Op deze pagina:

Wanneer heb ik overwaarde op mijn huis?

Je hebt overwaarde op je huis als het verschil tussen de marktwaarde van het huis en de hypotheek (ook wel eigenwoningschuld genoemd) positief is. Is je huis bijvoorbeeld € 200.000 waard en je hypotheek op dat moment € 150.000, dan heb je € 50.000 aan overwaarde.

Een overwaarde kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je huis door de tijd of door een verbouwing meer waard geworden zijn. Of je hypotheek is door aflossing inmiddels minder dan dat je woning waard is. Wil je uitrekenen of je overwaarde hebt? Dat kan heel simpel door deze rekensom:

de geschatte marktwaarde van je huis - bedrag van je openstaande hypotheek =

het verschil

Is je verschil positief? Dan heb je overwaarde. Is de uitkomst een negatief getal? Dan heb je te maken met een restschuld.

Overwaarde opnemen

Overwaarde opnemen kan op verschillende manieren. De meest bekende is je overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuw huis en daarmee de hypotheekschuld op je nieuwe woning verlagen. Maar er zijn meer mogelijkheden, bijvoorbeeld:

 • het verlagen van je hypotheekrente

 • het verbouwen van je huis

  Overwaarde opnemen voor het kopen van een nieuw huis

  De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Koop je vervolgens een ander huis, dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis steken. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek aftrekken van de inkomstenbelasting. Doe je dat niet of voor een deel en ga je voor dat deel toch een lening aan? Dan is de rente over dat deel niet aftrekbaar. Lees meer over de bijleenregeling.

  Overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek

  Is je oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet (of overbruggingshypotheek) kun je de overwaarde wel alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Als je oude huis is verkocht, los je het overbruggingskrediet af met de opbrengst uit de verkoop van je huis.

  Tip: vraag je je af wat je beter kunt doen; eerst een nieuw huis kopen of eerst je huidige huis verkopen? Wij hebben de voor- en nadelen van beide op een rij gezet. Lees het hier.

  Je hypotheekrente verlagen

  Je hypotheekrente wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Als je genoeg overwaarde hebt, kan je rente misschien naar een lagere tariefgroep. Hoe lager je hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van je huis, hoe lager het risico voor BLG Wonen. En hoe lager de rente voor jou. Je tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis.

  Wil je jouw tariefgroep weten? Deel je hypotheek door de waarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100.

  Wil je je tariefgroep aanpassen? Hiervoor moet je jouw woningwaarde aanpassen. Dit gaat heel makkelijk in 'Mijn BLG'. Daar plaats je een WOZ-beschikking of een taxatierapport. Lukt dit niet? Vraag dan aan een adviseur hoe je de waarde van je woning kunt aantonen.

  Overwaarde opnemen voor het verbouwen van je huis

  Je woont nog prima waar je woont, maar zou wel graag het een en ander aan je huis willen verbouwen. In dat geval kun je de overwaarde van je woning alvast gebruiken om je verbouwing mee te financieren. Je kunt de overwaarde vrijmaken door een heropname te doen. Je blijft binnen je oorspronkelijke hypotheek, maar neemt eerdere aflossingen als het ware weer op. Dit kun je doen door gebruik te maken van onze verbouwregeling of door een tweede hypotheek af te sluiten. In veel gevallen zullen je maandlasten stijgen. Bij BLG Wonen kijken we daarom wel altijd of je deze lasten kunt betalen. Je vraagt als het ware een nieuwe hypotheek aan. Neem daarom altijd eerst even contact op met een hypotheekadviseur.

  Zoals je ziet, zijn er verschillende mogelijkheden om je overwaarde op te nemen of te verzilveren. Denk er goed over na en laat je adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur.

  Vind een adviseur bij jou in de buurt

  Mogelijk vind je deze pagina's ook interessant: