Op deze pagina:

Geld schenken aan je kind voor aankoop huis

Als ouder kun je onder andere helpen door geld te schenken aan je kind. Is je dochter of zoon tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je als ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 31.729 (in 2024) voor de aankoop van een huis. Je moet wel schriftelijk aan kunnen tonen dat de schenking voor het kopen van een eigen woning is.
Als ouder kun je onder andere je zoon of dochter helpen met het kopen van een huis door geld te schenken.


Lees meer over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst.

Als ouders meetekenen ('garant' staan) hypotheek kind

Heeft jullie zoon of dochter (nog) niet voldoende inkomen voor een hypotheek, dan kunnen jullie als ouders ook meetekenen voor de hypotheek. Dit kan net het verschil maken voor jullie kind om wel een hypotheek te krijgen. Meetekenen ('garant' staan) betekent dat je mede hoofdelijk aansprakelijk bent en aangesproken kunt worden als je kind de aflossing en rente niet kan betalen.
Heeft jullie zoon of dochter (nog) niet voldoende inkomen voor een hypotheek, dan kunnen jullie als ouders ook meetekenen voor de hypotheek.

Wat houdt mede hoofdelijk aansprakelijkheid in?

Garant staan voor de hypotheek van jullie kind kan dit voor jullie ook financiële en fiscale gevolgen hebben. Jullie inkomen moet hoog genoeg zijn om deze extra maandlasten te kunnen dragen. Mocht je in de loop van de tijd zelf willen verhuizen of verbouwen, wordt de ‘schuld’ van de hypotheek van jullie kind meegerekend als jullie financiering aanvragen. Garant staan (meetekenen) houdt in het kort in:

Geld lenen aan je kind voor aankoop huis

Als je voldoende eigen geld hebt, kun je er ook over nadenken om geld te lenen aan je kind voor de aankoop van een huis. Het is wel belangrijk om goede afspraken over de lening te maken en ook de financiële risico’s te bekijken. Spreek niet een te hoge rente af met elkaar. Dit kan nadelige fiscale gevolgen hebben.
Als je voldoende eigen geld hebt, kun je eventueel geld lenen aan je kind voor de aankoop van een huis .


Een notaris kan een en ander vastleggen, maar dat is niet verplicht. De lasten van deze lening zijn overigens wel van invloed op de hypotheek van jullie zoon/dochter.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Om gebruik te maken van renteaftrek, stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden aan een lening bij familie voor een eigen woning. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Overwaarde gebruiken voor hypotheek kind

Hebben jullie overwaarde op jullie eigen woning? Dan kun je deze overwaarde, onder voorwaarden, gebruiken voor de hypotheek van je kind. Jullie lenen of schenken de overwaarde van jullie huis aan jullie zoon of dochter. Het is verstandig om deze optie met een adviseur te bespreken. Lees op deze pagina meer over hoe je de overwaarde op je huis kunt gebruiken.
Als jullie overwaarde hebben op jullie huis, kun je deze onder voorwaarden, gebruiken voor de hypotheek van jullie kind.

Samen wonen met je zoon of dochter

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar jullie kunnen ook overwegen een huis te kopen en daarin te gaan samenwonen met jullie zoon of dochter. In deze zogenaamde ‘kangoeroewoning’ zijn jullie verantwoordelijk voor de hypotheek. Jullie kind kan (met eventuele partner) bij jullie in komen wonen in een eigen woonruimte.
Als ouders kun je overwegen om samen met jullie kind een huis te kopen en te gaan samenwonen.


Het is wel goed om vooraf de financiële en praktische zaken met elkaar te bespreken. Denk bijvoorbeeld ook na over ieders privacy in huis en check de fiscale gevolgen.

Woningsplitsing

Hebben jullie een groot huis? Dan is woningsplitsing misschien een optie. Na het splitsen van je woning, kan jullie kind in het afgesplitste deel gaan wonen.

Lees hier meer over woning splitsen

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.
Let op: twee verschillende huisnummers op één perceel (in het Kadaster) is niet toegestaan. Er mogen wel twee zelfstandige woonruimtes in de woning aanwezig zijn met ieder zijn eigen voordeur.

Advies over jullie mogelijkheden?

Meer weten over deze en andere opties en welke mogelijkheden jullie hebben om je zoon of dochter te helpen bij het kopen van een woning? Maak dan een afspraak met jullie hypotheekadviseur of vind een adviseur in de buurt. Een adviseur zal kosten in rekening brengen voor het advies. De tarieven verschillen per adviseur.

Vind een adviseur

Bespreek met een specialist wat de fiscale voorwaarden en gevolgen zijn van jullie eventuele hulp aan jullie zoon of dochter.

Meer informatie

Wil je na het lezen van deze pagina meer weten over het opnemen van de overwaarde op je huis? Op de pagina ‘Overwaarde huis gebruiken’ leggen we uit op welke manieren en voor welke doelen je de overwaarde zou kunnen gebruiken.