Op deze pagina:

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarbij het bedrag is gebaseerd op de overwaarde van je oude woning. Je hebt overwaarde op je woning als de verkoopwaarde hoger is dan de huidige hypotheekschuld. Je kunt een overbruggingshypotheek bijvoorbeeld afsluiten als je een nieuwbouwhuis koopt en je tijdens de bouw nog in je oude huis blijft wonen. De verwachte overwaarde van je huidige woning kun je onder voorwaarden met een overbruggingskrediet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

Lees meer over overwaarde

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Als je een nieuw huis koopt, maar je oude woning is nog niet verkocht of de verkoop is nog niet afgerond bij de notaris, kun je een overbruggingskrediet afsluiten voor de te verwachten overwaarde op je huidige woning. Zo kun je de overwaarde alvast gebruiken voor de koop van je nieuwe woning. Het overbruggingskrediet sluit je af naast je huidige of nieuwe hypotheek. Zodra je je oude huis verkoopt, los je met de opbrengst van de verkoop je overbruggingskrediet in één keer af. De rente op je overbruggingskrediet is onder voorwaarden aftrekbaar.

De voordelen en nadelen van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet:

 • Voordelen overbruggingskrediet

  Met een overbruggingskrediet kun je een periode financieel overbruggen tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude woning.
 • De verwachte overwaarde op je huidige woning kun je lenen en gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. De rente hierop is onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
 • Nadelen overbruggingskrediet

  In de periode van het overbruggingskrediet heb je te maken met dubbele lasten en dus een hogere maandlast. Het kan zijn dat je deze lasten langer moet dragen dan gepland. Het aanhouden van een financiële buffer is daarom aan te raden.
 • Als het overbruggingskrediet hoger is dan de overwaarde bij verkoop van de woning, blijf je met een restschuld zitten. Deze moet je alsnog uit eigen middelen terugbetalen aan de hypotheekverstrekker.
 • De overwaarde op je oude woning moet je gebruiken voor je nieuwe woning, om de hypotheekrente af te kunnen trekken van de belasting. Levert de verkoop van je oude woning meer op dan je had verwacht? Neem dan contact op met je adviseur.
 • Los je vanuit je overwaarde meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaal je mogelijk een rentevergoeding.

Wanneer is een overbruggingskrediet handig?

Als je een nieuw huis koopt zijn er twee situaties waarbij een overbruggingskrediet uitkomst kan bieden:

 • Je oude huis is nog niet verkocht
 • De verkoop van je huis is nog niet afgerond

Je oude huis is nog niet verkocht

Heb je een nieuw huis op het oog, maar staat je oude huis nog te koop? En heb je de overwaarde wel nodig om je nieuwe huis te kopen? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten om de verwachte overwaarde alvast te gebruiken voor je nieuwe huis.

Voor de aanvraag van de hypotheek vraagt BLG Wonen om een taxatierapport van je huidige woning. Op basis van de verkoopwaarde van je huis stellen wij de hoogte van het overbruggingskrediet vast. We kijken ook op basis van jouw inkomen en financiële verplichtingen of je de extra maandlast kunt dragen.

Voorbeeld

Je oude huis staat nog te koop. Je weet niet hoe lang het gaat duren voordat het verkocht is. Je oude huis is wel meer waard geworden en je wilt de overwaarde graag gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet afsluiten om alvast je overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. De lening loopt dan tot je oude huis verkocht is (maximale duur bestaande woning is 1 jaar en bij nieuwbouw 2 jaar).

Je oude huis is verkocht

Je hebt je oude huis verkocht, maar is de verkoop nog niet afgerond bij de notaris en heb je de verwachte overwaarde nog niet ontvangen? Dan kan dat tijdelijk extra lasten met zich meebrengen bij de koop van je nieuwe huis.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet gebruiken om de overwaarde uit je oude huis te overbruggen. Het gaat dan om de periode tussen het afronden van de verkoop van je oude huis en het passeren van de hypotheek van je nieuwe huis bij de notaris. We trekken dan de hypotheekschuld en verkoopkosten af van de verkoopprijs van de woning om de hoogte van het overbruggingskrediet te bepalen. We kijken ook op basis van jouw inkomen en financiële verplichtingen of je deze extra maandlast kunt dragen.

Voorbeeld

Je wilt de overwaarde van je oude huis investeren in je nieuwe huis. Op 1 mei ga je naar de notaris voor het passeren van de hypotheek voor je nieuwe huis. Maar pas op 1 juni passeert de akte van de verkoop van je oude huis. De overwaarde van je oude huis komt pas vrij nadat de verkoop je oude huis is is afgerond bij de notaris.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet van één maand afsluiten om je overwaarde te overbruggen.

Wat kost een overbruggingskrediet?

Bij het afsluiten van een overbruggingskrediet heb je te maken met eenmalige en maandelijkse kosten. Bij BLG Wonen betaal je eenmalig € 195 aan administratiekosten.

Daarnaast heb je naast de maandelijkse dubbele lasten voor de hypotheek van je oude én je nieuwe woning ook maandelijkse kosten voor de rente over het overbruggingskrediet zolang deze niet is afgelost. Een overbruggingskrediet loopt maximaal 1 jaar voor de koop van een bestaande woning en 2 jaar voor een nieuwbouwhuis.

Goed om te weten: bij een overbruggingskrediet los je niet af gedurende de looptijd. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente over de lening.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Een adviseur kan je helpen om een overbruggingskrediet af te sluiten naast je huidige of nieuwe hypotheek. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur