Waarom betaal je een vergoeding?

Je betaalt soms extra als je (extra) aflost op je hypotheek of je hypotheek voortijdig verlengt tegen een lagere rente. Je betaalt dan voor het renteverlies van de bank. Je hypotheekverstrekker loopt namelijk door extra aflossen of een lagere hypotheekrente verwachte rente-inkomsten mis.

Zo berekenen we de vergoeding

In vijf stappen bepalen we de vergoeding die je aan ons moet betalen.

  1. We kijken eerst naar de rentevaste periode, je huidige hypotheekvorm en de rente die we met je hebben afgesproken.
  2. Voor de berekening gebruiken we de actuele rente voor dezelfde rentevaste periode en hypotheekvorm die we eerder met je hebben afgesproken. Deze actuele rente is de vergelijkingsrente.
  3. Het verschil tussen de rente die we met je hebben afgesproken en de vergelijkingsrente, vermenigvuldigen we met de resterende looptijd.
  4. Tenslotte vermenigvuldigen we dit met het restant van de hoofdsom van de hypotheek.
  5. Dat is de basis voor de vergoeding die je aan ons moet betalen. Dit bedrag wordt verminderd met het bedrag dat je (nog) vergoedingsvrij mag aflossen. Wil je meer weten over de gebruikte berekening? Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Of kijk in de BLG Wonen app. Ga naar je hypotheek en kies daarna voor Extra Aflossen of voor Tussentijds Rente Aanpassen.

Aflossen zonder vergoeding mag soms wel

Je hoeft niet altijd aan de bank een vergoeding voor het renteverlies te betalen. In onderstaande situaties betaal je geen vergoeding:

  • Als je een hypotheek hebt met een variabele rente.
  • Als je in een jaar niet meer (extra) aflost dan 10% van je leningdeel.
  • Als je met eigen geld meer aflost dan 10% van je leningdeel per jaar.
  • Als je je huis verkoopt en je hypotheek aflost.
  • Aan het einde van je rentevastperiode.
  • Als jij of je partner overlijdt. Je hoeft dan ook geen vergoeding te betalen als je binnen een jaar oversluit naar een lagere hypotheekrente.
  • Is de relatie tussen jou en je partner voorbij? De partner die in de woning blijft moet vaak de vertrekkende partner uitkopen. De vertrekkende partner mag dit deel aflossen zonder een vergoeding te betalen. De blijvende partner kan voor dit deel een nieuwe lening afsluiten en dus een nieuwe rente kiezen, zonder vergoeding voor het renteverlies. Ervan uitgaande dat de blijvende partner de hypotheek kan blijven betalen. Let op: dit geldt niet als je een DBV hypotheek hebt.
  • Als je huis verwoest is, bijvoorbeeld door een brand.

Bij BLG Wonen kun je in één keer je hele hypotheek aflossen met eigen geld, bijvoorbeeld geld dat je via een schenking of erfenis hebt gekregen. Bij BLG Wonen is dit een service die we tijdelijk verlenen. We informeren via onze website tijdig wanneer deze regeling vanuit ons stopt (minimaal 3 maanden van te voren).

Je betaalt een vergoeding voor ons renteverlies als:

  • Je in een jaar met geleend geld meer (extra) aflost dan 10% van je leningdeel.
  • Je tijdens de afgesproken rentevaste periode je rente wilt verlagen.
Goed om te weten: Betaal je een vergoeding voor het bedrag dat je wilt aflossen? Dan zijn deze kosten onder voorwaarden aftrekbaar. Je financieel adviseur kan je hierover meer vertellen.

Heb je een hypotheek bij BLG Wonen en wil je weten wat voor jou van toepassing is? Dit kun je bekijken via Mijn BLG of in de BLG Wonen app. Kies voor Extra Aflossen óf voor Tussentijds Rente aanpassen.

Link naar andere pagina's