Hypotheek verhogen
Op deze pagina:
Manieren om je hypotheek te verhogen
Het verhogen van je hypotheek kan, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, op verschillende manieren. Je hypotheek mag na de verhoging niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde. In het geval van een verbouwing met energiebesparende voorzieningen kun je onder voorwaarden extra lenen en mag de hypotheek niet hoger zijn dan 106% van de marktwaarde. Het verhogen van je hypotheek kan met een onderhandse verhoging of door een extra hypotheek af te sluiten.
Je hypotheek onderhands verhogen
Toen je je huis kocht, ben je bij de notaris geweest. Als je er toen voor hebt gekozen je hypotheek hoger in te schrijven dan hij daadwerkelijk was, kun je je hypotheek onderhands verhogen. ‘Onderhands’ betekent dat je een onderlinge afspraak maakt met je hypotheekverstrekker. Je hoeft hiervoor dus niet opnieuw naar de notaris.
Als je op je hypotheek hebt afgelost, kun je je hypotheek mogelijk ook onderhands verhogen. Je hypotheekschuld is dan namelijk gedaald, terwijl het bedrag dat bij de notaris staat ingeschreven hetzelfde is gebleven. Het bedrag dat je kunt verhogen is in dat geval het verschil tussen je huidige hypotheekstand en het ingeschreven bedrag. Je kunt je hypotheek alleen onderhands verhogen bij je huidige hypotheekverstrekker, want daar heb je immers de afspraken over je huidige hypotheek bij vastgelegd.
Een tweede (extra) hypotheek afsluiten
Als je je woning wilt verbouwen of verduurzamen, kun je hiervoor extra geld lenen door een tweede hypotheek af te sluiten naast je huidige hypotheek. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing. Een tweede hypotheek sluit je af als je geen hogere inschrijving hebt, zoals hierboven beschreven. Het extra bedrag dat je leent wordt in een bouwdepot gestopt. Hieruit betaal je de rekeningen voor de verbouwing.
Bij het afsluiten van een tweede hypotheek heeft je hypotheekverstrekker ongeveer dezelfde documenten nodig als bij de aankoop van je huis en het afsluiten van je bestaande hypotheek. Denk aan een taxatierapport, salarisstroken, een werkgeversverklaring en bankafschriften.
Goed om te weten: dat je hypotheek hoger staat ingeschreven bij de notaris betekent niet automatisch dat je je hypotheek onderhands kunt verhogen. Het aanvragen van een verhoging van je hypotheek werkt namelijk hetzelfde als het aanvragen van een eerste hypotheek: de hypotheekverstrekker bepaalt of je voldoet aan de inkomenseisen die op dat moment gelden. Bovendien stijgen je maandlasten als je je hypotheek verhoogt. Als blijkt dat je inkomen of de waarde van je huis niet hoog genoeg is, kan de hypotheekverstrekker de verhoging afwijzen.
Marktwaarde
Als je je hypotheek verhoogt, hebben we meestal een taxatie van je huis nodig. De nieuwe marktwaarde geldt dan ook voor je bestaande hypotheek bij ons. Verandert daardoor de tariefgroep van je hypotheek? Dan verandert meestal ook je rente meteen. Alleen bij de Bespaarhypotheek is de rente ook gekoppeld aan je energielabel die bepaalt in welke energiegroep en tariefgroep je valt. Lees er meer over op de pagina ‘Tariefgroepen Bespaarhypotheek’.
Wat zijn de kosten voor het verhogen van je hypotheek?
Als je ervoor kiest je hypotheek onderhands te verhogen, hoef je niet naar de notaris en betaal je dus geen notariskosten. Wel betaal je, net als bij een eerste hypotheek, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek (advies en bemiddeling). Ook moet je het huis opnieuw laten taxeren. Tot slot moet je een tweede hypotheek opnieuw laten inschrijven. Daarvoor betaal je notariskosten. Als je je hypotheek verhoogt voor het verbouwen of verbeteren van je huis zijn de eenmalige kosten en de hypotheekrente van de verhoging onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Je gebruikt je huis als hoofdverblijf.
- Je gebruikt de verhoging van je hypotheek voor het verbeteren van de kwaliteit van je huis, dus bijvoorbeeld voor een verbouwing van je badkamer, een nieuw dak of energiebesparende maatregelen.
- Je lost het verhoogde deel van je hypotheek in maximaal 30 jaar af met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Als je een aflossingsvrije hypotheek voor je verbouwing afsluit, zijn de eenmalige kosten en hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar.
Je hypotheek met NHG verhogen
Heb je je hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en wil je je hypotheek verhogen? Zorg er dan voor dat de totale hypotheek inclusief de verhoging onder de NHG-grens blijft (€ 435.000 in 2024), dan is de verhoging mogelijk met NHG (ongeacht de hoogte van de woningwaarde). Is de totale hypotheek boven de NHG-grens, dan is de verhoging deels met en deels zonder NHG aan te vragen, en blijft de NHG op de bestaande hypotheek ongewijzigd. Heb je een hypotheek zonder NHG, en wil je de hypotheek verhogen met NHG, dan kan dit tot de NHG kostengrens. De woningwaarde moet dan binnen de kostengrens liggen.
Je hypotheek oversluiten en verhogen
Als je je hypotheek wilt verhogen, kan het in sommige gevallen interessant zijn om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Misschien kun je bij BLG Wonen wel profiteren van een lagere rente en kiezen voor voorwaarden die passen bij jouw huidige situatie. Bovendien zijn er bij ons verschillende manieren om de verbouwing van je huis mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Maar let op: het oversluiten van je hypotheek is niet kosteloos. Soms wegen de kosten niet op tegen de investering. Lees meer over het oversluiten van je hypotheek.
Het oversluiten van je hypotheek kost iets meer tijd en uitzoekwerk dan alleen het verhogen van je hypotheek, maar het kan enorm schelen in de kosten. Een hypotheekadviseur kan je helpen uitzoeken wat voor jou de beste keuze is. Voor een adviesgesprek brengt een adviseur kosten in rekening. De kosten kunnen per adviseur verschillen.
Vind een onafhankelijke adviseur