Op deze pagina:

De Restschuldregeling in het kort

  • Je financiert de restschuld mee bij de nieuwe hypotheek die je bij BLG Wonen afsluit
  • De restschuldfinanciering is een lineaire hypotheek die je binnen maximaal 15 jaar volledig aflost.
  • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je renteschuld afneemt
  • Maximale bedrag van de restschuldfinanciering bedraagt € 30.000


[uitleg gaat verder onder de video]

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Zo werkt de Restschuldregeling

Met de Restschuldregeling neem je je restschuld mee naar je nieuwe woning. Je sluit dan een restschuldfinanciering af, die een onderdeel is van je hypotheek bij BLG Wonen. De restschuldfinanciering is een lineaire hypotheek die je binnen 15 jaar volledig aflost. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af waardoor je restschuld afneemt. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en je normale hypotheek los je sneller af. Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12 en 15 jaar.

Let op: Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van je nieuwe huis niet stijgt en je moet je woning verkopen, dan heb je nog steeds een restschuld. Wanneer de waarde van je nieuwe huis daalt, dan heb je mogelijk een nog hogere restschuld.

Restschuld en een hypotheek met NHG

Als je de restschuld onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil financieren, dan kan dat alleen als de hypotheek waar je een restschuld op hebt ook met NHG was. Bij een restschuldfinanciering met NHG mag je totale hypotheek niet hoger zijn dan het maximale hypotheekbedrag dat NHG op dat moment hanteert.

Voorwaarden restschuldfinanciering

Om in aanmerking te komen voor restschuldfinanciering moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

  • je neemt je restschuld mee naar je nieuwe woning, die je financiert met een hypotheek van BLG Wonen
  • Je inkomen moet hoog genoeg zijn om de extra maandlasten te kunnen betalen.
  • Je oude huis is definitief verkocht
  • De restschuld mag niet hoger zijn dan € 30.000

Extra aflossen

Je mag extra aflossen op je restschuldfinanciering. Bij ons kun je als service onbeperkt aflossen met eigen geld. Wil je aflossen met geleend geld, dan betaal je meestal een vergoeding voor het renteverlies. Je maandbedrag wordt opnieuw vastgesteld en wordt lager.

Hoe zit het met de belasting?

Je kunt de rente die je betaalt over een BLG Wonen Restschuldregeling onder voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit kan voor maximaal 15 jaar en alleen als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Restschuld afbetalen met een schenking

Heb je een restschuld? Je ouders kunnen mogelijk helpen middels een schenking. Ben jij, of je partner, tussen de 18 en 40 jaar? Dan kunnen je ouders (of andere familieleden of vrienden) onder voorwaarden eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken voor de eigen woning. Die schenking mag je ook gebruiken om een restschuld van je eigen woning af te lossen.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Een onafhankelijke adviseur zet je financiële situatie op een rij en berekent of je plannen haalbaar zijn. De adviseur kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.