Checklist woonwensen

Ben je op zoek naar je eerste huis? Leuk! Misschien heb je je al een beetje in verdiept in de materie en weet je al wat je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen. Toch lijkt je droomhuis nog ver weg. Als je weet wat je belangrijk vindt, zoek je gerichter. Maar waar moet je op letten bij je eerste huis? Deze checklist helpt je op weg.

Let op: deze checklist is zorgvuldig samengesteld, maar mogelijk niet helemaal compleet.

1. Heeft je eerste huis een gunstige ligging?

Kijk niet alleen naar de binnenkant van een nieuw huis. Let ook op de ligging. Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt of school? Hoe zit het met openbaar vervoer en hoe lang duurt het voordat je de snelweg op rijdt? Aan het interieur van je nieuwe woning kun je veel veranderen; met de ligging is dat lastiger. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt.

2. Ligt je starterswoning in een prettige buurt?

Zoek je een huis in een buurt waar kinderen op straat kunnen spelen? Woon je graag midden in het centrum? En hoe veilig is het daar? De buurt waarin je woont, kan heel bepalend zijn voor je woonplezier in de toekomst. Weet je in welke woonplaats je je eerste huis zoekt? Doe dan wat onderzoek naar de verschillende wijken en buurten in die gemeente.

3. Welke parkeermogelijkheden biedt je nieuwe huis?

Wil je je auto straks direct naast je woning kunnen parkeren en ga je in het centrum van een stad wonen? Dan heb je vaak een parkeervergunning nodig, die je digitaal of bij de balie van het gemeentehuis aanvraagt. Zet je je auto het liefst weg op privéterrein? Zoek dan naar een huis met carport of eigen parkeerplaats voor je woning.

4. Welke verbouwingsmogelijkheden biedt je eerste huis?

Vraag jezelf af: is de indeling van de woning zo goed? Is er voldoende licht? Is de badkamer groot genoeg? Zit de keuken op een logische plek? Onderzoek goed wat de mogelijkheden zijn als je wilt verbouwen. Zo stuit je straks niet op een draagmuur als je nu al plannen hebt voor een grootse verbouwing. Ook monumentale panden mag je niet altijd zomaar verbouwen of renoveren. Soms heb je bijvoorbeeld een speciale vergunning nodig.

5. Welk energielabel heeft de woning?

Sinds januari 2015 moet elk huis dat wordt verkocht een energielabel hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is bijvoorbeeld goed geïsoleerd, heeft een energiezuinige verwarming of zonnepanelen. Met een energiezuinige woning bespaar je dus mogelijk op energiekosten.

Duurzaam wonen

Koop je je eerste huis? Je kunt er ook voor kiezen om het te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of (betere) isolatie. We hebben voor je op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn om duurzamer te wonen én vooral hoe je dat financiert.

Lees meer over het kopen van je eerste huis: