De koopgarantregeling

Stel: je hebt al een tijdje een serieuze baan met een leuk salaris, maar het is helaas niet genoeg om een huis van te kopen. Gelukkig bestaat er een aantal regelingen, die het voor mensen met een lager inkomen soms toch haalbaar maken om een eigen huis te kopen. Bijvoorbeeld de koopgarantregeling. Hoe werkt die precies? 

Hoe werkt koopgarant? 

Koopgarant is een regeling waarmee je met ‘korting’ een woning koopt van een woningcorporatie of een projectontwikkelaar. De woningcorporatie garandeert het huis binnen drie maanden weer van je terug te kopen als je verhuist. Je kunt je woning niet aan iemand anders verkopen. Dankzij deze regeling koop je het huis voor een bedrag dat lager ligt dan de marktwaarde. Zo kun je ook met minder inkomen een eigen woning kopen tegen betaalbare maandlasten.  

Voor wie is de koopgarantregeling bedoeld? 

Koopgarant is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, zoals bijvoorbeeld starters of ouderen. 

Hoe werkt koopgarant bij de verkoop? 

Verbouw je je huis en levert dit bij de verkoop meerwaarde op? Dan is die meerwaarde normaal gesproken volledig van jou. Dat geldt ook wanneer je verlies maakt op een huis. Bij een woning met koopgarant werkt dat iets anders. Bij verkoop deel je de winst of het verlies met de woningbouwcorporatie. Hoe dat precies verdeeld wordt, hangt af van het kortingspercentage waarmee je de woning hebt gekocht.

Welke andere regelingen en koopconstructies accepteert BLG Wonen? 

Naast de koopgarantregeling is er nog een aantal constructies die jouw eerste huis misschien dichterbij brengen. Op de website van 'NHG' staat de volledige lijst met geaccepteerde constructies.

Wil je weten wat past bij jouw situatie? Laat je informeren door een onafhankelijk hypotheekadviseur