Hypotheekadvies op maat

Het is zover: je wilt een huis kopen. Een plek die precies bij je past: mooi, ruim en betaalbaar. Onze hypotheektool laat zien wat financieel ongeveer past, maar uiteindelijk wil je méér weten. Een onafhankelijke adviseur geeft je advies op maat. Tijd voor een adviesgesprek!

Waarom is hypotheekadvies op maat belangrijk?

In de online rekentools geef je antwoord op de belangrijkste algemene vragen die nodig zijn voor het eenvoudig berekenen van jouw maximale hypotheek. Voor vragen naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie, zoals je kansen als starter met een studieschuld of als startende zzp’er, kun je terecht bij een onafhankelijke adviseur. In een persoonlijk gesprek krijg je meer informatie die specifiek op jou van toepassing is.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een adviseur verzamelt informatie over jouw situatie, nu en later. Met deze informatie kan hij vertellen hoeveel je kunt lenen en wat het beste bij jouw situatie past. Na een adviesgesprek weet je wat jouw mogelijkheden zijn en kun je gerichter op zoek naar een betaalbare woning.

Dit doet een hypotheekadviseur voor je:

 1. De hypotheekadviseur stelt vragen over je financiën en over je dromen en woonwensen.
 2. Op basis van jouw persoonlijke situatie berekent de adviseur hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.
 3. In de berekening neemt de hypotheekadviseur ook de laatste wetgeving mee.
 4. Dat geldt ook voor alle variabele factoren, zoals actuele rentestanden en acceptatievoorwaarden.
 5. De adviseur vertelt je over de verschillende hypotheekvormen en voorziet je van advies over de hypotheekvorm die past bij jouw situatie.
 6. De adviseur vraagt voor jou een offerte aan bij de hypotheekverstrekker.
 7. Ga je akkoord? Dan vraagt de adviseur een hypotheek voor jou aan bij BLG Wonen of een andere hypotheekverstrekker.
 8. Samen met jou vult de adviseur de juiste documenten in en zorgt hij ervoor dat jij de juiste informatie aanlevert.

Wanneer op hypotheekgesprek?

Hoe eerder je een gesprek hebt met een hypotheekadviseur, hoe beter. Ook als je je nieuwe huis nog niet hebt gevonden. Zo ga je goed voorbereid op pad en maak je keuzes waarvan je zeker weet dat ze passen bij jouw situatie.

Voorbereiding hypotheekgesprek

Met een goede voorbereiding haal je het meeste uit je hypotheekgesprek. Om je te helpen bij deze voorbereiding hebben we een handige stappengids voor je. In deze stappengids vind je onder andere:

 • de documenten die je moet verzamelen
 • de rol van de hypotheekadviseur
 • de stappen na het adviesgesprek

Wat kost hypotheekadvies?

De kosten voor hypotheekadvies verschillen per adviseur. Sommige adviseurs rekenen een uurtarief, andere hanteren een vast bedrag per gesprek. Een adviseur legt je - voordat het adviesgesprek plaatsvindt - uit wat hij voor je doet en wat de kosten zijn. Je ondertekent een adviesovereenkomst. Hierin staan de werkzaamheden en kosten beschreven.

Goed om te weten: de advieskosten voor het krijgen van een hypotheek kun je onder voorwaarden aftrekken van de belasting.