Op deze pagina:

Waarom een huis kopen om te verhuren?

Als alternatief voor beleggen is een huis verhuren een interessante optie om een extra spaarcentje te verdienen voor nu of later. Daarnaast is het een mooie manier om je kinderen te helpen aan eigen woonruimte.

Waar moet ik op letten bij het verhuren van een huis?

Extra inkomen is fijn, maar er zitten ook nadelen aan het verhuren van een woning. Zo ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. De kosten van essentiële reparaties komen voor jouw rekening. Ook kun je te maken krijgen met tegenvallende huurinkomsten als de huurder stopt met betalen of je geen nieuwe huurder kunt vinden.
Bekijk alle voor- en nadelen van verhuur

Woning kopen en verhuren met de Verhuurhypotheek

Een woning kopen voor de verhuur of je huidige woning (met hypotheek) gaan verhuren, is onder voorwaarden mogelijk met de Verhuurhypotheek van BLG Wonen. Dit is een hypotheek met oog voor de huurder én verhuurder om verantwoord verhuren te stimuleren. Een belangrijke voorwaarde voor ons is namelijk dat je een huur vraagt die maximaal is toegestaan binnen het aantal punten van de woning volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit geldt voor woningen tot en met 250 punten.
Lees hier alle kenmerken en voorwaarden van de Verhuurhypotheek

Maximale hypotheek voor de verhuur

Met onze Verhuurhypotheek kun je een woning tot 80% van de marktwaarde in verhuurde staat financieren. Heeft de woning energielabel A, B of C? Of heb je al een hypotheek bij ons? Dan is zelfs financiering tot 90% mogelijk. Houd er dus rekening mee dat je altijd ook een deel eigen geld nodig hebt om een woning te kunnen kopen voor verhuur. Bovendien moet je voldoende inkomen hebben om de maandlasten van de hypotheek van je eigen huis én de woning met een Verhuurhypotheek te kunnen dragen. Bijvoorbeeld als je huurder opzegt en de woning een poosje leeg staat.

Verschil hypotheek eigen woning en hypotheek voor verhuur

We hebben de verschillen tussen de hypotheek voor jouw eigen woning en de Verhuurhypotheek voor je op een rij gezet.
  • Deze sluit je af voor je hoofdverblijf. Op dat adres sta je ingeschreven bij de gemeente. Verhuur is niet toegestaan
  • Voor deze woning kun je maximaal 100% van de waarde van je woning lenen
  • De rente is aftrekbaar als de hypotheek in box 1 valt
  • Is voor een woning die je langdurig wilt verhuren aan consumenten
  • Voor deze woning kun je maximaal 80% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen. Onder voorwaarden is 90% mogelijk.
  • De rente is niet aftrekbaar als de hypotheek in box 3 valt
  • Je bent afhankelijk van toekomstige veranderingen van wetten en regels rondom verhuur. Dit kan van invloed zijn op je rendement.

Een hypotheekadviseur kan berekenen of de Verhuurhypotheek voor jou verantwoord en interessant is. Maak voor een advies op maat daarom een afspraak met je hypotheekadviseur of vind een adviseur in de buurt. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Hoeveel huur mag ik vragen met een Verhuurhypotheek?

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over de huur die je mag vragen voor een woning. Ook wij vinden het belangrijk dat huurwoningen in Nederland betaalbaar blijven. Daarom kun je de Verhuurhypotheek alleen afsluiten als je een redelijke huur vraagt aan je huurder.

Lees meer over de Verhuurhypotheek en het puntensysteem

Is kopen en verhuren rendabel?

Of het rendabel is om een huis (te kopen om) te verhuren is per situatie en per persoon verschillend. Het hangt onder andere af van jouw hypotheeklasten, de verhuurbaarheid en huurprijs van de woning, maar bijvoorbeeld ook de staat en onderhoud van de woning. Tegenover hoge kosten, moeten ook voldoende huurinkomsten staan om het verhuren van je woning ook daadwerkelijk rendabel te maken.

Een recreatiewoning verhuren: mag dat?

Heb je een vakantiewoning die je tijdelijk wilt verhuren, dan kan dat. Bij BLG Wonen moet je hiervoor schriftelijk toestemming vragen. Je recreatiewoning mag je niet langer dan 60 dagen per jaar verhuren en nooit langer dan 4 weken achter elkaar.
Hier vind je meer informatie over het kopen (en verhuren) van een vakantiewoning

Kan ik een woning kopen om te verhuren?

Of jij een woning kunt kopen voor de verhuur, naast je eigen woning, is onder andere afhankelijk van je inkomen, de waarde van de woning, je maandelijkse lasten voor je hoofdverblijf en hoeveel eigen geld je hebt. We raden je aan om je wensen met betrekking tot verhuur met een onafhankelijke hypotheekadviseur te bespreken. Hij of zij kan op basis van jouw financiële situatie berekenen wat er mogelijk is. Hier kan de adviseur kosten voor in rekening brengen.

Vind een adviseur bij jou in de buurt