Kosten voor je hypotheek

De kosten die je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek worden ook wel financieringskosten genoemd. Het gaat om de volgende kosten:

  • Advieskosten: dit zijn de kosten voor het hypotheekadvies dat je krijgt tijdens je adviesgesprek. De hypotheekadviseur helpt je bij het kiezen van de juiste hypotheek voor jouw situatie en vraagt de hypotheek voor je aan.
  • Kosten bankgarantie: als je gebruikmaakt van een bankgarantie, omdat je het geld voor de waarborgsom niet zelf naar de notaris kunt of wilt overmaken, betaal je daar een vergoeding voor.
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie: als je je huis wilt kopen met Nationale Hypotheek Garantie en daarvoor in aanmerking komt, betaal je daar eenmalig borgtochtprovisie voor.
  • Notariskosten: de notaris zorgt ervoor dat het huis wordt overgedragen en geregistreerd. Ook maakt hij de hypotheekakte en leveringsakte op.
  • Taxatiekosten: als je een bestaand huis koopt, moet deze getaxeerd worden. Zo weet de hypotheekverstrekker wat het huis waard is. Koop je een nieuwbouwhuis waar jij de eerste bewoner van bent? Dan hoef je geen taxatie uit te laten voeren; de prijs van het huis is al vastgesteld.
  • Annuleringskosten van de hypotheekofferte: heb je een hypotheekofferte van ons ontvangen en getekend, maar annuleer je deze offerte na 3 maanden vanaf de aanvraagdatum? Dan brengen wij € 750 annuleringskosten in rekening. Dit geldt ook als je de geldigheid van de offerte laat verlopen. Voor bestaande bouw is dit 6 maanden na de aanvraagdatum en voor nieuwbouw is dit 12 maanden na de aanvraagdatum. Je moet dan opnieuw een hypotheekofferte aanvragen.
  • Kosten voor de bouwkundige keuring: als je een bestaand huis koopt, is het aan te raden een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Sommige hypotheekverstrekkers stellen het uitvoeren van een bouwkundige keuring verplicht voor het afsluiten van een hypotheek.

In totaal bedragen de financieringskosten zo’n 2 tot 3% van het hypotheekbedrag. Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je het geld voor deze kosten zelf moet financieren en dus aan eigen geld moet inbrengen. Financieringskosten zijn eenmalig aftrekbaar bij de Belastingdienst.

Kosten voor het oversluiten of verhogen van je hypotheek

In sommige gevallen kan het interessant zijn je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld als de rente laag staat. Zelfs als je daar een vergoeding voor het renteverlies van de bank voor moet betalen. Voor het oversluiten van je hypotheek worden kosten in rekening gebracht, zoals taxatiekosten, notariskosten, kosten voor advies en bemiddeling en – afhankelijk van de hypotheekverstrekker – een vergoeding voor het renteverlies.

Lees meer over (de kosten voor) het oversluiten van je hypotheek.

Wil je je hypotheek verhogen, bijvoorbeeld omdat je gaat verbouwen? Ook daar zijn kosten aan verbonden. Lees meer over de mogelijkheden om je verbouwing te financieren.

Meer informatie over hypotheken en het afsluiten van een hypotheek: