Op deze pagina:

Een hypotheek met een BKR-registratie: kan dat?

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) staan leningen geregistreerd die je hebt afgesloten en hoger zijn dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon van € 900 waar je € 600 voor aanbetaalt en waarvoor je € 300 leent. De aflossing en rente over deze € 300 wordt maandelijks verrekend via je abonnement. Dit bedrag wordt geregistreerd bij BKR.

Een positieve of negatieve BKR-registratie?

Een BKR-registratie kan zowel positief als negatief zijn. Als je netjes aan je betaalverplichtingen voldoet, is dat een positieve registratie. Heb je een betalingsachterstand van 90 dagen? Dan heb je een negatieve BKR-registratie.

Wat zijn BKR-geregistreerde schulden?

BKR-geregistreerde schulden zijn leningen die geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het zijn leningen die hoger zijn dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand. Dat geldt bijvoorbeeld voor je mobiele telefoon, als je die tijdens de looptijd van je abonnement afbetaalt, maar ook voor een private leaseauto. Als je iets op krediet koopt of afbetaalt, bijvoorbeeld via je creditcard of roodstand, sta je bij het BKR geregistreerd.

Private leaseauto

Rijd je in een private lease auto? Ook dat wordt vastgelegd bij het BKR. Dat is wettelijk verplicht. Een private leaseauto heeft invloed op je maximale hypotheekberekening. Per 1 april 2022 telt een private leaseauto voor 100% mee in de berekening van wat je maximaal kunt lenen (dit was 65%). In onderstaand rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dit werkt en wat dit betekent voor je hypotheek.

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt een contract voor een private leaseauto voor 5 jaar en betaalt daarvoor € 400 per maand. Het leasecontract bedraagt in totaal € 24.000. Hiervan werd tot 1 april 2022 € 15.600 (65%) geregistreerd bij BKR op jou naam. Vanaf 1 april 2022 wordt € 24.000 (100%) geregistreerd. Oude registraties worden omgerekend naar 100%.

Zou je zonder private lease per maand € 1.000 kunnen betalen aan je hypotheek; met private lease houd je daarvoor maandelijks € 600 over. Je kunt dus minder lenen voor het kopen van een huis.

Ter vergelijking: tot 1 april 2022 kon je maximaal € 740 per maand besteden aan maandelijkse hypotheeklasten.


BKR-registratie hypotheek

Een hypotheek wordt niet geregistreerd bij het BKR. Kun je echter drie maanden achter elkaar niet voldoen aan de betaling van je hypotheek, dan wordt je betalingsachterstand wel negatief geregistreerd.

Krijg ik een hypotheek met een BKR-registratie?

Met een positieve BKR-registratie is het mogelijk een hypotheek af te sluiten. Een positieve registratie heeft wel invloed op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Als je een negatieve BKR-registratie hebt, vormt dat een probleem voor je hypotheekaanvraag. Je krijgt een negatieve registratie bij een betalingsachterstand van 90 dagen.

Hypotheek met een negatieve BKR-registratie: ja of nee?

Met een negatieve BKR-registratie, krijg je bij BLG Wonen en de meeste andere geldverstrekkers geen hypotheek. Probeer eerst je betalingsachterstand weg te werken. Na aflossing van een lening blijft jouw kredietregistratie nog 5 jaar staan. Deze informatie zal een hypotheekverstrekker meenemen bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag.

Heb jij een positieve of negatieve BKR-registratie? Ga dan voor een passend advies over wat er voor jou mogelijk is naar een hypotheekadviseur . Een adviseur zal hier meestal kosten voor in rekening brengen.

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Als je een betalingsachterstand oploopt, kan de kredietverstrekker dit melden bij het BKR. Dat doet de bank pas als je niet hebt gereageerd op herinneringen om te betalen. Vaak neemt de bank ook eerst nog contact met je op om je situatie te bekijken.

Lukt het niet de betalingsachterstand binnen 90 dagen weg te werken, dan meldt de bank het bij het BKR. Je kunt je BKR-registratie altijd inzien door een uitdraai van je gegevens aan te vragen bij BKR. Of je kunt zelf online inloggen bij het BKR om live inzage te krijgen in het register.

Geldt mijn studieschuld ook als negatieve BKR-registratie?

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR. Geldverstrekkers kunnen dus niet zien of jij een studieschuld hebt. Toch ben je bij het kopen van een huis verplicht je schulden en financiële verplichtingen te melden. Het is niet verstandig dat je je studieschuld verzwijgt. Meld de studieschuld bij je adviseur, zodat hij een helder inzicht heeft in jouw financiële situatie en je een passend advies voor een lening kan geven. Zo voorkom je betalingsproblemen en kun je je studieschuld én je hypotheek gewoon afbetalen.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Wil je graag een huis kopen, maar sta je geregistreerd bij het BKR? Bespreek jouw situatie met een hypotheekadviseur. Hij kan je een advies geven dat past bij jouw situatie. Een adviseur zal hier kosten voor in rekening brengen. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur bij jou in de buurt


Meer weten over: