Een frisse, nieuwe woning, die je kunt inrichten zoals jij wilt. Dat lijkt jou wel wat. Maar hoe gaat het kopen van een nieuwbouwhuis? In 8 stappen vertellen we je wat er komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis.


Op deze pagina:

1. De voordelen en nadelen van nieuwbouw

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je de eerste bewoner bent, alles nieuw is en dat je de eerste jaren weinig onderhoudt hebt. Een nadeel is wel dat het traject van koop tot oplevering vaak lang duurt. Twijfel je nog een beetje? Wij hebben de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw voor je op een rij gezet. Zo kun je een goede keus maken voor jouw nieuwbouwdroom of toch voor die bestaande woning.

2. Hoeveel kan ik lenen?

Een hypotheek voor nieuwbouw heeft net wat andere regels dan een hypotheek voor een bestaande woning. Koop je een nieuwbouwwoning in een project of in eigen beheer? Hoe wordt je maximale hypotheek berekend? Wanneer vraag je een nieuwbouw hypotheek aan? Hoe zit het met verlengingskosten van de hypotheekofferte en wat kun je doen als je te maken krijgt met dubbele lasten? Op de pagina ‘Hypotheek afsluiten voor een nieuwbouwhuis’ geven we antwoord op deze vragen.

3. Kosten nieuwbouwwoning

Heb jij je ingeschreven en ben je ingeloot voor een woning? Gefeliciteerd! Tijd om plannen te maken én de kosten in kaart te brengen. Het is goed om te weten welke kosten er gemaakt worden voor de bouw van de woning en hoeveel je kunt en wilt besteden aan de inrichting van je huis. De aankoopsom van de woning staat vast. Die is bekend als je ingeloot bent.


Omdat je de eerste bewoner bent, hoef je geen rekening te houden met overdrachtsbelasting of kosten voor een makelaar of taxatie. Je hebt wel met andere (bijkomende) kosten te maken, zoals bouwrente of meerwerk.

Bouwrente

Een van de bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden, is bouwrente. Dit is de rente die je aan de aannemer of ontwikkelaar betaalt voor de kosten die hij al heeft gemaakt voor de start van de bouw.

Meerwerk

Aan het bouwplan van de woning kun je vaak extra opties toevoegen, zoals een uitbouw, apart toilet of extra stopcontacten. Dit meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. Een adviseur zal (een schatting van) deze kosten, op basis van jouw wensen, meenemen in een advies voor een passende hypotheek.

In ons kostenoverzicht maken we voor je inzichtelijk welke kosten je kunt verwachten.

4. Een hypotheek voor je nieuwbouwhuis

Het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwhuis werkt vaak net even iets anders dan het afsluiten van een hypotheek voor een bestaande woning. Je weet namelijk bij de koop van de nieuwbouwwoning niet altijd precies wanneer de bouw van het project start en wanneer je de hypotheek nodig hebt.
Je adviseur vraagt een renteaanbod aan bij een hypotheekverstrekker.

Wanneer hypotheek aanvragen?

Als je bent ingeloot voor een woning en je weet zeker dat dit jouw droomhuis wordt, teken je de koop- /aanneemovereenkomst. Als de handtekening is gezet, is het tijd om de hypotheek aan te vragen en maak je een afspraak met een hypotheekadviseur. Op basis van jouw financiële situatie brengt hij een advies uit voor de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Op de pagina ‘Hypotheek afsluiten voor een nieuwbouwhuis’ leggen we verder uit hoe een hypotheek voor nieuwbouw werkt.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Goed om te weten: omdat het proces van nieuwbouw meestal langer duurt dan de koop van een bestaande woning, lukt het niet altijd om binnen 6 maanden naar de notaris te gaan voor het tekenen van de hypotheekakte. Daarom is bij ons de hypotheekofferte voor nieuwbouw standaard 12 maanden geldig. Al die tijd ben je verzekerd van een renteaanbod voor de financiering van je huis en heb je inzicht in je toekomstige maandlasten van je nieuwe hypotheek.


5. Dubbele lasten bij nieuwbouw

Heb je al een eigen woning of een huurhuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan krijg je vaak te maken met dubbele lasten. De gemiddelde bouwtijd van een nieuwbouwwoning ligt tussen de 6 en 12 maanden. Afhankelijk van de grootte van het project, wanneer de bouw start en hoe snel er gebouwd kan worden.
Heb je al een eigen woning of een huurhuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan krijg je vaak te maken met dubbele lasten.


Als de grond officieel wordt overgedragen, ga je naar de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en ga je voor de hypotheek voor je nieuwbouwhuis betalen. Zolang jij je eigen huis nog niet hebt verkocht of de huur nog niet hebt opgezegd en je nog niet in je nieuwe huis woont, heb je te maken met dubbele lasten.

Overbruggingskrediet

Na het tekenen van de koop- aanneemovereenkomst, verkoop je waarschijnlijk niet direct je oude woning. Je hebt immers nog geen idee van de planning. Je kunt dus nog geen gebruik maken van een eventuele overwaarde op je oude huis. Om een deel van die overwaarde alvast in je nieuwe huis en hypotheek te kunnen investeren, is een overbruggingskrediet mogelijk. Bij de verkoop van je oude huis, los je het overbruggingskrediet af.

6. Rekeningen betalen tijdens de bouw

Gedurende de bouw van je woning komen er facturen binnen voor o.a. de fundering, vloeren, dakpannen, het leidingwerk, enzovoort. Deze betaal je uit een zogenaamd bouwdepot. Als je bij de notaris bent geweest voor het tekenen van de hypotheekakte, wordt van de hypotheek eerst de grond betaald aan de ontwikkelaar. Samen met eventuele andere opstartkosten.
De facturen die je tijdens de bouw binnen krijgt, betaal je uit een zogenaamd bouwdepot.


Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort waaruit je de overige bouwrekeningen betaalt tijden de bouw.

Lees meer over het bouwdepot.

7. De oplevering van je nieuwbouwhuis

Na lang wachten is het eindelijk zover: je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Vaak word je een week of twee daarvoor al uitgenodigd voor een vooroplevering. Met de aannemer maak je dan een rondje door het huis en kun je de woning al controleren op eventuele gebreken.
Voor de oplevering van je nieuwbouwhuis heb je recht op een opleveringskeuring.


Als het huis klaar is voor oplevering, heb je recht op een opleveringskeuring. Het is verstandig om op dat moment een bouwkundige mee te nemen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Hij of zij zal kritisch kijken naar de staat van het huis. Weten waar je op moet letten? Je leest het op de pagina ‘Oplevering nieuwbouw'.

8. Inrichten en verhuizen

Als de oplevering achter de rug is, kan het kluswerk beginnen. Een nieuwbouwhuis wordt redelijk kaal opgeleverd, alle muren moeten waarschijnlijk gestukt, gesausd of behangen worden, de keuken kan geïnstalleerd worden en vergeet de vloeren, tuin en overige inrichting niet. Een flinke klus, maar het wordt helemaal jouw droomhuis.
Als de oplevering van je nieuwbouwwoning achter de rug is, kan het kluswerk beginnen.

De verhuizing

En na al dat klussen, is het tijd om te verhuizen. Onze checklist helpt je daarbij. Hierin vind je overzichtelijk zaken waar je aan moet denken voor je oude huis, je nieuwe huis en op de verhuisdag zelf. Succes en veel woonplezier!

Veelgestelde vragen over nieuwbouw

We begrijpen het als je na het lezen van deze pagina misschien nog niet alles rondom het kopen van een nieuwbouwwoning helder hebt. Daarom hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwhuis voor je op een rij gezet.