Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Als eigenaar van een koopwoning kun je gebruikmaken van subsidies die de investering in duurzame maatregelen financieel interessanter maken. Bijvoorbeeld als je je huis beter wilt isoleren of een warmtepomp of zonnepanelen wilt aanschaffen. Met de volgende subsidies wordt het verduurzamen van je huis aantrekkelijker voor je portemonnee.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Heb je een koophuis en is dat jouw hoofdverblijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie geldt voor de investering in isolatie, warmtepomp, zonneboiler, een elektrische kookvoorziening en aansluiting op het warmtenet . Je kunt de ISDE-subsidie los aanvragen of combineren met één of meer isolatiemaatregelen.

Let op: aan de isolatiesubsidie zitten bepaalde voorwaarden. Ga je je woning isoleren, dan krijg je subsidie voor ongeveer 30 procent van de kosten als je:

  • twee of meer isolatiemaatregelen neemt;
  • één isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet;
  • overstapt op duurzame warmte met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Voer je maar één isolatiemaatregel uit? Dan krijg je een subsidie van ongeveer 15 procent als je deze aanvraagt binnen één jaar nadat de maatregel is uitgevoerd. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE).

Lokale subsidies voor verduurzaming

Net als de rijksoverheid geven ook gemeenten en provincies soms subsidies af als je investeert in isolatie of duurzame installaties, zoals warmtepompen en zonneboilers. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Ontdek de subsidiemogelijkheden in jouw gemeente.

Subsidie voor vergroening

Bij verduurzaming denk je meestal eerst aan het energiezuinig maken van je huis. Maar ook je tuin kun je toekomstbestendig maken en in verschillende gemeenten zijn daar subsidies voor beschikbaar. Door tegels te vervangen voor gras en planten, een groendak aan te leggen, regenwater op te vangen en je regenpijp van het riool af te koppelen, bereid je je tuin voor op extreme weersomstandigheden.

Kijk of jouw gemeente ook subsidie geeft voor het vergroenen van je tuin.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 is de btw (omzetbelasting) op de aankoop en installatie van zonnepanelen afgeschaft. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij je woning, zoals op de schuur. Voorheen betaalde je 21% btw, wat je als particulier kon terugvragen via de Belastingdienst.

Als je meer zonnestroom opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen. Deze salderingsregeling wordt mogelijk vanaf 1 januari 2025 afgebouwd, waardoor je elk jaar minder stroom kunt salderen. Zodra deze regeling helemaal is afgebouwd, naar verwachting in 2031, krijg je een vergoeding voor de energie die je aan het elektriciteitsnet teruglevert. Deze vergoeding is lager dan het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Geld lenen voor het verduurzamen van je woning?

Behalve met subsidies wordt duurzaam wonen ook gestimuleerd met mogelijkheden om een extra lening af te sluiten. De hoogte van de lening is onder andere afhankelijk van je leencapaciteit en andere betaalverplichtingen. Je betaalt altijd een deel rente en aflossing om de lening weer af te betalen.

Energiebespaar Budget

Gaat je hypotheek veranderen omdat je gaat verhuizen en je een nieuwe hypotheek neemt? Of omdat je je huidige hypotheek verhoogt voor een verbouwing, maar nog niet precies weet hoe je je woning gaat verduurzamen? Dan is het Energiebespaar Budget (EBB) misschien iets voor jou. Met deze lening financier je energiebesparende maatregelen direct mee in je hypotheek.

Weet je al wel wat je wilt verduurzamen, dan kun je de werkzaamheden opnemen in het taxatierapport en het bedrag in een bouwdepot storten.

Energiebespaarlening

Wil je liever een aparte lening voor duurzame maatregelen? Dat kan: de overheid biedt hiervoor de Energiebespaarlening aan, waarmee je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Ook veel gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Alle financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen op een rij

Kom ik in aanmerking voor subsidie voor het verduurzamen van mijn woning?

Of je in aanmerking komt voor subsidie(s) voor het verduurzamen van je huis is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per gemeente. Check met de Energiesubsidiewijzer welke mogelijkheden jouw gemeente biedt.

Extra hypotheekruimte bij verduurzaming

Naast subsidies en leningen kun je naast je hypotheek vaak ook extra geld voor de verduurzaming van je woning: tot 6% van de waarde van je huis, met een maximum van €9.000. Alles wat je extra leent, komt bovenop de maximale hypotheek die berekend is op jouw inkomen.

Financiering verduurzamen huis

Wil jij een (volgend) huis kopen en deze verduurzamen? Of wil je je huidige huis duurzaam verbouwen? Bespreek dan je financieringsopties met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan jou meer vertellen over het meenemen van de financiering voor het verduurzamen van je huis in je hypotheek. Of advies geven over het afsluiten van een extra hypotheek of verhoging van je hypotheek voor een verbouwing. Hij maakt een exacte berekening van de financiële mogelijkheden in jouw situatie. Een adviseur brengt hier kosten voor in rekening.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: