Een hypotheek afsluiten als starter

Om een hypotheek aan te vragen, maak je een afspraak voor een adviesgesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. De adviseur berekent op basis van jouw financiële gegevens wat je maximaal kunt lenen. Hij of zij bespreekt met jou je hypotheekmogelijkheden en adviseert welke hypotheek(vorm) het beste bij jouw situatie past. Bovendien vraagt de adviseur de hypotheek voor jou aan en helpt én ontzorgt je tijdens dat proces. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. De tarieven verschillen per adviseur.

Plan een adviesgesprek met een adviseur

Zo werkt een adviesgesprek


  • Als je een huis koopt, kun je uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Welke vormen er zijn en welke het beste bij jou past, is afhankelijk van je (financiële) situatie. Lees meer over de mogelijke hypotheekvormen.

    Overzicht hypotheekvormen

  • Als je geld leent voor een koophuis betaal je naast aflossing ook hypotheekrente. Dit kan een vaste of variabele rente zijn. En de rente kun je kort of lang vastzetten. Maar wat is een goede rente? En waar vind ik de actuele rentestanden?

    Bekijk de actuele hypotheekrente van BLG Wonen

    Antwoorden op de meestgestelde vragen over hypotheekrente

  • Heb je geen vast contract? Bijvoorbeeld omdat je ondernemer of zzp’er bent of in loondienst werkt met een flexibel- of uitzendcontract. Ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen.

    Hypotheekmogelijkheden zonder vast contract

  • Ben je akkoord met het hypotheekadvies van de adviseur, dan vraagt hij of zij bij BLG Wonen een Renteaanbod aan. Dit Renteaanbod bevat een rentevoorstel en een lijst van alle documenten die nodig zijn om een hypotheek aan te vragen.

    Lees hier welke documenten je nodig hebt

Verklaringen en regels voor de hypotheekaanvraag

Om een hypotheek te kunnen aanvragen, gelden bepaalde regels en heb je documenten nodig waarmee je kunt aantonen dat je de maandlasten kunt betalen.
  • Als je geen vast contract hebt, heb je een intentieverklaring nodig voor de hypotheekaanvraag. Hierin geeft jouw werkgever aan dat hij van plan is om jou na afloop van je huidige (tijdelijke) contract een vast contract te geven.

    Alles over de intentieverklaring

  • Bij een hypotheekaanvraag moet je aantonen dat je met jouw inkomen de hypotheeklasten kunt betalen. Dit doe je met een werkgeversverklaring of via ‘Inkomensbepaling Loondienst’.

    Lees meer over de werkgeversverklaring of Inkomensbepaling Loondienst

  • Wil je een nieuwbouwhuis kopen? Bij de aanvraag van een nieuwbouwhypotheek gelden andere regels dan bij die van een bestaande woning. Hier moet je rekening mee houden.

    Regels voor een nieuwbouwhypotheek

De hypotheek is rond: en dan?

Als alle documenten akkoord zijn, ontvang je een definitieve hypotheekofferte via je adviseur. Zodra wij deze getekend hebben ontvangen, is de financiering akkoord en kan de koop van je eerste huis doorgaan! Maar voordat je officieel huiseigenaar bent, moet je nog een aantal dingen regelen.
  • Op de dag van de overdracht ga je naar de notaris, waar je de leveringsakte en hypotheekakte tekent. Hier lees je hoe het bezoek aan de notaris werkt en wat de kosten zijn.

    Naar de notaris: zo werkt het

  • Na het bezoek aan de notaris is het huis officieel van jou. Tijd om te klussen, verbouwen of verhuizen. We hebben een aantal handige tips op een rij gezet die je kunt gebruiken als je gaat verhuizen of verduurzamen. Ook vertellen we wat je moet weten over de aflossing van je hypotheek, de WOZ-waarde en wat je kunt doen als je in betalingsproblemen komt.

    Goed om te weten: na de aankoop

Meer informatie over het kopen van je eerste huis