Waarom betaal je een vergoeding?

Je betaalt soms extra als je (extra) aflost op je hypotheek of je hypotheek voortijdig verlengt tegen een lagere rente. Je betaalt dan voor het renteverlies van de bank. Je hypotheekverstrekker loopt namelijk door extra aflossen of een lagere hypotheekrente verwachte rente-inkomsten mis.

Aflossen zonder vergoeding mag soms wel

Je hoeft niet altijd aan de bank een vergoeding voor het renteverlies te betalen. In onderstaande situaties betaal je geen vergoeding:

  • Als je een hypotheek hebt met een variabele rente.
  • Als je in een jaar niet meer (extra) aflost dan 10% van je leningdeel.
  • Als je je huis verkoopt en je hypotheek aflost.
  • Als jij of je partner overlijdt. Je hoeft dan ook geen vergoeding te betalen als je binnen een jaar oversluit naar een lagere hypotheekrente.
  • Is de relatie tussen jou en je partner voorbij? De partner die in de woning blijft moet vaak de vertrekkende partner uitkopen. De vertrekkende partner mag dit deel aflossen zonder een vergoeding te betalen. De blijvende partner kan voor dit deel een nieuwe lening afsluiten en dus een nieuwe rente kiezen, zonder vergoeding voor het renteverlies. Ervan uitgaande dat de blijvende partner de hypotheek kan blijven betalen.
  • Als je huis verwoest is, bijvoorbeeld door een brand.

Aflossen met een vergoeding aan de bank

Je betaalt een vergoeding voor ons renteverlies als:

  • Je in een jaar meer (extra) aflost dan 10% van je leningdeel.
  • Je tijdens de afgesproken rentevaste periode je rente wilt verlagen.
Goed om te weten: Betaal je een vergoeding voor het bedrag dat je wilt aflossen? Dan zijn deze kosten onder voorwaarden aftrekbaar. Je financieel adviseur kan je hierover meer vertellen.

In het rekenvoorbeeld hieronder lees je hoe we de vergoeding voor het renteverlies berekenen. Je ziet hoe we het bedrag berekenen waarover je een vergoeding moet betalen, met welke rentes we de vergoeding berekenen en hoe we de vergoeding bepalen.

Bekijk hier een rekenvoorbeeld

Heb je een hypotheek bij BLG Wonen en wil je weten wat voor jou van toepassing is? Dit kun je bekijken via , kies voor Extra Aflossen óf voor Tussentijds Rente aanpassen.

Link naar andere pagina's