeld van onze kennispartner Milieu Centraal zie je wat je ongeveer kunt besparen op je energiekosten als je in een tussenwoning woont. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag en welke (energiezuinige) huishoudelijke apparaten je gebruikt.

Aan de slag met verduurzamen

Als je in je huis aan de slag wilt met verduurzamen, zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je je energieverbruik zo laag mogelijk houden en energie zo duurzaam mogelijk opwekken.

Je energieverbruik zo laag mogelijk houden

Je kunt je energieverbruik zo laag mogelijk houden door minder energie te gebruiken en de energie die je gebruikt niet verloren te laten gaan. Een goede eerste stap is het isoleren van je huis, bijvoorbeeld door HR++ glas te laten zetten of isolatie aan te brengen in de muren, de vloer en/of het dak. Je profiteert direct van een lagere energierekening en meer comfort in huis. Zorg wel dat de ventilatie in je huis voldoende is. Overweeg bijvoorbeeld een ventilatie-unit met warmteterugwinning in je woonkamer.

Tips

 • Kies bij vloer- en dakisolatie direct voor een (zeer) goede isolatiewaarde, dan ben je voorbereid op een toekomst zonder aardgas.
 • Gewoon dubbelglas isoleert maar matig, vervang het door HR++ of (in geval van nieuwe kozijnen) door tripleglas in isolerende kozijnen.

Minder energie verbruiken kan ook door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te gebruiken, de verwarming een graadje lager te zetten, korter te douchen, te wassen op lage temperaturen, de wasdroger minder te gebruiken of je gloeilampen te vervangen door ledlampen.

Energie zo duurzaam mogelijk opwekken

Een andere manier om te besparen is op een duurzame manier energie te gaan opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je hebt dan minder energie van een energieleverancier nodig. Waarschijnlijk heb je in de winter nog wel stroom nodig van een energiebedrijf, maar in de zomer lever je zelf ook stroom.

Onderzoek van tevoren welke energiebesparende voorzieningen geschikt zijn voor jouw huis en weeg bij de keuze de investering altijd af tegen de opbrengst. Op de website www.solease.nl kun je een stappenplan maken om te ontdekken welke duurzame oplossingen voor jouw huis mogelijk zijn. En wat het kost en oplevert.

Mogelijkheden energiebesparende maatregelen

Als je je energieverbruik omlaag wilt brengen of energie wilt gaan opwekken; wat zijn dan de mogelijkheden? Hieronder lees je welke maatregelen je zou kunnen doorvoeren.
 • Denk aan:

  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Leiding Isolatie
  • Isolerend glas


  Lees hier 5 tips voor het isoleren van je huis

 • Door efficiënte en energiebesparende apparaten te gebruiken, kan je energieverbruik omlaag.

  • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning: dit systeem voert vervuilde lucht af en schone lucht aan. De warmte van de afgevoerde lucht wordt aan de binnenstromende lucht afgegeven, waardoor de binnenstromende lucht minder opgewarmd hoeft te worden en je bespaart op je energiekosten
  • Een warmtepomp: met een hybride warmtepomp naast je cv-ketel kun je meteen beginnen met aardgas besparen. Heb je je huis al grotendeels geïsoleerd (in je dak, vloer en gevel én HR++ glas)? Dan kan een volledige warmtepomp uitkomst bieden om van het gas af te komen. Lees meer over warmtepompen op de website van onze partner Milieu Centraal .
  • Een douchewarmteterugwinningsysteem: met dit systeem wordt de warmte uit afvoerwater gebruikt om vers water op te warmen. Het afvoerwater wordt naar buiten afgevoerd en de warmte uit het water wordt gebruikt om het verse water in de leidingen te verwarmen.

  Wist je dat: je met een hybride warmtepomp meestal meteen kunt beginnen met besparen van aardgas? Zijn er nog delen van de woning die (beter) geïsoleerd moeten  worden, dan kun je later kiezen voor een volledige warmtepomp die de cv-ketel vervangt.
 • Met zonnepanelen en een zonneboiler kun je energie opwekken.

  • Zonnepanelen: als de zon op een paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom die via een omvormer wordt omgezet naar de stroom die uit het stopcontact komt. Je wekt energie op die je kunt gebruiken en/of terugleveren aan de energieleverancier. Met het opwekken van energie via je zonnepanelen bespaar je op het stroomverbruik dat je bij je energieleverancier afneemt.
  • Een zonneboiler: deze installatie verwarmt het water met behulp van de straling van de zon en levert in de zomer bijna al je warme water. Je bespaart hiermee op je gasrekening.


  5 redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn

Extra lenen voor energiebesparende voorzieningen

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je extra hypotheekruimte krijgen voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je bij ons, als je een huis koopt en deze gaat verduurzamen, tot € 9.000,- extra lenen bovenop je maximale hypotheek. Let op: om voor het ruimere leenbedrag in aanmerking te komen, moet je toetsinkomen tenminste € 33.000,- bruto zijn.

Geen nieuw huis, maar wel verduurzamen? Ook dan kun bij ons extra lenen tot 106% van de marktwaarde na verduurzaming van je huis.

Op de pagina ‘Duurzaam wonen financieren’ vind je alle informatie over het financieren van het energiezuinig(er) maken van je huis.

 • Veel energiebesparende voorzieningen kun je mee financieren in je hypotheek. Welke dat zijn, vind je in deze lijst:

  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Leidingisolatie
  • Hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
  • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, indien deze voorzieningen worden getroffen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
  • Douche-warmteterugwinningsysteem
  • Energiezuinig ventilatiesysteem indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
  • Warmtepomp
  • Zonnecellen
  • of een combinatie van de genoemde voorzieningen.


  Let op:
  voor een zuinige HR-ketel en thermostaatkranen kun je niet extra lenen bij het afsluiten van een hypotheek.

Tips energie besparen

Naast het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kun je nog meer doen om energie te besparen. Zoals het vervangen van energie onzuinige- apparaten of ¬lampen. Denk ook aan het licht uitdoen als je niet in de ruimte bent, korter douchen, het voorkomen van tocht of de was buiten hangen bij droog weer in plaats van de droger te gebruiken. Op de website van onze partner Milieu Centraal vind je veel tips en informatie over duurzaam wonen.

Persoonlijk stappenplan verduurzamen

Onderzoek altijd wat passend is in jouw specifieke situatie en vraag om hulp bij een specialist. Dat geldt ook bij nieuwbouw. Ligt het dak van je nieuwe huis het grootste deel van de dag in de schaduw? Dan zijn zonnepanelen misschien niet de allerbeste investering. Wil je weten welke duurzame oplossingen het beste passen bij jouw woning? Met de huisscan op de website van onze partner Solease ontdek je in een paar minuten hoe jij kunt verduurzamen.

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: