Op deze pagina:

Hoe werkt een hypothecaire lening?

Een hypotheek is een lening met onroerend goed (zoals een woonhuis) als onderpand. Een hypotheek wordt ook wel een hypothecaire lening genoemd. Als je een huis koopt, is het huis het onderpand: een zekerheid voor de bank als je als koper niet aan je verplichtingen voldoet. Je kunt een hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker. Het geld dat je van de bank leent, betaal je binnen 30 jaar terug. Over het geld dat je leent, betaal je rente en aflossing.

Soorten hypotheekvormen

Sinds 2013 ben je verplicht om, als je een hypotheek afsluit en in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek, je hypotheek gedurende de looptijd af te lossen. Welke hypotheekvorm bij jou past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten hypotheken:

  • Een annuïteitenhypotheek
  • Een lineaire hypotheek
  • Een aflossingsvrije hypotheek

Een annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast brutobedrag aan maandlasten. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. In het begin betaal je meer rente dan aflossing, waardoor je netto maandlasten (door de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken) in het begin van de looptijd lager zijn. Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek helemaal afgelost.

Een lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Gedurende de looptijd van de hypotheek ga je steeds minder rente betalen, omdat je restschuld minder wordt. Daardoor dalen je maandlasten. Ook deze hypotheek heb je aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Een aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente. Doordat je geen aflossing betaalt, blijft de hypotheekschuld gedurende de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in één keer af. Je kunt met een aflossingsvrije hypotheek alleen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je huis. Sluit je een nieuwe, aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag deze niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het huis.

Meer informatie over het kopen van een huis: