11 stappen op weg naar de verkoop van je huis

Stap 1: eerst kopen of verkopen?

Als je verhuisplannen hebt, is de eerste beslissing die je moet nemen: eerst kopen of verkopen? De veiligste keuze is om eerst je huidige woning te verkopen en daarna pas een nieuw huis te kopen. Maar het antwoord is ook afhankelijk van de situatie op de woningmarkt op het moment dat je wilt verkopen en je financiële situatie. Ben je eventueel in staat de lasten van twee woningen te betalen?
Bepaal als je wilt verhuizen of je eerst een huis koopt of je eerst je huis verkoopt.

Eerst huis kopen of verkopen? Bekijk de voor- en nadelen!

Goed om te weten: bij het verkopen van je huis komen allerlei kosten kijken. De kosten waar je aan kunt denken hebben we voor je op deze pagina op een rij gezet.

Stap 2: zelf je huis verkopen of met een makelaar?

Veel mensen kiezen ervoor om het verkopen van hun woning over te laten aan een makelaar. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kent een verkoopmakelaar de situatie op de woningmarkt en onderhandelt hij met potentiële kopers. Je huis verkopen zonder makelaar is ook een optie. Daarmee bespaar je geld, maar het kost wel veel tijd.
Je kunt je zelf je huis verkopen of een makelaar inschakelen.


De voor- en nadelen van een huis (ver)kopen met óf zonder makelaar

Stap 3: achterstallig onderhoud aanpakken

Achterstallig onderhoud kan potentiële kopers afschrikken. Zorg er daarom voor dat je huis in goede staat verkeert als je het gaat verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk, het repareren van houtrot of het vervangen van de cv-ketel, maar houd ook rekening met de kleinere klusjes. Zoals het repareren van een klemmende deur, een lekkende kraan of het schoonmaken van de goten en regenpijpen.
Pak achterstallig onderhoud aan voordat je je huis te koop zet.

Verbouwen

Ben je van plan om, voordat je je huis gaat verkopen, de badkamer, het toilet of de keuken te verbouwen? Dat kan, maar houd er rekening mee dat deze ruimten erg smaakgevoelig zijn.

Bekijk ons stappenplan 'Je huis verbouwen'

Stap 4: de vraagprijs bepalen

Om je huis zo snel mogelijk te verkopen, is het belangrijk een reële vraagprijs te bepalen. De prijs bepaal je onder andere op basis van de ligging van je huis en de staat waarin het verkeert. Maar doe ook onderzoek naar huizen in de buurt: welke huizen staan te koop, hoe lang en voor welk bedrag? Als je precies wilt weten voor welke prijs de huizen in jouw buurt onlangs zijn verkocht, kun je de aankoopprijzen opvragen bij het Kadaster.
Bepaal de vraagprijs voor de verkoop van je woning


Je kunt de waarde van je huis als richtlijn gebruiken voor het bepalen van de vraagprijs. De vraagprijs hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde van het huis; meestal ligt de vraagprijs iets hoger. Voor het uitvoeren van een waardebepaling kun je een makelaar inschakelen. Je hoeft hiervoor geen officiële taxatie uit te laten voeren.

Wat is mijn huis waard? Lees hier meer over de waardebepaling

Stap 5: energielabel aanvragen

Als je je huis gaat verkopen, moet je een energielabel aanvragen. Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van het huis en kan variëren van A++++ t/m G. Een A++++-label laat zien dat je huis zeer energiezuinig en goed geïsoleerd is. G staat voor zeer onzuinig. Een energielabel aanvragen is verplicht en moet je uiterlijk bij de overdracht van het huis aan de koper overhandigen. Je kunt je energielabel verbeteren door je huis te verduurzamen. Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzaam wonen te financieren.
Vraag energielabel aan voor de verkoop van je woning.

Stap 6: huis verkoopklaar maken

Voordat de bezichtigingen worden gepland, maak je je huis verkoopklaar. Je hebt al afgerekend met achterstallig onderhoud en kleine klusjes binnen- en buitenshuis, maar neem ook tijd om je huis op te ruimen en schoon te maken. Een schoon en opgeruimd huis komt namelijk ruimer over en bovendien staat het netjes op de foto’s voor Funda of een andere huizens
Maak je huis verkoopklaar voor de bezichtigingen


Wil je het verkoopklaar maken van je huis professioneel aanpakken? Dan kun je een verkoopstylist inschakelen die voor een neutrale, aansprekende inrichting kan zorgen. Een interieurfotograaf kan professionele foto’s maken.

Stap 7: bezichtigingen en/of Open Huis

Als je je huis verkoopt zonder makelaar ben je zelf verantwoordelijk voor het plannen en leiden van de bezichtigingen. Maak je gebruik van een verkoopmakelaar? Dan wordt dit voor je geregeld.
Plan bezichtigingen voor de verkoop van je huis of organiseer een Open Huis.

Open Huis

Naast de bezichtigingen kun je ook een Open Huis organiseren. Dit kun je zelf doen of via je verkoopmakelaar. Bij een Open Huis stel je je huis een dag (vaak in het weekend) open voor geïnteresseerden. Voor potentiële kopers kan de stap om langs te komen kleiner zijn bij een Open Huis dan bij een officiële bezichtiging, omdat ze hiervoor geen afspraak hoeven te maken.

Stap 8: onderhandelen

Zodra je een bod hebt ontvangen, kan het onderhandelen beginnen. De verkoopmakelaar die je ondersteunt bij het verkopen van je woning adviseert je over de vervolgstappen. Verkoop je je huis zonder makelaar, dan heb je zelf de leiding over de onderhandelingen.
Zodra je een bod hebt ontvangen voor je woning, kan het onderhandelen beginnen.

Of je je huis nu met een verkoopmakelaar of zelfstandig verkoopt, bedenk van tevoren op welk bedrag je minimaal wilt uitkomen na de onderhandelingen en op welke punten je bereid bent een potentiële koper tegemoet te komen. Probeer, zeker als je je huis snel wilt verkopen, verschillende manieren te bedenken om tot overeenstemming te kunnen komen. Ben je bijvoorbeeld flexibel in de overdrachtsdatum?

Stap 9: het koopcontract

Ben je mondeling met de koper tot overeenstemming gekomen? Dan kan het koopcontract worden opgesteld. Als je je huis via een makelaar verkoopt, stelt de verkoopmakelaar de overeenkomst op. Verkoop je je huis zelf, dan kun je gebruikmaken van een voorbeeld koopovereenkomst van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis.
Na een mondelinge overeenkomst kan het koopcontract worden opgesteld.


In het koopcontract staat onder andere wat je mondeling met de koper bent overeengekomen, zoals de ontbindende voorwaarden die de koper in het bod heeft opgenomen en eventuele zaken die de koper overneemt. Nadat de koopovereenkomst is getekend, heeft de koper drie dagen bedenktijd. Als verkoper heb je geen bedenktijd en zit je na het tekenen van het koopcontract aan de verkoop van je huis vast.

Stap 10: verhuizen en de overdracht

Zodra de bedenktijd is verstreken en de koper de financiering heeft geregeld, is de verkoop van je huis rond. Samen met de koper ben je een overdrachtsdatum overeengekomen. Op die dag wordt de koper officieel eigenaar en moet je dus verhuisd zijn. In de checklist verhuizen staat alles waar je aan moet denken als je gaat verhuizen. Ga je een ander huis kopen? Bekijk dan ook ons stappenplan huis kopen.
Als de koop rond is, is de volgende stap de overdracht en verhuizen.


De overdracht vindt plaats op de datum die je met de koper hebt afgesproken. De overdracht begint met een laatste inspectieronde door het huis, waarbij de koper kan zien of het huis wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Ook noteren jullie de meterstanden.

Naar de notaris

Na de inspectieronde brengen jullie een bezoek aan de notaris, waar de officiële overdracht plaatsvindt. Daar tekenen jullie de transportakte (ook wel leveringsakte genoemd) en tekent de koper de hypotheekakte. Tot slot overhandig je de sleutels aan de koper, die vanaf dat moment officieel eigenaar van de woning is.

Stap 11: overwaarde of restschuld?

Heb je je huis verkocht voor een hoger bedrag dan je resterende hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde op je huis. Staat je huis ‘onder water’, dus levert het minder op dan je hypotheekschuld? Dan kun je de restschuld mogelijk meenemen naar je (volgende) hypotheek.
Heb je overwaarde of een restschuld op je woning? Ga voor een advies naar een adviseur.


Voor een advies voor je hypotheek kun je terecht bij een adviseur bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Zoek een adviseur