Op deze pagina:

Zo werkt de Restschuldregeling

Met de Restschuldregeling neem je je restschuld mee naar je nieuwe huis.

 • Je financiert de restschuld mee bij de nieuwe hypotheek die je bij BLG Wonen afsluit
 • De restschuldfinanciering is een lineaire hypotheek die je binnen maximaal 15 jaar helemaal aflost. Het kan zijn dat er voor jou een kortere looptijd geldt: dit hangt af van de hoogte van je inkomen.
 • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je tijdens je rentevaste periode steeds minder rente betaalt. Hierdoor dalen je maandlasten.
 • Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12 en 15 jaar.
 • Je leent meer dan 100% van de waarde van je nieuwe huis.
 • Je mag je restschuld tot maximaal € 30.000 meefinancieren. De restschuldfinanciering mag samen met je nieuwe hypotheek maximaal 110% van de waarde van je huis zijn.

Je sluit de Restschuldregeling af via je adviseur. Hij of zij vertelt je altijd van tevoren wat de kosten zijn voor het advies en het afsluiten van een hypotheek. Bespreek met je adviseur of de restschuldfinanciering past bij jouw persoonlijke situatie.

Let op: je hebt meer risico op een nieuwe restschuld

Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van je nieuwe huis niet stijgt en je moet je nieuwe huis verkopen, dan heb je weer een restschuld bij die verkoop. Wanneer de waarde van je nieuwe huis daalt, dan heb je een risico op een hogere restschuld.


[uitleg gaat verder onder de video]

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Restschuld en een hypotheek met NHG

Als je de restschuld onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil financieren, dan kan dat alleen als de hypotheek waar je een restschuld op hebt ook met NHG was. Bij een restschuldfinanciering met NHG mag je totale hypotheek niet hoger zijn dan het maximale hypotheekbedrag dat NHG op dat moment hanteert.

Voorwaarden restschuldfinanciering

Om in aanmerking te komen voor restschuldfinanciering moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

 • je neemt je restschuld mee naar je nieuwe woning, die je financiert met een hypotheek van BLG Wonen
 • Je inkomen moet hoog genoeg zijn om de extra maandlasten te kunnen betalen.
 • Je oude huis is definitief verkocht, anders kunnen we de restschuld niet vaststellen.
 • De restschuld mag maximaal € 30.000 zijn. Heb je al een restschuldfinanciering bij ons? Dan kun je in enkele gevallen meer dan € 30.000 lenen, dit hangt af van je persoonlijke situatie. Neem hiervoor contact met ons op.
 • Je nieuwe hypotheek en je restschuld samen moeten hoger zijn dan 100% van de waarde van je nieuwe huis. Is dit lager? Dan kom je niet in aanmerking voor een restschuldfinanciering. In dit geval kun je je restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek, wanneer jouw inkomen hiervoor hoog genoeg is.
 • Je hypotheek en je restschuldfinanciering samen mogen niet hoger zijn dan 110% van de waarde van het huis.

Voorbeeld

Stel, je hebt een restschuld van €30.000 die ontstaan is bij de verkoop van je oude huis. Je wilt een nieuw huis kopen met een waarde van €250.000. Je sluit hiervoor een hypotheek van €250.000 bij ons af. Samen met de restschuld van €30.000 is je nieuwe hypotheek €280.000.

Je nieuwe hypotheek samen met de restschuld is meer dan 110% van de waarde van je nieuwe huis. Je kunt je restschuld dus niet meenemen naar je nieuwe huis. Is je restschuld €25.000 of lager? Dan wordt je nieuwe hypotheek samen met je restschuld €275.000. Dan kun je je restschuld wel meenemen naar je nieuwe huis.

Extra aflossen

Je mag extra aflossen op je restschuldfinanciering. Bij ons kun je als service onbeperkt aflossen met eigen geld. Wil je aflossen met geleend geld, dan betaal je meestal een vergoeding voor het renteverlies. Als je extra aflost, wordt je maandbedrag lager.

Restschuld afbetalen met een schenking

Heb je een restschuld? Je ouders kunnen mogelijk helpen middels een schenking. Ben jij, of je partner, tussen de 18 en 40 jaar? Dan kunnen je ouders (of andere familieleden of vrienden) onder voorwaarden eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken voor de eigen woning. Die schenking mag je ook gebruiken om een restschuld van je eigen woning af te lossen.

Informatie over hypotheekrenteaftrek

Je kunt de rente die je betaalt over een BLG Wonen Restschuldregeling onder voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit kan voor maximaal 15 jaar en alleen als de restschuld is ontstaan ná 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018.

Goed om te weten: je kunt steeds minder rente aftrekken bij je aangifte, omdat je steeds minder rente betaalt.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Een onafhankelijke adviseur zet je financiële situatie op een rij en berekent of je plannen haalbaar zijn. De adviseur kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.