Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?

Als je een studieschuld hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Wel beïnvloedt de studieschuld de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Hypotheekverstrekkers gaan uit van je oorspronkelijke studieschuld, ook als je al een groot deel van de schuld hebt afgelost. Lees meer over het aanvragen van een hypotheek met een studieschuld.

Een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie: kan dat?

Als je een positieve BKR-registratie hebt, is het mogelijk een hypotheek af te sluiten. Een positieve registratie betekent dat je netjes aan de betaalverplichtingen van de leningen voldoet die bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staan. Bijvoorbeeld je creditcard of je telefoonabonnement. Een positieve BKR-registratie beïnvloedt wel het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Een negatieve BKR-registratie betekent dat je een betalingsachterstand hebt van 90 dagen of langer. Met een negatieve BKR-registratie is het niet mogelijk een hypotheek af te sluiten. Lees meer over de invloed van een BKR-registratie op de mogelijkheden voor een hypotheek.

Kan ik een huis kopen zonder vast contract?

Als je geen vast contract hebt, kun je bij BLG Wonen mogelijk toch een hypotheek afsluiten. De voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek zonder vast contract zijn afhankelijk van het soort arbeidscontract. Zo gelden er voor zzp’ers en ondernemers andere regels dan wanneer je een tijdelijk contract, een uitzend- of oproepcontract hebt. Dit zijn de mogelijkheden voor het kopen van een huis zonder vast contract.

Kan ik een hypotheek aanvragen met een uitkering?

Met sommige uitkeringen is het mogelijk een hypotheek af te sluiten. Een hypotheekverstrekker wil zeker weten dat jij de maandlasten van je hypotheek kunt betalen. Helaas wordt een uitkering niet altijd gezien als vast inkomen. Met een WAO-uitkering en een Wajong- uitkering wordt je uitkering meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Met een WIA-uitkering is het afhankelijk van de vorm van de uitkering of het inkomen wordt meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Met een bijstandsuitkering is het helaas niet mogelijk een hypotheek aan te vragen. Lees meer over de mogelijkheden voor het aanvragen van een hypotheek als je een uitkering hebt.

Heb ik een intentieverklaring nodig om een hypotheek aan te kunnen vragen?

Als je geen vast arbeidscontract hebt, kun je met een intentieverklaring alsnog een hypotheek aanvragen. Heb je geen intentieverklaring? Dan beoordeelt de hypotheekverstrekker jouw inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren.

Hoe weet ik hoeveel ik kan lenen voor mijn hypotheek?

De maximale hoogte van je hypotheek is onder andere afhankelijk van je inkomen, je financiële verplichtingen – zoals een persoonlijke lening, studieschuld of telefoonabonnement – en het inkomen van je eventuele partner. Via onze online tool kun je alvast (globaal) berekenen wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Voor een nauwkeurige berekening raden we je aan contact op te nemen met een van onze adviseurs.

Heb ik eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen?

Als je een huis wilt kopen, heb je eigen geld nodig. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om zonder eigen geld een huis te kopen. Je mag namelijk nog maar 100% van de woningwaarde lenen. De bijkomende kosten, ongeveer 6% van de aankoopsom bij bestaande bouw, moet je dus zelf financieren. Ontdek hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kunnen kopen.

Welke hypotheek moet ik kiezen?

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Welke hypotheek bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en je woonwensen en –eisen. Om te ontdekken welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, raden we je aan contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen bij de keuze voor een passende hypotheekvorm.

Hoe lang duurt het aanvragen van een hypotheek?

Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. Dit is de periode vanaf het adviesgesprek met de hypotheekadviseur tot en met het definitieve akkoord op je hypotheekaanvraag. Sommige hypotheekaanvragen verlopen sneller of langzamer. De hypotheekaanvraag bestaat uit verschillende fasen, waarbij je soms zelf invloed hebt op de snelheid van het verloop, maar soms ook afhankelijk bent van externe partijen.

Kan ik een hypotheek aanvragen zonder hypotheekadviseur?

Het is mogelijk zelf een hypotheek aan te vragen, dus zonder hypotheekadviseur. Je moet de hypotheekverstrekker dan wel bewijzen dat je over de juiste kennis beschikt door een kennis- en ervaringstoets te doen. Bij BLG Wonen, maar ook bij diverse andere hypotheekverstrekkers, is het niet mogelijk om zonder hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten.

Mijn hypotheekaanvraag is afgewezen door de bank, wat nu?

Dat je hypotheekaanvraag door één hypotheekverstrekker is afgewezen, wil niet zeggen dat het onmogelijk is om nog een hypotheek te krijgen. Wel speelt de reden waarom je hypotheekaanvraag is afgewezen, een belangrijke rol bij de kans van slagen bij een andere hypotheekverstrekker. Je hypotheekaanvraag kan bijvoorbeeld worden afgewezen op basis van onvoldoende inkomen of te veel schulden. Bespreek met je hypotheekadviseur de afwijzing van je hypotheek en wat eventueel andere mogelijkheden zijn.

Hypotheekadvies op maat

Persoonlijk hypotheekadvies voor je eerste of volgend huis? Maak een afspraak bij een onafhankelijke adviseur. Een oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.

Vind een adviseur

Woordenlijst

Als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek, dan heb je een overwaarde op je huis.
Het bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek voor de bouw van je huis of verbouwingskosten.
Een huishouden bestaande uit één of meer personen die meer dan 33% van het netto besteedbare inkomen uitgeeft aan (huur) woonlasten.
Hypotheekrente is de rente die je betaalt over je hypotheek; de lening voor je huis. Hoe lager de rente, hoe lager je hypotheeklasten.