Overbruggingskrediet in het kort

  • Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarbij het bedrag is gebaseerd op de overwaarde van je oude woning.
  • Je sluit het af naast je huidige of nieuwe hypotheek.
  • Bij de verkoop van je oude huis los je met de overwaarde je overbruggingskrediet in één keer af.

Wanneer is een overbruggingskrediet handig?

Als je een nieuw huis koopt zijn er twee situaties waarbij een overbruggingskrediet uitkomst kan bieden.

Kies jouw situatie:

Je hebt je huis verkocht en wilt de overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen. Maar de verkoop is nog niet afgerond bij de notaris.

Koop je een nieuw huis voordat je voor het passeren van de verkoopakte van je oude huis bij de notaris bent geweest? Dan kan dat tijdelijk extra lasten met zich meebrengen. Zeker als je de overwaarde van je oude huis gebruikt om je nieuwe huis te betalen.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet gebruiken om de overwaarde uit je oude huis te overbruggen. Het gaat dan om de periode tussen het passeren van je oude en je nieuwe hypotheek bij de notaris.

Voorbeeld

Je wilt de overwaarde van je oude huis investeren in je nieuwe huis.

Op 1 mei ga je naar de notaris voor het passeren van de hypotheek voor je nieuwe huis. Maar op 1 juni passeert de akte van de verkoop van je oude huis pas. Je overwaarde komt pas vrij nadat de verkoopakte van je oude huis is gepasseerd bij de notaris.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet van één maand afsluiten om je overwaarde te overbruggen.

Je wilt een nieuw huis kopen maar je oude huis is nog niet verkocht.

Heb je een nieuw huis op het oog maar staat je oude huis nog te koop? En heb je de overwaarde wel nodig om je nieuwe huis te kopen? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten om je overwaarde alvast te gebruiken voor je nieuwe huis.

Voorbeeld

De koop van je nieuwe huis is rond. Je hebt je oude huis ook alvast te koop gezet. Maar je weet natuurlijk niet hoe lang het gaat duren voordat het verkocht is. Je huis is wel meer waard geworden en je wilt je overwaarde graag gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

In dit geval kun je een overbruggingskrediet afsluiten om alvast je overwaarde te kunnen gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Het krediet loopt dan tot je oude huis verkocht is.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Een adviseur kan je helpen om een overbruggingskrediet af te sluiten naast je huidige of nieuwe hypotheek.

Vind een adviseur