Wat is een overbruggingskrediet en hoe werkt het?

  • Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarbij het bedrag is gebaseerd op de overwaarde van je oude woning.
  • Je sluit het af naast je huidige of nieuwe hypotheek.
  • Bij de verkoop van je oude huis los je met de overwaarde je overbruggingskrediet in één keer af.
  • De rente is onder voorwaarden aftrekbaar.

Wanneer is een overbruggingskrediet handig?

Staat je oude huis langer te koop dan verwacht? Of is de verkoop nog niet afgerond bij de notaris? Dan kun je met een overbruggingskrediet een deel van de verwachte overwaarde van je oude huis je nieuwe huis deels betalen. Zodra je je oude huis verkoopt, los je het overbruggingskrediet af met de opbrengst van de verkoop.

Als je een nieuw huis koopt zijn er twee situaties waarbij een overbruggingskrediet uitkomst kan bieden.

Kies jouw situatie:

Je wilt een nieuw huis kopen, maar je oude huis is nog niet verkocht.

Heb je een nieuw huis op het oog maar staat je oude huis nog te koop? En heb je de overwaarde wel nodig om je nieuwe huis te kopen? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten om de verwachte overwaarde alvast te gebruiken voor je nieuwe huis.

Voorbeeld

De koop van je nieuwe huis is rond. Je oude huis staat nog te koop. Je weet niet hoe lang het gaat duren voordat het verkocht is. Je oude huis is wel meer waard geworden en je wilt de overwaarde graag gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet afsluiten om alvast je overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. De lening loopt dan tot je oude huis verkocht is (maximale duur bestaande woning is 1 jaar en bij nieuwbouw 2 jaar).

Je hebt je oude huis verkocht, maar de verkoop is nog niet afgerond bij de notaris. Je wilt de verwachte overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen.

Koop je een nieuw huis voordat de verkoop van je oude huis is afgerond? Dan kan dat tijdelijk extra lasten met zich meebrengen. Zeker als je de overwaarde van je oude huis gebruikt om je nieuwe huis deels te betalen.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet gebruiken om de overwaarde uit je oude huis te overbruggen. Het gaat dan om de periode tussen het afronden van de verkoop van je oude huis en het passeren van de hypotheek van je nieuwe huis bij de notaris.

Voorbeeld

Je wilt de overwaarde van je oude huis investeren in je nieuwe huis.

Op 1 mei ga je naar de notaris voor het passeren van de hypotheek voor je nieuwe huis. Maar pas op 1 juni passeert de akte van de verkoop van je oude huis. De overwaarde van je oude huis komt pas vrij nadat de verkoop je oude huis is is afgerond bij de notaris.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet van één maand afsluiten om je overwaarde te overbruggen.

Kosten

De administratiekosten voor een overbruggingskrediet zijn € 115,-.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Een adviseur kan je helpen om een overbruggingskrediet af te sluiten naast je huidige of nieuwe hypotheek.

Vind een adviseur