Hoeveel kan ik lenen?

Ga je een huis kopen of heb je er al één op het oog? Je ziet het vast helemaal voor je: een schitterende woonkeuken met openslaande deuren of een nieuwe badkamer die zo groot is dat je erin verdwaalt? Het zijn allemaal mooie dromen, maar hoeveel kun je eigenlijk lenen? Dat hangt af van je persoonlijke situatie, je portemonnee, je droomhuis en ook van je hypotheekverstrekker. Onze hypotheektool geeft je een indicatie van hoeveel jij kunt lenen.

Maximale hypotheek berekenen

Een hypotheek en je persoonlijke situatie

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld je leeftijd en je burgerlijke staat. Mag je bijna met pensioen? Dan gelden andere regels voor wat je maximaal kunt lenen. Koop je een huis samen met je partner? Dan telt zijn of haar inkomen voor een gedeelte mee in de berekening.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie.

Je hypotheek en je portemonnee

Ook je portemonnee is een belangrijke factor. Als je je spaargeld, salaris en schulden tegen elkaar afzet, hoeveel geld kun je dan besteden aan een hypotheek? Heb je vaste financiële verplichtingen? Je betaalt bijvoorbeeld partneralimentatie of je hebt een creditcardschuld of een studieschuld die je moet afbetalen. Dan blijft er minder geld over om uit te geven aan je nieuwe woning. Kortom: je huidige en toekomstige financiële situatie beïnvloeden je maximale hypotheek.

Krijg je het financiële plaatje niet rond? Misschien kunnen je ouders helpen bij het kopen van een huis of is een huis met koopgarant een optie?

Je huidige en toekomstige financiële situatie beïnvloeden je maximale hypotheek.

Geld lenen voor je droomhuis

De woning zelf is ook een hoofdrolspeler in dit vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan de marktwaarde van de huizen die je hebt gezien. Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wil je je huis verduurzamen, bijvoorbeeld met (betere) isolatie of zonnepanelen? Dan kun je onder voorwaarden tot 106% van de waarde van de woning lenen. Ook de keus bestaande bouw of nieuwbouw bepaalt mede de hoogte van je maximale hypotheek.

Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen.

Elke hypotheekverstrekker is anders

Ben je starter, zzp’er of heb je een afwijkende financiële situatie? Dan is het vaak minder eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Bij BLG Wonen denken we ook in speciale gevallen met je mee. Dat doen we al sinds onze oprichting in 1954, toen we mijnwerkers in Limburg de kans gaven op een eigen huis.

Een eigen huis geeft een gevoel van zekerheid en geluk. We streven naar een toegankelijke woningmarkt – voor iedereen. Daarom denken we ook in speciale gevallen met je mee. Bovendien houden we de markt in de gaten en spelen we in op veranderingen. Zo bieden we je een scherpe rente en kun jij hopelijk je droomhuis kopen.

Maximale hypotheek berekenen

Wil je weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige rente? Onze hypotheektool geeft je altijd een goede indicatie van wat je op dit moment kunt lenen. Nieuwsgierig? Vul de tool nu in!