Welke tariefgroepen zijn er?

Voor de Bespaarhypotheek hebben we vijf tariefgroepen:

 • Een hypotheek met NHG
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 60% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 80% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 90% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, hoger dan 90% van de marktwaarde

Energiegroepen

Bij elke tariefgroep horen drie energiegroepen:

 • Energielabel A of hoger
 • Energielabel B
 • Energielabel C of lager

Een energielabel vraag je aan bij een energieadviseur. Jouw energieadviseur registreert het label in de centrale database bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wij kunnen inzien bij RVO wat je energielabel is.

Geen energielabel geregistreerd of verlopen na 10 jaar? Dan valt je hypotheek in energiegroep C of lager. ls je energielabel verlopen? Dan passen we je rente tijdens de rentevaste periode niet aan.

Lees hier meer over het aanvragen van een energielabel

Weten wat het huidige energielabel is van jouw woning of de woning die je op het oog hebt? Kijk op: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Je tariefgroep berekenen

Zo bereken je je tariefgroep: deel je hypotheek door de marktwaarde van je huis vermenigvuldig dit met 100. Bijvoorbeeld:

 • Je hypotheek is € 175.000
 • De marktwaarde van je huis is € 230.000

Je valt dan in de tariefgroep tot en met 80%, want € 175.000 / € 230.000 * 100 = 76%.

Je tariefgroep verlagen

Je hypotheek kan in een lagere tariefgroep komen als je (extra) aflost of als de waarde van je huis is gestegen. En je kunt in een andere energiegroep komen als je je huis energiezuiniger maakt voor een hoger energielabel.
 • Valt je hypotheek in een lagere tariefgroep omdat je aflost? Of in een hogere energiegroep, omdat je huis een hoger energielabel heeft? Dan hoort daar een lagere rente bij. We passen je rente automatisch aan op de 1e van de maand.

  Lees meer over extra aflossen

  Voorbeeld 1: je lost je hypotheek voor een deel af

  • Je hypotheek is € 320.000
  • De marktwaarde van je huis is € 350.000
  • Je hypotheek valt in de tariefgroep hoger dan 90% met een rentepercentage van 4,52% (voorbeeldrente)
  • Je huis heeft energielabel B en valt in energiegroep B


  Je lost elke maand € 209 af. Na 2 jaar heb je € 5.016 afgelost. Vanaf 1 april valt je hypotheek in de tariefgroep tot en met 90%, binnen energiegroep B.

  We passen je rente automatisch aan op 1 april naar de rente passend bij tariefgroep tot met 90%, binnen energiegroep B: 4,36% (voorbeeldrente). Het nieuwe maandbedrag schrijven we af op 1 mei.

  Voorbeeld 2: Je maakt je huis energiezuiniger

  • Je hypotheek is € 350.000
  • De marktwaarde van je huis is € 350.000
  • Je hypotheek valt in de tariefgroep hoger dan 90% met een rentepercentage van 4,57% (voorbeeldrente)
  • Het energielabel van je huis is C en valt in energiegroep C of lager


  Na het verduurzamen van je huis laat je op 20 mei energielabel A registreren bij RVO. Je gaat daarmee van energiegroep C of lager naar energiegroep A.

  In juni controleren wij je nieuwe energielabel bij RVO. We passen je rente automatisch aan op 1 juli naar de rente passend bij energiegroep A binnen de tariefgroep hoger dan 90%: 4,47% (voorbeeldrente). Het nieuwe maandbedrag schrijven we automatisch af op 1 augustus.

  In Mijn BLG en je hypotheekofferte zie je vooraf wat je nieuwe rente wordt als je aflost of je huis energiezuiniger maakt. Daar staat je rente van dit moment en de rentes die horen bij de andere tarief- en energiegroepen van jouw hypotheek.

 • Is tijdens je rentevaste periode de waarde van je woning gestegen? Dan is het met de Bespaarhypotheek niet mogelijk naar een lagere tariefgroep te gaan. Pas als je rentevaste periode afloopt, kun je vanaf drie maanden voor de einddatum een nieuwe marktwaarde van je huis doorgeven. Je regelt dit gemakkelijk zelf in Mijn BLG. Met de BLG Wonen Hypotheek kun je wel tussentijds naar een lagere tariefgroep bij een stijging van de waarde van je woning.

  Goed om te weten: om de waarde van je huis door te geven, heb je een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport nodig. Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een Desktop Taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis.

  Lees meer over het taxeren van je huis

 • Ja, dat kan als we opnieuw kijken naar de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Geef je aan het einde van de rentevaste periode een lagere waarde van je huis aan ons door (geen verplichting)? Of vraag je een verhoging van je hypotheek aan? Dan kun je in een hogere tariefgroep komen.
 • Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Daarom is het soms belangrijk dat je een nieuw definitief energielabel laat registreren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe rentevaste periode kiest of je je hypotheek verhoogt. Laat je op die momenten geen nieuw energielabel registeren? Dan kan je hypotheek in de laagste energiegroep terechtkomen en krijg je de rente die daarbij hoort. In MijnOverheid zie je tot wanneer het energielabel van je huis geldig is. Eindigt de geldigheid van je energielabel tijdens je rentevaste periode? Dan veranderen we je rente tijdens die periode niet.

Hypotheekrente en de belasting

Aanpassing van de hypotheekrente kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Gebruik je de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen. Zo voorkom je dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Lees hier meer over je hypotheek en de belasting