Hypotheken voor starters

Er zijn verschillende hypotheekvormen voor starters mogelijk, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Welke hypotheekvorm het beste bij je past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Ook een combinatie van hypotheekvormen is vaak mogelijk.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm betaal je gedurende de rentevaste periode maandelijks hetzelfde brutobedrag aan hypotheeklasten . Deze maandlasten bestaan uit een deel aflossing en een deel rente. De rente mag je onder voorwaarden aftrekken van je belasting: dat heet hypotheekrenteaftrek. Doordat je rentebedrag eerst hoger is dan je aflossing, zijn je netto maandlasten in het begin het laagst. Na verloop van tijd betaal je juist meer aflossing en minder rente. Je maandelijkse netto hypotheeklasten worden dus hoger.

Als je in het begin nog geen hogere hypotheeklasten kunt dragen, past de annuïteitenhypotheek wellicht bij je.

  Lineaire hypotheek

  Bij een lineaire hypotheek betaal je tijdens de looptijd maandelijks rente en los je een vast bedrag af. Hierdoor daalt je schuld gelijkmatig. Omdat je openstaande hypotheekbedrag zo elke maand iets lager wordt, betaal je ook steeds minder rente. Ook het rentebedrag dat onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is, daalt dus gedurende de looptijd.

  In het begin betaal je maandelijks de hoogste hypotheeklasten. Later dalen ze, omdat je dus minder rente betaalt. Een lineaire vorm is vooral aantrekkelijk als je aan het begin maandelijks al hogere hypotheeklasten kunt dragen.

  Je mag een annuïteiten- en een lineaire hypotheek ook combineren. Op de pagina ‘Hypotheekvormen’ leggen we de hypotheekvormen verder uit en wat de verschillen zijn.

  Oriëntatiegesprek hypotheekadviseur

  In een vrijblijvend oriëntatiegesprek berekent een hypotheekadviseur hoeveel je ongeveer kunt lenen. Ook vertelt hij of zij je meer over de verschillende hypotheekvormen en bespreekt jouw hypotheekmogelijkheden. Een oriënterend gesprek is meestal gratis en verplicht je tot niets. Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt

  Op onze website kun je snel en eenvoudig een globale berekening maken van wat je maximaal kunt lenen:

  Bereken je maximale hypotheek

  Hypotheek voor starters met Nationale Hypotheek Garantie

  Je kunt als starter een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG biedt onder voorwaarden bescherming wanneer je buiten je schuld om je hypotheek niet kunt betalen. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt of je partner verliest. Een hypotheekverstrekker loopt hierdoor minder risico. Daarom betaal je voor een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan een hypotheek met NHG. Zo mag bijvoorbeeld het aankoopbedrag van je woning (plus je verbouwkosten) niet meer zijn dan € 435.000.

  Lees hier meer over de voorwaarden en voordelen van een hypotheek met NHG

  Starterslening en je eerste hypotheek

  De Starterslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een aanvullende lening op je hypotheek voor je eerste huis. Deze lening overbrugt het verschil tussen wat jij maximaal kunt lenen en wat je voor het huis moet betalen. Het verschilt per gemeente of de Starterslening wordt aangeboden en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

  Lees meer over de Starterslening

  Hypotheekrenteaftrek voor je eerste huis

  Als je een koophuis hebt, mag je de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Wil je je hypotheekrente kunnen aftrekken, dan heb je als starter keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

  Lees hier meer over hypotheekrenteaftrek en hoe je er voor in aanmerking komt

  Vragen over een hypotheek en jouw mogelijkheden?

  Als starter heb je waarschijnlijk veel vragen over het afsluiten van een hypotheek, de rente of jouw mogelijkheden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur beantwoordt al jouw vragen en bekijkt jouw hypotheekmogelijkheden. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis; aan een daadwerkelijk adviesgesprek zijn wel kosten verbonden.

  Vind een adviseur bij jou in de buurt

  Meer informatie over hypotheken: