Op deze pagina:

Eenmalige kosten aankoop woning aftrekbaar

Bij de aankoop van je huis en het afsluiten van een hypotheek maak je verschillende kosten. Sommige van deze eenmalige kosten kun je meenemen in de belastingaangifte. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en dat is natuurlijk mooi meegenomen! In het eerste jaar na de aankoop van je huis mag je de kosten die je hebt gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek onder voorwaarden ook aftrekken. Hieronder hebben we de eenmalige aftrekbare kosten voor de aankoop van je huis op een rijtje gezet:

Advieskosten Heb jij je laten adviseren over een hypotheek door een hypotheekadviseur? Dan mag je deze advies- en bemiddelingskosten aftrekken.
Notariskosten Bij de notaris laat je een hypotheek- en eigendomsakte opmaken. Alleen de kosten voor het opmaken van de hypotheekakte mag je meenemen als aftrekbare kosten.
Taxatiekosten Bij een hypotheekaanvraag is het (bij ons) verplicht om een taxatierapport aan te leveren. De kosten die je hiervoor hebt gemaakt, zijn aftrekbaar.
Kosten Nationale Hypotheek Garantie Heb jij een huis gekocht met NHG ofwel Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag je ook deze kosten meenemen als aftrekbare kosten.
Opstalvergoeding of erfpachtcanon als je eigenaar bent van een huis waarop erfpacht rust en je de woning gebruikt als hoofdverblijf kun je het erfpachtcanon - onder voorwaarden - aftrekken van de belasting. Dit kan alleen als de erfpacht rust op de grond en niet ook op het huis.
Kosten voor verlengen hypotheekofferte Heb je kosten gemaakt om de hypotheekofferte te verlengen? Dan kun je ook deze kosten aftrekken.

Hypotheekrente aftrekken

Als je een huis hebt gekocht met een annuïtaire- of lineaire hypotheek dan mag je de hypotheekrente aftrekken. Dit zijn kosten die je jaarlijks mag aftrekken. Wel zijn er een aantal spelregels. Welke regels dat zijn, vind je op de pagina ’Hypotheekrenteaftrek’ .

Aftrekbare kosten bij aankoop nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis gaat het net even anders. Zo mag je vanaf het moment dat je de koop- of aanneemovereenkomst van je nieuwbouwhuis hebt getekend, de bouwrente aftrekken. Dit kan maximaal twee jaar en alleen zolang je het bouwdepot gebruikt voor je nieuwbouwhuis. Dit wordt ook wel de tweejaarsregeling genoemd.


Al met al zijn er best veel aftrekbare kosten bij aankoop van een woning. Zeker in het eerste jaar nadat je jouw droomhuis hebt gekocht. We kunnen ons wel voorstellen dat zo’n belastingaangifte best ingewikkeld is. Ondanks dat alle gegevens al (zo veel mogelijk) ingevuld zijn, moet je toch even goed kijken. Kom je er niet uit? Of wil je er voor de zekerheid hulp bij? Vraag dan jouw financieel adviseur. Hij of zij kan je goed op weg helpen of de aangifte voor je doen. De adviseur brengt hiervoor wel kosten in rekening.

Meer informatie

Meer weten over rente en de belasting? Dan zijn deze pagina’s misschien ook wel interessant voor jou: