Op deze pagina:

Is een taxatie verplicht?

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een bestaand huis, ben je meestal verplicht een taxatie uit te laten voeren. Voordat een hypotheekverstrekker jou een hypotheek verstrekt, wil hij weten wat het huis waard is.

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan is een taxatie niet verplicht als je het huis direct na oplevering koopt. Een taxatie is wel verplicht als je een huis in eigen beheer bouwt, met een eigen architect en aannemer.

Waarom laat je een taxatie uitvoeren?

Je kunt een huis om verschillende redenen laten taxeren:

  • Je gaat je huis verkopen en wilt weten wat het waard is om een goede verkoopprijs te kunnen bepalen
  • Je gaat een huis kopen en wordt door je hypotheekverstrekker gevraagd een taxatie uit te laten voeren om in aanmerking te komen voor een hypotheek
  • Je wilt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde die voor je huis is vastgesteld
  • Je wilt de herbouwwaarde van je huis bepalen, zodat je de juiste premie voor je opstalverzekering kunt laten berekenen

Hoe werkt een taxatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van je huis te bepalen: een online taxatie (Hybride taxatie) of een volledig taxatierapport.

De Desktop Taxatie

Bij de Desktop Taxatie wordt de waarde van een huis bepaald aan de hand van online beschikbare gegevens. Een taxateur controleert vervolgens de waarde op afstand, dus zonder langs te gaan bij het huis.

Lees hier hoe de Desktop Taxatie werkt

Volledig taxatierapport

Een taxatie laat je uitvoeren door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Als je je huis koopt met hulp van een aankoopmakelaar kan de makelaar een taxateur voor je zoeken. De taxatie wordt uitgevoerd nadat je het met de koper eens bent geworden over de koopsom van het huis en het koopcontract hebt getekend. Tijdens de taxatie beoordeelt de taxateur het huis op onder andere de volgende aspecten:

  • De ligging en omgeving van het huis
  • Het totale woonoppervlak
  • Het bouwjaar van het huis
  • Het energielabel
  • De staat van het onderhoud
  • Isolatie
  • Het type huis (vrijstaand of een rijtjeshuis)
  • Eventuele energiebesparende maatregelen
  • De woningmarkt: vraag en aanbod

Een taxateur kijkt niet naar de bouwkundige staat van een huis. Daarvoor laat je een bouwkundige keuring uitvoeren. Meestal ben je als koper niet bij de taxatie aanwezig. Na ongeveer een week ontvang je het taxatierapport. Daarin staan alle bevindingen van de taxateur en de taxatiewaarde.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Goed om te weten: een volledige taxatie is niet altijd nodig. Soms is de Desktop Taxatie voldoende. De kosten zijn dan een stuk lager en je hebt het taxatierapport sneller in huis.

Je kunt bij BLG Wonen geen Desktop Taxatie gebruiken als je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis, woonboot, woon-/winkelpand of kantoorpand. De Desktop Taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Wat zijn de kosten van een taxatie?

Er zijn geen vaste prijzen voor de taxatie van een huis. De kosten voor het taxeren van een huis verschillen per taxateur. Sommige taxateurs werken met een percentage van de getaxeerde waarde, bijvoorbeeld 0,2%. Andere taxateurs werken met een vast tarief, ongeacht de getaxeerde waarde. We raden je daarom aan verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken. De kosten van een taxatie zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting.

Het verband tussen de taxatiewaarde en de koopsom

Het is belangrijk dat er weinig verschil zit tussen taxatiewaarde van het huis en de koopsom die je bent overeengekomen met de koper. De maximale hypotheek die je kunt krijgen is namelijk niet alleen gebaseerd op je inkomen, maar ook op de taxatiewaarde van het huis. Je kunt tegenwoordig 100% van de woningwaarde lenen . Wil je je woning verduurzamen, dan kun je bij ons tot 106% lenen voor energiebesparende voorzieningen.

Is de taxatiewaarde veel lager dan de koopsom? Dan krijg je mogelijk minder hypotheek dan de koopsom en moet je eigen geld inbrengen om het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde te kunnen financieren . Het kan natuurlijk ook andersom: de taxatiewaarde is hoger dan de aankoopsom. Dan heb je als koper een goede deal gemaakt.

Een waardebepaling is geen taxatie

Wil je weten of de vraagprijs van een woning die je op het oog hebt reëel is? Dan hoef je geen taxatie uit te laten voeren, maar kun je een waardebepaling uitvoeren. Dit is een globale schatting van de waarde van een huis; een taxatie is een officiële waardebepaling. Je kunt een waardebepaling niet gebruiken om een hypotheek aan te vragen. Lees op de pagina ‘Wat is mijn huis waard’ meer over waardebepaling.

Mogelijk vind je dit ook interessant: